عوارض کمبود پروتئین در بدن
عوارض کمبود پروتئین در بدن

عوارض کمبود پروتئین در بدن انسان چیست؟ آمار ها نشان داده اند که بسیاری از مردم جهان به قدر کافی پروتئین مصرف نمیکنند. به نقل از منز فیتنس ، هر فردی باید یک میزان مشخص پروتئین مصرف کند. این میزان با توجه به قد و وزن شما متفاوت است اما حداکثر ، مردم میتوانند بین ۳۰ تا ۴۲ گرم پروتئین در هر وعده مصرف کنند.
کمبود پروتئین و زیاده روی در مصرف پروتئین هردو میتواند موجب بروز مشکلاتی در بدن انسان شود. پس مصرف پروتئین باید حد تعادل داشته باشد. بعضی افراد تصور میکنند هر چه پروتئین بیشتری مصرف کنند بهتر است اما این تصور غلط است زیرا بدن پروتئین اضافی را به صورت چربی ذخیره میکند. در این مقاله ی مجله ی اینترنتی پابزی قصد داریم تا شما را با عوارض کمبود پروتئین در بدن آشنا کنیم.

میزان مصرف پروتئین به چه چیزهایی وابسته است
به طور کلی مصرف پروتئین در هر فرد به عوامل بسیاری وابسته است و شما باید در مورد مصرف میزان دقیق آن با پزشک خود مشورت کنید. پزشک با در نظر گرفتن سطح فعالیت ، سن ، توده ی عضلانی و وضعیت سلامت شما میتواند میزان مصرف پروتئین را برای شما تشخیص دهد.
یک نکته ی مهم این که شما ممکن است کمبود پروتئین داشته باشید و فعالیت های روزانه ی خود را به خوبی انجام دهید اما کمبود آن در بلند مدت میتواند مشکلاتی را به بار آورد.

عوارض کمبود پروتئین در بدن چیست
۱. مشکلات مو ، پوست ، ناخن : در صورت کمبود پروتئین در بدن ، موها نازک شده و پوست پوسته پوسته میشود همچنین خط هایی روی ناخن ها ایجاد میشود. این نشانه ها جزو نشانه های اولیه ی کمبود پروتئین هستند.
۲. ضعیف شدن سیستم ایمنی : کمبود پروتئین در بدن میتواند باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی شده و سبب کندی روند بهبودی بیماری شود. همچنین سلول های ایمنی بدن از پروتئین ها ساخته شده اند پس در رژیم غذایی خود حتما به میزان کافی پروتئین مصرف کنید.

۳. ابتلا به آنمی یا کم خونی : اگر بدن شما با کمبود پروتئین مواجه باشد شما ممکن است دچار کمبود ویتامین B12 و فولات شوید که به دنبال آن آنمی یا کم خونی را به همراه دارد. آنمی به شرایطی گفته میشود که بدن به میزان کافی گلبول قرمز تولید نمیکند. این وضعیت باعث فشار خون پایین و خستگی شما میشود
۴. مشکلات قلبی : اگر به اندازه کافی پروتئین مصرف نکنید ، پروتئین های خون بدن انسان افت میکند و در نتیجه فشار خون پایین می آید. به دنبال این تغییرات و افت فشار خون ، اعضای حیاتی بدن به میزان کافی مواد مغذی دریافت نمیکنند مثلا قلب دچار کند کاری میشود. هنگامی که ضربان قلب پایین بیاید میتواند موجب تنگی نفس ، سبکی سر و حتی غش شود.
۵. خیز یا ادم (تورم) : یکی از نقش های اساسی پروتئین پیشگیری از تورم یعنی پیشگیری از تجمع مایعات بدن در بافت ها به ویژه در پاها است. با کمبود پروتئین امکان دارد که تورم در قسمت هایی از بدن مشاهده شود.

۶. تغییرات در وزن : در کمبود پروتئین بعضی افراد میتوانند دچار کاهش وزن و بعضی افراد دچار افزایش وزن شوند. علت این است که شما هنگامی که کالری کمی مصرف کنید ، بدن از پروتئین های ذخیره ای برای تولید انرژی استفاده میکند در نتیجه شما لاغر میشوید. گاهی نیز ممکن است بدن در نتیجه ی واکنش به کمبود سوخت برای تولید انرژی ، سوخت و ساز بدن را کُند کرده و باعث افزایش وزن شما شود.
۷. کم ماهیچگی : بسیاری از افراد مسن کم ماهیچگی یا از دست دادن عضلات را تجربه میکنند و توده ی عضلانی آنها به تدریج کمتر میشود. این رخداد طبیعی است اما اگر در برنامه غذایی آنها پروتئین کافی وجود نداشته باشد سرعت از دست دادن توده ی عضلانی بالاتر میرود.
همچنین پیشنهاد می کنیم از مقاله منابع گیاهی پروتئین نیر دیدن کنید.
۸. جذب نشدن مواد مغذی : یکی از نقش های پروتئین این است که باعث میشود بدن مواد مغذی را جذب کند. کمبود پروتئین باعث میشود که دریافت و جذب مواد مغذی دیگر مانند نیاسین ، آهن ، روی و کلسیم دچار مشکل شود.
۹. مشکلات کبدی : در صورت کمبود پروتئین ، کبد تلاش بیشتری برای حذف چربی و سم زدایی انجام میدهد در نتیجه باعث مشکلات کبدی میشود. در بسیاری از مشکلات کبدی کمبود پروتئین مشاهده میشود.
۱۰. تنظیم گرسنگی : بدن برای تنظیم گرسنگی به پروتئین نیاز دارد. پروتئین در نوسانات قند خون موثر است و میتواند گرسنگی را تنظیم کند. از این رو هنگام کمبود پروتئین بدن دائما احساس ضعف میکند .

۱۱. ضعف و درد عضلانی : در صورت کمبود پروتئین بدن به جای استفاده از پروتئین مصرفی برای ساخت عضله ، از عضلات یا مایع مفصلی برای تامین کالری استفاده میکند در نتیجه شما در مفاصل و عضلات خود احساس درد ، ضعف و سستی میکنید.
۱۲ . کند شدن بهبودی جراحات : همان گونه که گفتیم کمبود پروتئین باعث ضعف سیستم ایمنی میشود. یکی از مضراتی که ضعف این سیستم به دنبال دارد این است که بدن هنگام جراحت ها به کندی بهبود می یابد و بهبود و بازسازی سلول های جدید ، بافت و پوست افت میکند.
۱۳. ناتوانی در تفکر : یکی از علت های ناتوانی در تفکر و ابهامات ذهنی میتواند کمبود پروتئین و قند خون باشد.
راهکار های مقابله با کمبود پروتئین
همچنین پیشنهاد می کنیم از مقاله منابع گیاهی کلسیم نیر دیدن کنید.
در رژیم غذایی خود حتما مصرف منابع پروتئینی را جای دهید و از مصرف زیاد کربوهیدرات و قند ها به جای پروتئین خودداری کنید.
به طور کلی پروتئین در محصولات سویا ، نخود فرنگی ، تخم مرغ ، آجیل ، غلات ، دانه های روغنی و برخی از میوه ها و سبزیجات یافت میشود.
اگر گیاهخوار یا وگان هستید برای دریافت دقیق برنامه ی غذایی و فهمیدن منابع گیاهی پروتئینی پیشنهاد میکنیم مقاله ی منابع گیاهی پروتئینی مجله ی اینترنتی پابزی را مطالعه کنید.

مراجعه به پزشک در عوارض کمبود پروتئین در بدن
اگر شما به قدر کافی پروتئین مصرف میکنید اما همچنان عوارض بالا را دارید حتما به پزشک مراجعه کنید. این مشکل میتواند علل مختلفی داشته باشد که از جمله آن ها میتوان به کم بودن اسید معده اشاره کرد.
همچنین پیشنهاد می کنیم از مقاله عوارض کمبود کلسیم در بدن نیر دیدن کنید.
گرداورنده : زینب محمدی
عوارض کمبود پروتئین در بدن – کواشیورکور – عوارض کمبود پروتئین