همه چیز درباره ی بیماری لوپوس
همه چیز درباره ی بیماری لوپوس

بیماری لوپوس چیست
بیماری لوپوس چیست به طور کلی لوپوس یک بیماری خود ایمنی است که با نام اختصاری SLE یعنی (systemic lupus erythematosus) شناخته میشود. در این بیماری خود ایمنی، سیستم ایمنی بدن به بافت ها و اندام های بدن حمله کرده و سبب ایجاد التهاب و آسیب در قسمت های مختلف بدن از جمله مفاصل، پوست، کلیه ها، قلب ، خون و ریه میشود.
لوپوس دوره های عود و بهبودی دارد. در دوره های عود، بیماری شدت بیشتری پیدا میکند و در دوره های بهبودی، فرد شاهد کاهش علائم است. فراگیری این بیماری نیز در افراد مختلف متفاوت است. چنان که در بعضی افراد فقط قسمتی از بدن مانند پوست و در برخی دیگر از افراد سایر قسمت های بدن را نیز درگیر میکند.
در بیماری لوپوس بیشتر بیماران میتوانند به حیات عادی خود ادامه دهند و تنها در درصد کمی از افراد، ارگان های حیاتی مانند کلیه، قلب، مغز و ریه درگیر میشود.

میزان شیوع لوپوس
از هر ۱۰ هزار نفر حدودا ۳ نفر به این بیماری مبتلا میشوند. به طور کلی میزان شیوع لوپوس در خانم ها ۹ برابر آقایان است. همچنین در سنین ۱۵ تا ۴۵ سال این بیماری شیوع بیشتری دارد اگر چه کودکان و افراد مسن نیز به این بیماری مبتلا میشوند.

علائم لوپوس چیست
علائم این بیماری مشابه برخی از بیماری های پوستی است بنابراین تشخیص این بیماری نسبتا سخت است. بعضی افراد از بدو تولد مستعد لوپوس هستند و با محرک هایی مثل نور خورشید، عفونت ها و مصرف برخی از داروها ، به این بیماری مبتلا میشوند. همچنین یک سری علائم وجود دارند که نشان دهنده ی عود این بیماری هستند.
همچنین پیشنهاد می کنیم از مقاله بیماری پروانه ای چیست نیر دیدن کنید.
این علائم به شرح زیر است
- احساس ضعف و خستگی
- داشتن درد در تمام نقاط بدن
- کاهش وزن ناگهانی
- ریزش موی شدید
- خون ریزی از بینی به صورت مکرر
- کم خونی
- درد و تورم مفاصل
- خستگی مفاصل پس از برخاستن از خواب
- تب خفیف یا شدید
- بی اشتهایی مداوم
- زخم های سقف دهان
- بثورات پوستی در قسمت های مختلف بدن
- تنگی نفس
- درد قفسه سینه
- سرفه خلط دار و خونی
- سردرد های شدید و مداوم
- ورم کردن پلک ها و پاها
- دیده شدن خون در ادرار
- راش پروانه ای روی گونه ها و بینی
- بالا رفتن مقدار pt
- هم چنین در برخی موارد انگشتان در هوای سرد مورمور شده و سفید یا آبی میشود که به آن نشانگان رینود گفته میشود.

انواع بیماری لوپوس
۱. لوپوس پوستی که با نام اختصاری DLE یعنی (Discoid lupus Erythematosus) نمایش داده میشود. این نوع لوپوس همان طور که از نامش مشخص است، یک بیماری مزمن پوستی است که افراد مبتلا به این بیماری اکثرا مشکل پوستی داشته و درصد کمی از آنها به SLE مبتلا هستند.
۲. لوپوس منتشر که با نام اختصاری SLE یعنی (systemic lupus Erythematosus) نمایش داده میشود. SLE شایع ترین نوع لوپوس است. در این بیماری خود ایمنی، سیستم ایمنی بدن سلول های خودی را بیگانه تلقی کرده و به آنها حمله میکند. در صورت تشخیص و درمان به موقع، بیماران SLE میتوانند زندگی عادی داشته باشند.
لوپوس منتشر، لوپوس سیستمیک نیز نامیده میشود. منتشر به این معنا است که این نوع لوپوس میتواند اقسام مختلف بدن را درگیر سازد. واژه ی اریتماتو نیز به معنی رنگ قرمز است. از این جهت که در این بیماری هاله قرمز رنگ روی گونه ها تشکیل میشود.

چه عواملی باعث ایجاد لوپوس میشوند
لوپوس عامل شناخته شده ای ندارد اما یک سری عوامل مانند عفونت های باکتریایی و ویروسی، قرار گرفتن در معرض نور خورشید، استرس شدید، عوامل ژنتیکی،عوامل محیطی و سیستم ایمنی بدن میتوانند در ابتلا به این بیماری تاثیر گذار باشند.
همچنین پیشنهاد می کنیم از مقاله سندروم گیلن باره نیر دیدن کنید.
عوامل ژنتیکی: اگر در خانواده ی خود سابقه ی بیماری خود ایمنی داشته اید، احتمال اینکه به لوپوس مبتلا شوید بیشتر است.
عوامل محیطی: عواملی مانند پرتوهای فرابنفش،مصرف برخی از داروها،عفونت های باکتریایی یا ویروسی،قرار گرفتن در معرض نور خورشید و استرس شدید ،میتواند در ابتلا به این بیماری موثر باشند.
جنسیت: تحقیقات نشان داده اند که زنان بیشتر از مردان به لوپوس مبتلا میشوند. علت این است که زنان دو کروموزوم x و مردان یک کروموزوم x و یک کروموزوم Y دارند. پس شانس ابتلای زنان به این بیماری بیشتر است. چرا که کروموزوم x نسبت به Y، ژن های مربوط به ایمنی بیشتری را حمل میکند. در نتیجه زنان بیشتر از مردان به بیماری های خود ایمنی نظیر لوپوس مبتلا میشوند.

تشخیص بیماری لوپوس
در ابتدا پزشک با بررسی علائم شما و معاینه فیزیکی لوپوس را تشخیص میدهد. پزشک علائمی مانند راش پروانه ای روی گونه و بینی شما،تورم مفاصل،زخم های غشای مخاطی دهان و بینی،نازک شدن و ریزش مو،مشکلات ریوی و آریتمی قلبی را بررسی میکند و در صورت نیاز برای شما آزمایش خون یا ادرار یا عکس برداری از قفسه سینه توسط اشعه ایکس را تجویز میکند. همچنین شما میتوانید به یک روماتولوژیست برای تشخیص لوپوس مراجعه کنید.
همچنین پیشنهاد می کنیم از مقاله بیماری ام اس چیست نیر دیدن کنید.
درمان SLE یا لوپوس
لوپوس درمان خاصی ندارد اما بسته به اینکه کدام قسمت بدن را درگیر کرده میتوان از داروهایی برای کنترل آن استفاده کرد
۱. برای بثورات پوستی کرم های استروئیدی
۲. برای التهاب و درد مفاصل داروهای مسکن و ضد التهاب
۳. برای مشکلات مفصل و پوست داروی ضد مالاریا
۴. برای به حداقل رساندن پاسخ ایمنی، داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی

عوارض لوپوس
اگر SLE یا لوپوس برای مدت طولانی ادامه یابد میتواند سبب آسیب به سیستم های مختلف بدن شما شود. از جمله این آسیب ها میتوان به حمله ی قلبی، سکته مغزی، اختلال در حافظه،تشنج، التهاب ریه کلیه و قلب،کاهش عملکرد و نارسایی کلیه اشاره کرد.
همچنین لوپوس در دوران بارداری خطرناک است و میتواند باعث سقط جنین شود بنابراین در صورت ابتلا به این بیماری در بارداری حتما با پزشک خود مشورت کنید تا با راهکار هایی عوارض را به حداقل برساند.
چند توصیه بیماری لوپوس
بلافاصله پس از تشخیص پزشک درمان این بیماری را آغاز کنید و توصیه های پزشک را مو به مو انجام دهید. در صورت داشتن اضطراب از این بیماری حتما با یک مشاور توانمند مشورت کنید تا بتوانید استرس خود را مهار کنید زیرا استرس باعث عود کردن این بیماری میشود.
همچنین با پزشک در مورد رژیم غذایی خود صحبت کنید او ممکن است توصیه کند که مواد غذایی خاصی را بسته به این که لوپوس کدام قسمت بدنتان را درگیر کرده است ، استفاده کنید. در طول درمان نیز آزمایش های مربوط به پوکی استخوان را انجام دهید زیرا برخی داروهای تجویز شده برای این بیماری میتواند باعث پوکی استخوان شود.
همه چیز درباره ی بیماری لوپوس
گرد اورنده: زینب محمدی