عوارض کمبود آهن در بدن
عوارض کمبود آهن در بدن

در این مقاله عوارض کمبود آهن در بدن را بررسی میکنیم و در انتها شما با علائم کمبود آهن و دلایل کمبود آهن در بدن خود آشنا خواهید شد. کم خونی ناشی از فقر آهن شایع ترین نوع کم خونی در جهان به شمار میرود که میتواند علل مختلفی از جمله کمبود خون به علت از دست دادن حجم زیاد خون در دوران پریود خانم ها ، خونریزی گوارشی مانند زخم معده ، فتق مغزی ،پولیپ کولون و یا سرطان کولورکتال داشته باشد.
همچنین میتواند به دلیل کمبود آهن در رژیم غذایی و کمبود آهن در دوران بارداری به علت رشد جنین باشد. نوزادان زودرس ، کودکانی که رژیم غذایی نامناسبی دارند و اهدا کننده های مداوم خون نیز میتوانند دچار کمبود آهن شوند.

علل شایع فقر آهن چیست
فقر آهن علل متعددی دارد که از جمله این علت ها میتوان به جذب ناکافی آهن ، رژیم غذایی نامناسب و فاقد آهن ، بیماری روده ملتهب ، افزایش شرایط در طول بارداری و خون ریزی شدید در دوران قاعدگی اشاره کرد. تمام این علت ها میتوانند روی روند و سبک زندگی شما اثر نامطلوب بگذارند و سبب اُفت کیفیت زندگی بشوند.
همچنین پیشنهاد می کنیم از مقاله منابع گیاهی پروتئین نیر دیدن کنید.
نشانه های کمبود آهن در بدن چیست
علائم و نشانه های کمبود آهن در افراد مختلف متفاوت است چرا که سن ، شدت فقر آهن و وضعیت سلامتی در افراد گوناگون متفاوت است. اما ما شایع ترین نشانه های کمبود آهن در بدن را برای شما شرح میدهیم

خستگی بیش از اندازه : یکی از شایع ترین علائم کمبود آهن این است که فرد دائما احساس خستگی میکند. حال علت چیست؟
هموگلوبین پروتئینی است که در سلول های خونی قرمز یافت میشود که وظیفه ی آن حمل اکسیژن در بدن است. بدن برای ایجاد هموگلوبین به آهن نیاز دارد در صورت کمبود آهن ، هموگلوبین به قدر کافی در بدنتان وجود ندارد در نتیجه اکسیژن رسانی به بافت ها و ماهیچه ها با اختلال انجام میشود به دنبال این اتفاقات قلب شما باید تلاش بیشتری کند تا خون غنی از اکسیژن را به سرتاسر بدنتان برساند بنابراین شما به طور مکرر احساس خستگی میکنید.
همچنین پیشنهاد می کنیم از مقاله عوارض کمبود پروتئین در بدن نیر دیدن کنید.
رنگ پریدگی : احتمالا شما نیز این مطلب را بسیار دیده و شنیده اید که فردی که کمبود آهن دارد ، در صورت و زیر چشمان خود دچار رنگ پریدگی میشود. رنگ پریدگی یکی از نشانه های بسیار شایع کمبود آهن است به طوری که فرد ممکن است در صورت ، داخل پلک های پایین ، لثه ها یا ناخن هایش دچار رنگ پریدگی شود. علت ، کمبود هموگلوبین است. هموگلوبین موجود در گلبول های قرمز خون ، رنگ قرمز را به خون میدهد. اگر بدن ما دچار کمبود آهن شود به دنبال آن هموگلوبین بدن نیز کم میشود و در نتیجه ما شاهد رنگ پریدگی در یک بخش مانند صورت یا بخش هایی از بدن هستیم.

شکننده شدن ناخن ها : یکی دیگر از علائم کمبود آهن شکننده شدن ناخن ها است به این ترتیب که با هر ضربه ای ناخن ها ترک میخورند و به راحتی خرد میشوند. در موارد شدید کمبود آهن ناخن ها علاوه بر شکننده شدن حالت قاشق مانند پیدا میکنند یعنی وسط ناخن فرورفته میشود اما این امری نادر است و در مواردی رخ میدهد که فقر آهن بسیار شدید باشد.
خشکی مو و پوست و آسیب دیدن آنها : همانطور که گفتیم هنگامی که شما کمبود آهن در بدن دارید ، اکسیژن رسانی به اندام ها و بافت ها به سختی انجام میشود در این حالت اکسیژن رسانی در اندام های حیاتی تر انجام شده و در نتیجه پوست و موی شما به علت کمبود اکسیژن خشک و ضعیف میشوند. در موارد شدیدترِ کمبود آهن نیز ریزش مو اتفاق می افتد.

افزایش ضربان قلب : هنگام کمبود آهن در بدن ، هموگلوبین گلبول های قرمز که مسئول اکسیژن رسانی به قسمت های مختلف بدن است کم میشود. کمبود هموگلوبین باعث اختلال در اکسیژن رسانی به بافت ها و اندام ها میشود در نتیجه قلب برای اکسیژن رسانی بیشتر تلاش بیشتری میکند و شما دچار تپش قلب میشوید. اگر کمبود آهن در بدنتان شدید باشد این فشار زیاد روی قلب میتواند منجر به نارسایی قلب و یا بزرگ شدن قلب شود که این علائم به ندرت اتفاق می افتند.
همچنین پیشنهاد می کنیم از مقاله عوارض کمبود کلسیم در بدن نیر دیدن کنید.
تنگی نفس : همانطور که گفتیم کمبود آهن و به دنبال آن کمبود هموگلوبین سطح اکسیژن خون شما را پایین می آورد. اختلال در اکسیژن رسانی باعث میشود که اکسیژن به مقدار کافی به ماهیچه های شما نرسد در نتیجه ماهیچه ها در هنگام انجام کارهای عادی روزانه مانند راه رفتن اکسیژن کافی ندارند و شما دچار تنگی نفس میشوید چون ماهیچه ها سعی دارند اکسیژن بیشتری دریافت کنند.

سردرد و سرگیجه : اگر شما سردرد و سرگیجه ی مکرر دارید میتواند یکی از نشانه های کمبود آهن باشد. البته سردرد و سرگیجه میتواند علل مختلف دیگری نیز داشته باشد اما در برخی افراد کمبود آهن سبب این علائم میشود. علت آن است که در اثر کمبود آهن در بدن شما اکسیژن رسانی به مغز به طور لازم صورت نمیگیرد در نتیجه میتواند باعث تورم رگ های خونی در مغز و فشار و سردرد شود.
همچنین پیشنهاد می کنیم از مقاله عوارض کمبود ویتامین دی در بدن نیر دیدن کنید.
تورم و زخم در زبان و دهان : کمبود آهن و به دنبال آن کمبود هموگلوبین میتواند سبب کمرنگ شدن زبان و در موارد شدید تر باعث زخمی شدن ، صافی و تورم زبان گردد.
همچنین کمبود آهن میتواند سبب کمبود میوگلوبین که پروتئین دیگری در سلول های خونی قرمز است ، شود. میوگلبین از ماهیچه های شما پشتیبانی میکند و کمبود آن هم میتواند سبب بروز علائمی همچون تورم و زخم در دهان یا زبان شود.
پس اگر شکاف های قرمز و زخم در گوشه ی دهان خود مشاهده کردید یا متوجه تغییراتی مانند التهاب در زبان خود شدید حتما به پزشک مراجعه کنید.

سندروم پای بی قرار : گاهی ممکن است سندروم پای بی قرار دلیل کمبود آهن در بدن باشد. این موضوع هنوز به اثبات نرسیده اما مشاهده شده که ۲۵ درصد از افرادی که دچار سندروم پای بی قرار هستند ، از کمبود آهن رنج میبرند.
در سندروم پای بی قرار فرد در حال استراحت پاهای خود را حرکت میدهد همچنین ممکن است باعث خارش شدید پاها مخصوصا هنگام شب شود.

سایر علائم که کمتر شایع هستند : گاهی بعضی از افرادی که دچار کمبود آهن هستند هوس های عجیبی مانند خوردن خاک رس ، گچ ، یخ یا کاغذ میکنند. این علائم همچنین میتواند در بارداری نیز رخ دهد.
گاهی ممکن است کمبود اکسیژن در بافتی از بدن که به علت کمبود آهن در بدن رخ میدهد باعث اضطراب فرد شود. همچنین کمبود اکسیژن میتواند سبب دست و پاهای سرد در افراد مبتلا به کم خونی شود.
یکی دیگر از علائم کمبود آهن این است که ممکن است شما نسبت به بقیه بیشتر دچار عفونت و بیماری شوید. علت آن است که آهن برای سیستم ایمنی بدن لازم و ضروری می باشد و کمبود آن سیستم ایمنی بدن را تضعیف میکند.

اگر علائم کمبود آهن داشتم خودسرانه درمان کنم
در صورت داشتن علائم فوق شما باید حتما به پزشک مراجعه کنید. پزشک با پرسیدن علائم و بررسی وضعیت شما ممکن است آزمایش خون تجویز کند تا از میزان کم خونی بدن شما مطلع شود. سپس با توجه به آن برای شما مکمل آهن تجویز کند. توجه داشته باشید که مصرف خودسرانه مکمل های آهن میتواند سبب تجمع آهن در بدن شما ، آسیب به کبد و عوارض خطرناکی شود.

چگونه از کمبود آهن پیشگیری کنیم
شما برای پیشگیری از کمبود آهن حتما باید در برنامه ی غذایی خود غذاهای حاوی آهن را بگنجانید. این غذاها عبارت اند از گوشت قرمز و مرغ ، غذاهای دریایی ، حبوبات مانند عدس و ماش ، سبزیجاتی که برگ تیره دارند مانند اسفناج ، میوه های خشک مانند کشمش و زرد آلو ، کلم بروکلی ، آجیل ها ، دانه کدوتنبل و توفو.

گیاهخوارم برای منابع گیاهی آهن چیکار کنم
در صورتی که گیاهخوار یا وگان هستید حتما مقاله ی منابع گیاهی آهن مجله ی اینترنتی پابزی را مطالعه کنید. همچنین به طور کلی در صورت داشتن رژیم غذایی مناسب تحت نظر کارشناس تغذیه و گنجاندن مواد غذایی حاوی آهن در برنامه ی غذایی خود به مقدار کافی ، شما دچار کمبود آهن نمیشوید.
همچنین پیشنهاد می کنیم از مقاله منابع گیاهی آهن نیر دیدن کنید.

توصیه ی آخر برای عوارض کمبود آهن در بدن
هنگام مصرف غذاهای حاوی آهن از خوردن مکمل های کلسیم ، لبنیات ، چای و قوه خودداری کنید و در عوض در کنار این غذا ها موادی را مصرف کنید که حاوی ویتامین C باشند زیرا ویتامین C جذب آهن را بالا میبرد.
منابع غنی از ویتامین C شامل پرتقال ، کلم بروکلی ، گریپ فروت ، کیوی ، برگ سبز ها ، طالبی ، فلفل ، توت فرنگی ، نارنگی و گوجه فرنگی میباشد.
گرداورنده : زینب محمدی
عوارض کمبود آهن در بدن – برای کمبود آهن چه بخوریم – علائم ظاهری کمبود اهن