پزشکی و دارو

بیماری پارکینسون

بیماری پارکینسون

بیماری پارکینسون
بیماری پارکینسون

در این مقاله بیماری پارکینسون را بررسی میکنیم و در انتها شما با این بیماری آشنا خواهید شد. در این بیماری پیام هایی که قرار است از طرف مغز فرستاده شود تا حرکات فرد را کنترل کند، آهسته تر ارسال میشود و فرد به مرور زمان روی حرکاتش کنترل طبیعی نخواهد داشت. پارکینسون یک بیماری شایع است و پس از آلزایمر شایع ترین بیماری مخرب اعصاب است.

بیماری پارکینسون چیست
بیماری پارکینسون چیست

بیماری پارکینسون چیست

به بیماری پارکینسون ، PD نیز گفته میشود. این بیماری جزو بیماری های عصبی به شمار می رود و معمولا با مشکلات حرکتی ظاهر میشود و پیشرفت میکند. در بیماری پارکینسون در سیستم اعصاب مرکزی (مغز و نخاع) اختلال ایجاد میشود. در نتیجه ی این اختلال ، حرکت بدن فرد دچار مشکل میشود. این بیماری به مرور زمان پیشرفت کرده و علائم آن بدتر میشود.

 

همچنین پیشنهاد می کنیم از مقاله بیماری ام اس چیست و چه علائمی دارد نیر دیدن کنید.

 

علائم پارکینسون

  1. سفتی عضلات و کند شدن حرکات بدن
  2. لرزش های ناگهانی به خصوص در دست
  3. اختلال در راه رفتن
  4. از بین رفتن حالت چهره
  5. کندی در حالت صورت مانند کند پلک زدن
  6. تغییر در صدا مثلا ضعیف یا بم تر شدن آن
  7. آهسته صحبت کردن
  8. اختلال هنگام نوشتن
  9. اختلال در بلع و جاری شدن آب دهان
  10. قامت خمیده

در مراحل اولیه بیماری پارکینسون ، علائم ملایم است و به طور معمول نیاز به مراجعه پزشک ندارد. در ابتدای بیماری ، علائم پارکینسون بیشتر در یک سمت بدن دیده میشود. مثلا به طور ناگهانی یک دست شروع به لرزش پیدا میکند. اما به مرور زمان این لرزش ها به ارتعاشات اذیت کننده ای تبدیل میشوند. لرزش اندام ها بیشتر هنگام استراحت بروز پیدا میکند و هنگامی که بیمار مشغول به کاری باشد این لرزش ها کمتر است.

آیا بیمار پارکینسون دچار افسردگی میشود
آیا بیمار پارکینسون دچار افسردگی میشود

آیا بیمار پارکینسون دچار افسردگی میشود

در مراحل اولیه و خفیف بیماری پارکینسون خیر اما به مرور زمان اگر بیماری شدت گرفت و علائم شدید شد بیمار افسرده و خشمگین میشود. علت این است که در مراحل اولیه توانایی ذهنی فرد تغییری نمیکند اما به مرور زمان از توانایی ذهنی فرد بیمار کاسته میشود.

علت ابتلا به پارکینسون چیست
علت ابتلا به پارکینسون چیست

علت ابتلا به پارکینسون چیست

با اینکه بیماری پارکینسون علت مشخصی ندارد اما دیده شده است که از بین رفتن سلول های ترشح کننده ی دوپامین میتواند در بروز علائم پارکینسون موثر باشد. دوپامین ماده ای است که توسط سلول های عصبی ترشح میشود. وظیفه ی دوپامین انتقال پیام عصبی از بخشی از مغز به نام مغز میانی به بخشی دیگر به نام کارپوس استراتوم است.

این پیام ها باعث تعادل حرکات بدن میشوند‌. هم چنین روی فرایند خواب، حافظه، اخلاقیات و احساس شادی ما تاثیر میگذارد. از بین رفتن سلول های ترشح کننده ی دوپامین باعث میشود که مراکز دیگرِ کنترل حرکات بدن، کارشان را به خوبی انجام ندهند و نیز فرد دچار افسردگی، اضطراب، اختلال خواب،اختلال ادراری، اختلال در بویایی، یبوست و کاهش وزن شود. اگر ۸۰ درصد این سلول ها از بین بروند علائم بیماری پارکینسون ظاهر میشود.

عوامل موثر در ابتلا به پارکینسون
عوامل موثر در ابتلا به پارکینسون

عوامل موثر در ابتلا به پارکینسون

ژنتیک : محققان دریافتند که یک سری از جهش های ژنتیکی میتواند منجر به بیماری پارکینسون شود‌. همچنین اگر در خانواده فردی به این بیماری مبتلا شده، احتمال ابتلای فرد بیشتر است اما معمولا بیشتر، افرادی که زیر ۵۰ سال به بیماری پارکینسون مبتلا میشوند زمینه ارثی دارند و بقیه موارد اغلب به علت افزایش سن بیمار بروز میکند.

محیط : قرار گرفتن در معرض سموم مانند آفت کش ها و علف کش ها میتواند به مقدار کمی در ابتلا به بیماری پارکینسون موثر باشد. به علاوه مسمومیت با گاز مونواکسیدکربن و دی سولفیدکربن میتواند در ابتلا به بیماری پارکینسون موثر باشد. افرادی که در محل کار خود با فلزات سنگین در تماس اند نیز بیشتر در معرض ابتلا به بیماری پارکینسون هستند. همچنین سبک زندگی نیز روی ابتلا به این بیماری تاثیر میگذارد.

 

همچنین پیشنهاد می کنیم از مقاله بیماری لوپوس نیر دیدن کنید.

 

جنسیت : ابتلای مردان به بیماری پارکینسون بیشتر از زنان است.

سن : با افزایش سن احتمال ابتلا به بیماری پارکینسون بیشتر میشود زیرا تعداد دوپامین و گیرنده های آن در مغز کاهش می یابد. معمولا افراد بین ۵۰ تا ۷۰ سال بیشتر به این بیماری مبتلا میشوند‌.

چه هنگام به پزشک مراجعه کنیم
چه هنگام به پزشک مراجعه کنیم

چه هنگام به پزشک مراجعه کنیم

شایع ترین علائم بیماری پارکینسون لرزش دست و پا به خصوص در حال استراحت و سخت راه رفتن می باشد. به طوری که عضلات شما سفت و خشک میشود و برقراری تعادل بدن برای راه رفتن مشکل میشود. همچنین در اکثر موارد نشانه ها در یک سمت بدن بیشتر دیده میشود. اگر چنین علائمی را مشاهده کردید حتما به پزشک مغز و اعصاب مراجعه کنید.

عوارض جانبی پارکینسون
عوارض جانبی پارکینسون

عوارض جانبی پارکینسون

تغییر در احساسات بیمار : بیمار ممکن است دچار زوال عقل یا مشکلات تفکر شود‌. همچنین به علت بروز این بیماری انگیزه خود را از دست داده و دچار افسردگی شود.

مشکلات در جویدن و بلع : بیماری پارکینسون در مراحل بعدی ممکن است باعث اختلال در ماهیچه های دهان و سخت جویدن شود. همچنین در مراحل بعدی ممکن است بلع بیمار دچار مشکل شود.

مشکلات مثانه : بیمار ممکن است کنترل روی ادرار خود را از دست بدهد و یا دچار تکرر ادرار شود.

یبوست : به علت مشکلات در جویدن و بلعمعمولا بیماران پارکینسون دچار یبوست میشوند.

کاهش فشار خون : بیمار ممکن است سردرد و سرگیجه نیز به علت کاهش فشار خون داشته باشد.

درمان بیماری پارکینسون
درمان بیماری پارکینسون

درمان بیماری پارکینسون

بیماری پارکینسون درمان قطعی ندارد اما با تجویز پزشک مصرف داروهای مربوط به این بیماری میتواند علائم را تا حد زیادی کاهش دهد. همچنین پزشک ممکن است با تشخیص خود عمل جراحی انجام دهد و قسمتی از مغز که دچار اختلال شده را تنظیم کند.

داروهایی که پزشک ممکن است برای کنترل علائم بیماری پارکینسون تجویز کند عبارت است از : بی پریدین ، لوودوپا ، تری هگزی فنیدیل ، برومو کریپتین ، آمانتادین
سبک زندگی

 

همچنین پیشنهاد می کنیم از مقاله سوالات رایج واکسن آنفولانزا نیر دیدن کنید.

 

درست است که بیماری پارکینسون با تغذیه درمان نمیشود اما شما میتوانید با سبک زندگی سالم و رژیم غذایی مناسب از بروز آن جلوگیری کنید. حتما در برنامه ی هفتگی خود ورزش و فعالیت های نشاط آفرین را قرار دهید.

 

گرد اورنده : زینب محمدی

 

  • ادامه از ویکی‌پدیا

این بیماری همان لرزش در وضعیت استراحت است که همه‌گیری آن بیشتر در سنین پیری است اما در جوانان هم دیده می‌شود. همه‌گیری آن در همه مناطق جهان یکسان است. به‌طور کلی این بیماری بر اثر از بین رفتن سلول‌های ترشح‌کننده ماده‌ای به نام دوپامین (که یک انتقال دهنده عصبی است) و تجمع آلفا-سینوکلئین رخ می‌دهد. افزایش نسبت استیل کولین به دوپامین در غده‌های قاعده‌ای مغز موجب نشانه‌های لرزش، سفتی عضلات، و کندی حرکات می‌شود.

اگرچه علت بروز این بیماری کاملا مشخص نیست، اما مشخص شده که، هردو فاکتورهای ژنتیکی و محیطی در بروز آن نقش دارند. از این میان می‌توان به فاکتورهایی مانند افزایش سن، پیشینه خانوادگی ابتلا به بیماری پارکینسون،جهش‌های ژنتیکی، جنسیت، قرار گرفتن در معرض سموم دفع آفات، برخی داروها و پیشینه آسیب و جراحت مغز به عنوان عوامل بروز این بیماری اشاره کرد.

پژوهش‌های پیشین نشان می‌دهند که ۱۵ درصد بیماران دارای پیشینه خانوادگی ابتلا به این بیماری هستند. همچنین حدود ۵ تا ۱۰ درصد مبتلایان به پارکینسون دارای جهش ژنتیکی در یکی از جایگاه‌های ژنی دخیل در بروز این بیماری هستند.

از رایج ترین جهش‌های ژنتیکی شناخته شده در بیماران مبتلا به پارکینسون با پیشینه خانوادگی، جهش در پروتئین Leucine-rich repeat kinase 2) LRRK2) است.

پروتئین LRRK2

پروتئین بزرگ چند دومینی شامل دومین GTPase و کینازی است که در بافت­‌های گوناگون به ویژه کلیه و مغز بیان می­‌شود. این پروتئین به دلیل داشتن دمین‌های گوناگون عملکردهای متعددی را در سلول برعهده دارد. پژوهش‌های فراگیر نشان می‌دهد که ٪۴ بیماران میتلا با وراثت آتوزوم غالب دارای جهش در ژن LRRK2 هستند. از زمانی که ژن LRRK2 کشف شده، دانشمندان همواره به دنبال آن بودند که دریابند چگونه جهش در این ژن می‌تواند به بروز پارکینسون منجر شود. در پژوهشی روی موش‌ها، پژوهشگران دریافته‌اند که ژن LRRk2 برای زنده ماندن نورون‌های حاوی دوپامین که در بیماری پارکینسون بیشترین آسیب را می‌بینند، ضروری است.

LRRK2 به همراه پروتئین LRRK1 در مغز یافت می‌شود. جهش در LRRK2 به تنهایی، می‌تواند همگام با افزایش سن، نشانه‌های بروز پارکینسون و آسیب‌های مغزی را در انسان ایجاد کند. اما در موش‌ها،به دلیل نقش جبرانی یا مکمل پروتئین LRRK1، جهش و یا نبود LRRK2 به مرگ این موش‌ها نمی‌انجامد. بنابراین پژوهش‌های روی موش‌ها نشان می‌دهد که جهش در LRRK2، از طریق افزایش تجمع آلفا- سینوکلئین براثر اختلال در مسیرهای هموستاز پروتئین می‌تواند در بروز بیماری پارکینسون نقش داشته باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا