پزشکی و دارو

عوارض کمبود ویتامین ای در بدن

عوارض کمبود ویتامین ای در بدن

عوارض کمبود ویتامین ای در بدن
عوارض کمبود ویتامین ای در بدن

با مقاله عوارض کمبود ویتامین ای خدمت شما هستیم در بدن ویتامین ای یک ویتامین محلول در چربی است که برای عملکرد صحیح بدن لازم و ضروری است اما باید به اندازه مصرف شود و نباید در مصرف آن زیاده روی کرد. این ویتامین قبل از این که از طریق جریان خون برای استفاده آزاد شود ، در کبد ذخیره میشود‌. کمبود ویتامین ای معمولا زیاد رایج نیست. این کمبود بیشتر در برخی از نوزادان نارس و افراد دارای زمینه ارثی مشاهده میشود.

در این مقاله ی مجله اینترنتی پابزی ما به طور کامل خطرات کمبود ویتامین ای ، عوارض مصرف بیش از حد ویتامین ای ، علل کمبود ویتامین ای و درمان کمبود ویتامین ای را توضیح خواهیم داد.

خطرات کمبود ویتامین ای در بدن
خطرات کمبود ویتامین ای در بدن

خطرات کمبود ویتامین ای در بدن

۱. سقط جنین در زنان باردار : اگر جنین به اندازه ی کافی ویتامین ای دریافت نکند ، مادر باردار در معرض سقط جنین قرار میگیرد. کمبود ویتامین ای در جنین مانع رشد اعضای حیاتی او میشود.

۲. کاهش اسید های ضروری بدن : محققان دانشگاه اورگن دریافتند که کمبود ویتامین ای باعث کاهش اسیدهای ضروری بدن میشود که سلول ها را مجبور میکند برای پیشگیری از اسیب و صدمه بر گلوکز تکیه نمایند. در صورتی که گلوکز به قدر کافی برای تامین انرژی موجود نباشد ، بسیاری از ویژگی های فیزیکی و نورولوژیکی ،مخصوصا در مغز ، ایجاد نمیشود و در نتیجه مرگ اتفاق می افتد.

ضعف عضلانی
ضعف عضلانی

۳. ضعف عضلانی : ویتامین ای نقش آنتی اکسیدانی دارد و همچنین برای سیستم عصبی مرکزی بدن ضروری است در نتیجه کمبود ویتامین ای منجر به ضعف عضلانی میشود.

۴. مشکلات در هماهنگی تعادل و راه رفتن :کمبود این ویتامین میتواند باعث ایجاد نورون های خاصی شود و سیگنال های تعادل را از بین ببرد.

خستگی و سوزن سوزن شدن
خستگی و سوزن سوزن شدن

۵. خستگی و سوزن سوزن شدن : کمبود ویتامین ای میتواند باعث آسیب به فیبر های عصبی شود در نتیجه ما احساس خستگی و سوزش میکنیم. به این علائم نوروپاتی محیطی نیز میگوییم.

۶. ضعف دید و بینایی : کمبود شدید ویتامین ای روی گیرنده های نور در شبکیه ی چشم تاثیر میگذارد و سلول های چشم را ضعیف میکند. این کمبود شدید در گذر زمان منجر به از دست دادن کامل دید میشود.

مشکلات مربوط به سیستم ایمنی بدن
مشکلات مربوط به سیستم ایمنی بدن

۷. مشکلات مربوط به سیستم ایمنی بدن : برخی از تحقیقات حاکی از این موضوع هستند که کمبود ویتامین ای میتواند سلول های ایمنی بدن را مهار کند. مخصوصا سالمندان بیشتر در معرض این خطر هستند.

۸. تضعیف عملکرد سیستم عصبی : غلاف نورون ها یا همان سلول های عصبی از چربی تشکیل شده اند. یکی از نقش های ویتامین ای محافظت از چربی هاست. حال اگر ویتامین ای بدن کم باشد ، آنتی اکسیدان های کمتری از این چربی ها محافظت میکنند در نتیجه عملکرد سیستم عصبی تضعیف میشود.

خطرات مصرف بیش از حد ویتامین ای
خطرات مصرف بیش از حد ویتامین ای

همچنین پیشنهاد می کنیم از مقاله ویتامین ای برای رشد مو نیر دیدن کنید.

 

خطرات مصرف بیش از حد ویتامین ای

در صورتی که ویتامین ای را چه به صورت خوراکی و چه به صورت موضعی بیش از حد مصرف کنید ، عوارضی را برای بدن شما در پی دارد. میزان ویتامین ای مصرفی شما نباید بیش از ۱۵ میلی گرم در روز باشد.

دیابت : افراد مبتلا به دیابت باید در مصرف ویتامین ای دقت کنند‌. ویتامین ای در افراد مبتلا به دیابت باعث خطر ابتلا به نارسایی قلبی میشود.

مشکلات لخته شدن خون : مصرف زیاد ویتامین ای میتواند مشکلات لخته شدن خون را به وجود اورد‌. مخصوصا در افرادی که ویتامین k بدن آنها کم است زیرا ویتامین k در لخته شدن خون نقش دارد و برعکس ، ویتامین ای رقیق کننده ی خون است.

افراد دارای سابقه حملات قلبی
افراد دارای سابقه حملات قلبی

افراد دارای سابقه حملات قلبی : افرادی که سابقه ی حمله ی قلبی یا مشکلات مرتبط با قلب دارند نبایند در مصرف ویتامین ای زیاده روی کنند. زیرا میتواند خطر ابتلا به حمله ی قلبی را افزایش دهد.

افراد دارای سرطان گردن یا قلب : افراد مبتلا به سرطان گردن یا قلب باید از مصرف بیش از ۴۰۰ واحد ویتامین ای در روز جلوگیری کنند.

بیماری رتینیتیس پیگمنتوسا : این بیماری که با نام رتینیتیس های رنگدانه نیز شناخته میشود یک نوع بیماری چشم است که مکمل های ویتامین ای مصنوعی میتوانند باعث کاهش بینایی در این افراد شوند. اما مقدار پایین ویتامین ای مانند ۳ واحد (IU) در روز و دوز های کنترل شده بی خطر هستند.

قبل و بعد عمل جراحی
قبل و بعد عمل جراحی

قبل و بعد عمل جراحی : همانطور که گفتیم ویتامین ای رقیق کننده ی خون است پس بهتر است به علت افزایش خون ریزی قبل و بعد جراحی مصرف نشود.

از دیگر خطرات مصرف بیش از اندازه ویتامین ای میتوان به خون ریزی غیر طبیعی و به دنبال آن سکته مغزی و مرگ زودرس ، درد عضلانی ، اسهال ، استفراغ و تداخل با برخی داروها مانند وارفارین اشاره کرد.

چگونه از کمبود ویتامین ای در بدن آگاه شویم
چگونه از کمبود ویتامین ای در بدن آگاه شویم

چگونه از کمبود ویتامین ای در بدن آگاه شویم

پزشک معمولا با تجویز آزمایش خون از کمبود ویتامین ای بدن شما آگاه میشود. سطح طبیعی ویتامین ای ۵.۵ تا ۱۷ میلی گرم در لیتر است. این سطح برای نوزادان نارس و کودکان زیر ۱۷ سال متفاوت است. اگر در یک فرد بزرگسال میزان ویتامین ای در خون کمتر از ۴ میلی گرم باشد نیاز به مصرف مکمل دارد.

علل کمبود ویتامین ای در بدن چیست
علل کمبود ویتامین ای در بدن چیست

علل کمبود ویتامین ای در بدن چیست

عوامل ژنتیکی : معمولا کمبود ویتامین ای یک عامل ژنتیکی است پس آگاهی در مورد تاریخچهی خانوادگی میتواند تشخیص این کمبود را ساده تر کند.

برخی بیماری ها : بدن نیاز به چربی دارد تا ویتامین ای را جذب کند. در مقابل برخی بیماری ها به شدت جذب چربی را کاهش میدهند و به دنبال آن موجب کمبود ویتامین ای میشوند. برخی از این بیماری ها عبارت اند از پانکراتیت مزمن ، بیماری سلیاک ، بیماری کبدی کلستاتیک ، فیبروز کیستیک

 

همچنین پیشنهاد می کنیم از مقاله ویتامین ای برای سلامت پوست نیر دیدن کنید.

 

نوزادان نارس یا کم وزن : نوزادان نارس دستگاه گوارش نابالغی دارند که جذب چربی و ویتامین ای را کاهش میدهد‌. همچنین کمبود ویتامین ای میتواند باعث کم خونی همولیتیک در نوزادان شود که گلبول های قرمز خونی را از بین میبرد.

چه زمانی نزد پزشک برویم
چه زمانی نزد پزشک برویم

چه زمانی نزد پزشک برویم

اگر شما علائم کمبود ویتامین ای را در بدن خود مشاهده کردید ولی هیچ گونه سابقه ی خانوادگی و ارثی نداشتید حتما به پزشک مراجعه کنید. پزشک با بررسی علائم شما و آزمایش شما علل و راه های درمان را پیدا میکند

درمان کمبود ویتامین ای
درمان کمبود ویتامین ای

درمان کمبود ویتامین ای

نوزادان و کودکان نارس : در این افراد مکمل های ویتامین ای را از طریق یک لوله وارد معده میکنند یا به صورت داخل وریدی تزریق میکنند که دوز مناسب آن را پزشک تشخیص میدهد.

کودکان و بزرگسالان در شرایط ژنتیکی : اگر این افراد کمبود ویتامین ای داشته باشند که ناشی از شرایط ارثی باشد ، پزشک مکمل های ویتامین ای با دوز بالا تجویز میکند تا پیشرفت این بیماری را متوقف کند. اگر کمبود ویتامین ای را زودتر بفهمید میتواند با درمان صحیح نشانه های عصبی از بین برود.

سایر افراد : کمبود ویتامین ای در سایر افراد به ندرت رخ میدهد اما اگر رخ دهد میتواند به علت رژیم غذایی کم چرب یا یک بیماری مزمن باشد. به هرحال پزشک با تجویز دوز مشخصی از مکمل ویتامین ای این افراد را درمان میکند.

منابع غذایی حاوی ویتامین ای
منابع غذایی حاوی ویتامین ای

منابع غذایی حاوی ویتامین ای

۱. دانه های آفتاب گردان : دانه های آفتاب گردان منبع خوبی برای تامین ویتامین ای هستند و میتوان گفت یک اونس از آنها حدود ۹۰ درصد نیاز روزانه ی ما به ویتامین ای را تامین میکند. در صورت عدم دسترسی به دانه های آفتاب گردان میتوانید از روغن آن نیز استفاده کنید.

۲. آووکادو : آووکادو نیز منبع بسیار خوبی از ویتامین ای است که نیمی از آن حدود ۲ میلی گرم ویتامین ای را تامین میکند.

 

همچنین پیشنهاد می کنیم از مقاله ویتامین E برای پوست دور چشم نیر دیدن کنید.

 

۳. دانه ی کاج : شما میتوانید دانه ی کاج که یک منبع غنی از ویتامین ای است را در سالاد خود بریزید یا از روغن آن استفاده کنید. یک اونس از آجیل کاج حاوی ۲.۶ میلی گرم ویتامین ای است.

۴. اسفناج : اسفناج خواص زیادی دارد که از جمله این خواص میتوان به دارا بودن کلسیم ، فولات ، ویتامین ای و فیبر اشاره کرد. یک فنجان اسفناج میتواند ۲۰ درصد نیاز روزانه ما به ویتامین ای را تامین کند.

مکمل ویتامین ای
مکمل ویتامین ای

۵. کلم سبز : یک فنجان کلم آب پز شده میتواند ۶۰ درصد نیاز روزانه ی ما به ویتامین ای را تامین کند. همچنین کلم سبز حاوی مواد مغذی سرشاری است.

۶. برگ شلغم : برگ شلغم یک منبع غنی از ویتامین ای است. نصف فنجان از آن میتواند حدود ۲.۹ میلی گرم ویتامین ای را تامین کند.

۷. چغندر برگی : یک فنجان چغندر برگی پخته شده حاوی ۱۷ درصد نیاز روزانه ما به ویتامین ای است. چغندر برگی در کنار ویتامین ای ، ویتامین K ، A، و C نیز دارد.

۸. برگ خردل : برگ خردل نیز حاوی مقادیری از ویتامین ای است و یک فنجان برگ خردل پخته شده ۱۴ درصد نیاز روزانه ما به ویتامین ای را تامین میکند.

 

همچنین پیشنهاد می کنیم از مقاله عوارض کمبود ویتامین دی در بدن نیر دیدن کنید.

 

۹. بادام : بادام جزو دانه های غنی از ویتامین ای است که در هر اونس ۷.۵ میلی گرم ویتامین ای دارد.

۱۰. جعفری : جعفری علاوه بر طعم ایده آل ، منبع خوبی برای تامین ویتامین ای به شمار میرود.

سایر منابع عبارت اند از : روغن های گیاهی مانند روغن آفتاب گردان ، روغن بادام زمینی و روغن زیتون ، آجیل ها ، دانه ها ، غلات کامل ، شیر ، کیوی ، میگو و فیله ماهی قزل آلا

گرد اورنده : زینب محمدی

عوارض کمبود ویتامین ای در بدن – نشانه‌های کمبود ویتامین E – خطرات کمبود ویتامین ای – درمان کمبود ویتامین ای

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا