عوارض کمبود ویتامین ب ۱۲
عوارض کمبود ویتامین ب ۱۲

امروز از پابزی با مقاله عوارض کمبود ویتامین ب ۱۲ همراه شما هستیم ویتامین ب ۱۲ با نام کوبالامین نیز شناخته میشود. این ویتامین به تنظیم سیستم عصبی بدن کمک میکند همچنین ویتامین ب ۱۲ در رشد بدن ، تشکیل گلبول های قرمز ، تولید DNA ، تقسیم سلولی و نگهداری سلول های عصبی نقش دارد. در این مقاله با عملکرد ویتامین ب ۱۲ در بدن ، علائم و دلایل کمبود ویتامین ب ۱۲ و منابع غنی ویتامین ب ۱۲ آشنا خواهید شد.

عملکرد های ویتامین ب ۱۲ در بدن
ویتامین ب ۱۲ اعمال مختلفی را در بدن انسان انجام میدهد و به آن ویتامین انرژی نیز میگویند. به این علت که ویتامین ب ۱۲ در شکل گیری گلبول های قرمز نقش دارد. گلبول های قرمز اکسیژن را به نقاط مختلف بدن حمل میکنند و طبیعی است که خون سرشار از اکسیژن به ما انرژی میبخشد.
در کلینیک های کاهش وزن نیز ویتامین ب ۱۲ به عنوان دارویی برای لاغر شدن استفاده میشود. ویتامین ب ۱۲ برای بدن ما بسیار لازم و ضروری است از دیگر عملکرد های این ویتامین میتوان به ترشح عامل هورمونی آدرنال ، گردش خون ، شکل گیری گلبول های قرمز خون ، سیستم اضطراب سالم ، گوارش درست ، جذب آهن ، سوخت و ساز چربی و کربوهیدرات ها ، رشد و توسعه عصبی و سیستم تولید مثل سالم در بانوان اشاره کرد.

علائم کمبود ویتامین ب ۱۲
کمبود ویتامین ب ۱۲ میتواند باعث اختلال در سیستم عصبی و گردش خون بدن شود. به علاوه کمبود ویتامین ب ۱۲ میتواند سبب کم خونی ای به نام کم خونی مگالوبلاستیک شود. در کم خونی مگالوبلاستیک ، مغز استخوان که مسئول تولید گلبول های قرمز است گلبول های قرمز بزرگی با شکل غیر طبیعی و عملکردی ضعیف تولید میکند.
همچنین کمبود ویتامین ب ۱۲ میتواند باعث بروز مشکلات روحی روانی مانند زوال عقل (دمانس) ، بدگمانی (پارانویا) ، افسردگی و تغییرات رفتاری شود. از عوارض دیگر کمبود ویتامین ب ۱۲ آسیب عصبی است که خودش را به شکل سوزن سوزن شدن دست و پا ، بی حسی دست و پا ، از دست دادن تعادل و در مواردی فلج اندام نشان میدهد. آسیب عصبی گاهی اوقات قابل بازگشت و درمان نیست.
همچنین هنگامی که فرد کمبود این ویتامین را دارد ، خون از مقدار کافی اکسیژن برخوردار نیست در نتیجه فرد احساس لرزش و سرگیجه میکند و در باز نگه داشتن چشم ها و حفظ بیداری ناتوان میشود.
همچنین پیشنهاد می کنیم از مقاله عوارض کمبود ویتامین دی در بدن نیر دیدن کنید.

کمبود ویتامین ب ۱۲ همچنین میتواند باعث زرد شدن پوست شود علت آن است که در اثر کمبود این ویتامین گلبول های قرمز رو به زوال و نابودی میروند. هنگامی که گلبول های قرمز نابود میشوند ، رنگدانه ای زرد از آنها پخش میشود.
از علائم دیگر ناتوانی در تشخیص مزه ی غذا ها است. کمبود ویتامین ب ۱۲ میتواند پرز ها و برجستگی های زبان که در تشخیص غذا به ما کمک میکنند را از بین ببرد.
ویتامین ب ۱۲ همچمین در تولید هورمون های شادی مانند سروتونین و دوپامین دخالت دارد و کمبود آن میتواند منجر به افسردگی و اضطراب شود.

از عوارض دیگر کمبود این ویتامین آسیب عصب بینایی است پس اگر بینایی شما مختل شده و علائمی مانند تاری دید و دوبینی دارید حتما سطح ویتامین ب ۱۲ بدن خود را چک کنید.
از علائم دیگر کمبود ویتامین ب ۱۲ میتوان به خستگی و کوفتگی بدن ، ضعف ، یبوست ، کم اشتهایی ، کاهش وزن ، گیجی ، ضعیف شدن حافظه و درد در قسمت دهان و زبان اشاره کرد.

همچنین پیشنهاد می کنیم از مقاله عوارض کمبود پروتئین در بدن نیر دیدن کنید.
دلایل کمبود ویتامین ب ۱۲
کمبود این ویتامین میتواند به واسطه عوامل مختلفی شکل بگیرد.
- بدن برای جذب این ویتامین نیازمند اسید معده ی کافی است پس ضد اسید ها جذب این ویتامین را تحت تاثیر قرار میدهند.
- اکسید نیتروژن یا گاز خنده میتواند به ویتامین ب ۱۲ موجود در بدن آسیب وارد کند.
- سلول های معده تولید پروتئین فاکتور داخلی معده را برعهده دارند که باعث جذب این ویتامین میشود. میکروب اچ پیلوری به سلول های معده آسیب میزند و جذب این ویتامین را مختل میکند.
- عمل بای پس معده که برای کاهش وزن انجام میشود جذب ویتامین ب ۱۲ را تحت تاثیر قرار میدهد.
- خوردن زیاد قهوه نیز جذب ویتامین ب ۱۲ را مختل میکند.

چه کسانی بیشتر در معرض کمبود ویتامین ب ۱۲ هستند
یکسری از افراد بیشتر از سایر در معرض خطر کمبود ویتامین ب ۱۲ قرار دارند.
افراد مسن : دسته ی اول افراد مسن هستند که از اسید معده ی کافی برخوردار نیستند.
افراد دارای بیماری های خود ایمنی : این افراد سیستم ایمنی ضعیف تری نسبت به سایرین دارند. مثلا افرادی که بیماری کرون یا سلیاک دارند
وگان ها : اگر وگان ها رژیم غذایی مناسب یعنی رژیم غذایی حاوی ویتامین ب ۱۲ نداشته باشند ، در معرض کمبود ویتامین ب ۱۲ قرار میگیرند.
بیماران دیابتی : بیماران دیابتی که داروی متفورمین مصرف میکنند بیشتر در معرض خطر کمبود این ویتامین هستند زیرا متفورمین جذب ویتامین ب ۱۲ را مشکل میسازد.

چه غذاهایی حاوی ویتامین ب ۱۲ هستند
مواد غذایی حیوانی مانند گوشت و فرآورده های لبنی حاوی ویتامین ب ۱۲ هستند. بنابراین افرادی که وگان یا گیاهخوار هستند بیشتر باید به رژیم غذایی خود دقت کنند و حتما ویتامین ب ۱۲ مورد نیاز روزانه خود را از طریق مکمل ها و مواد غذایی غنی شده با ویتامین ب ۱۲ تامین کنند. به افراد وگان پیشنهاد میکنیم که مقاله ی ویتامین ب ۱۲ برای گیاهخوارها در مجله ی اینترنتی پابزی را مطالعه کنند.
همچنین پیشنهاد می کنیم از مقاله ویتامین ب ۱۲ برای گیاهخواران نیر دیدن کنید.
افرادی که از گوشت استفاده نمیکنند میتوانند از تخم مرغ و لبنیات برای تامین ویتامین ب ۱۲ استفاده کنند اما افراد کاملا گیاهخوار که از تخم مرغ و لبنیات نیز استفاده نمیکنند برای تامین ویتامین ب ۱۲ مورد نیاز روزانه خود میبایست از مخمر غذایی استفاده کنند.

بهترین منابع ویتامین ب ۱۲ کدام اند
معرفی منابع ویتامین ب ۱۲
- جگر گاو
- صدف
- مرغ
- ماهی ساردین ، ماهی سالمون ، ماهی کاد ، میگو
- گوشت گاو ،گوشت بره ، گوشت بز ، گوشت بوقلمون
- تخم مرغ
- لبنیات
- غلات صبحانه غنی شده
- مخمر غذایی
- سایر منابع غنی ویتامین ب ۱۲ مانند شیره های گیاهی و آرد ، شیر نارگیل تقویت شده ،تمپه (یکی از فرآورده های سویا)
گرد اورنده : زینب محمدی
همچنین پیشنهاد می کنیم از مقاله عوارض کمبود آهن در بدن نیر دیدن کنید.
عوارض کمبود ویتامین ب ۱۲ – منابع غنی ویتامین ب ۱۲ – عملکرد ویتامین ب ۱۲ در بدن