پزشکی و دارو

همه چیز در مورد بیماری گال

همه چیز در مورد بیماری گال

همه چیز در مورد بیماری گال
همه چیز در مورد بیماری گال

گال یا جرب چیست یک نوع بیماری پوستی است که عامل آن انگل گال است. این بیماری‌ باعث تحریک و خارش پوست میشود و مسری میباشد. از زمان آلودگی به این انگل تا شروع علائم حدود یک ماه طول میکشد اما در طول این یک ماه بیمار میتواند ناقل باشد. خارش پوست بیشتر در شب و در قسمت فوقانی بدن اتفاق می افتد

خارش در ابتدای بیماری کم است و به مرور زمان شدت مییابد به طوری که خواب فرد را مختل میکند ظاهر این بیماری به گونه ای است که به دلیل پاسخ ایمنی بدن ما، جوش های قرمز رنگ ریزی روی پوست ایجاد میشود.

 آشنایی با علایم بیماری گال
آشنایی با علایم بیماری گال

عامل بیماری گال چیست

عامل بیماری گال جانداری بسیار ریز، از شاخه بند پایان و رده عنکبوتیان است که هشت پا دارد و مایت یا هیره نامیده میشود.

چگونه انگل گال موجب بیماری میشود

انگل گال که مایت نامیده میشود ، پس از تماس با پوست روی آن حفراتی ایجاد میکند و در آن حفره ها تخم گذاری کرده و باعث خارش شدید پوستی میشوند. این حفره ها به شکل خطوط قرمز رنگ یا قهوه ای رنگ روی پوست مشاهده میشوند. این انگل در طول حیات خود حدودا ۴۰ تا ۵۰ تخم میگذارد. تخم ها پس از ۳ تا ۴ روز لارو شده و سپس در ۱۰ الی ۱۵ روز گالِ بالغ میشوند.

از میان این ۴۰ تا ۵۰ تخم فقط حدود ۱۰ تخم میتوانند تا مرحله بلوغ پیش بروند. این موجودات بسیار ریز و ذره بینی هستند و برای مشاهده آنها باید از میکروسکپ استفاده کرد. عامل بیماری گال انسانی ، مونث بوده و طول آنها ۳ دهم تا ۴ دهم میلی متر است. طول انگل های مذکر نصف این مقدار است.

مایت ها قادر به پرواز کردن نیستند و در صورت تماس با پوست انسان، روی پوست میخزند. مایت ها در دمای زیر ۲۰ درجه سانتی گراد فعالیتی ندارند اما باید توجه داشت که در این دما نیز به مدت طولانی زنده میمانند.

علائم گال چیست
علائم گال چیست

علائم گال چیست

  1. تحریک و خارش در محل انگل
  2. خارش شبانه به خصوص در قسمت فوقانی بدن
  3. جوش ها و دانه های قرمز رنگ روی پوست
  4. زخم و جراحت در اثر خارش شدید
  5. خشکی شدید پوست

خارش شدید پوست باعث میشود تا روی پوست جوش ها یا دانه های قرمز رنگی به شکل تاول ایجاد شود و با خارش بیشتر این علائم تشدید گردد. خاراندن بیشتر پوست باعث میشود که این انگل ها بیشتر انتشار یافته و عفونت در پوست فرد توسعه بیشتری بیاید.

در صورت ابتلا به انگل گال در نوزادان و کودکان، روی سر ، صورت ،گردن، کف دست و پای آنها علائم گال دیده میشود. اما در افراد بزرگسال علائم گال بیشتر بین انگشتان، روی آرنج و مچ دست ها دیده میشود. سایر نواحی پر خطر را میتوان ناحیه تناسلی، باسن، اطراف پا و زانو، دور کمر، ناف، زیر بغل و نوک پستان نام برد.

 بیماری گال چگونه معالجه می شود
بیماری گال چگونه معالجه می شود

انگل گال چگونه به فرد منتقل میشود

این بیماری پوستی مسری است و میتواند از تماس پوستی مستقیم با فرد مبتلا یا لباس و ملحفه آلوده منتقل شود. تماس جنسی نیز شایع ترین راه برای انتقال این انگل به شمار میرود به همین خاطر بسیاری از افراد تصور میکنند که گال یک بیماری مقاربتی است.

 

همچنین پیشنهاد می کنیم از مقاله علت سوزش سردل چیست نیر دیدن کنید.

 

چه افرادی بیشتر مستعد گال اند

گال بیماری بسیار شایعی در سراسر دنیاست و سالانه رقمی نزدیک به ۳۰۰ میلیون نفر به انگل گال مبتلا میشوند. این انگل قدمت ۲۵۰۰ ساله در دنیا دارد. نمیتوان گفت نژاد خاصی از انسان ها بیشتر مستعد این انگل هستند چرا که مایت در هر سن و سال و هر نوع نژاد در انسان ها دیده شده است.

گال در افراد بی خانمان و مناطق محروم بسیار زیاد دیده میشود. همچنین بیمارستان ها، خانه های سالمندان،زندان ها و سایر مراکز مشابه نیز برای شیوع این انگل مستعد هستند. با این حال حتی افرادی که بهداشت را رعایت میکنند نیز ممکن است مبتلا به این انگل شوند.

 علت ایجاد بیماری گال
علت ایجاد بیماری گال

گال کراسته یا نروژی چیست

(اگر بیماری گال درمان نشود!؟)

به نوع شدید این بیماری گفته میشود و اولین بار در کشور نروژ مشاهده شده است. زمانی که در پوست فرد بالغ بر ۱۰۰ تا ۱۰۰۰ انگل زندگی کنند و موجب حفره های زیر پوستی بیشتر و خارش بیشتر گردند. گال شدید میتواند موجب خشکی و سخت شدن شدید پوست شود. این بیماری بیشتر در افرادی دیده میشود که به علت بیماری هایی نظیر خود ایمنی، سیستم ایمنی بدنشان ضعیف شده است یا دارای ناتوانی جسمی و ذهنی هستند.

شکل ظاهری افرادی که به گال نروژی مبتلا شده اند به گونه است که انگار در نواحی آلوده شده زگیل دارند. این نوع گال میتواند خطر ابتلا به عفونت های مختلف مانند آلوده شدن به باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و باکتری استرپتوکوکوس و یا زرد زخم را افزایش دهد.

 

همچنین پیشنهاد می کنیم از مقاله ام اس یا مالتیپل اسکلروزیس نیر دیدن کنید.

 

شباهت گال به اگزمای پوستی

به علت اینکه این بیماری پوستی شبیه به برخی بیماری های پوستی دیگر مانند اگزما است، ممکن است پزشک نمونه ای از پوست شما را به آزمایشگاه بفرستد تا با بررسی آن از وجود یا عدم وجود انگل گال در پوست شما اطمینان پیدا کند. در غیر این صورت پزشک با مشاهده علائم شما بیماری را تشخیص میدهد.

نکته ای که باید توجه داشت این است که فرق گال با بیماری های پوستی دیگر، خارش بی وقفه آن است.

به چه پزشکی برای بیماری گال مراجعه کنیم

  1. پزشکان عمومی
  2. متخصص داخلی
  3. متخصص اطفال
  4. متخصص پوست
  5. پزشکان مرکز فوریت های پزشکی
 درمان بیماری گال
درمان بیماری گال

درمان مخصوص بیماری گال چیست

کمپرس آب سرد: خاراندن ناحیه موجب تشدید خارش میگردد به منظور جلوگیری از خارش با باد زدن و خنک کردن موضع به تسکین خارش کمک کنید.

کرم های مورد استفاده در التهابات پوستی : پماد کالامین و پماد کروتامیتون که ضد التهاب پوستی هستند و برای خارش موضعی از آنها استفاده میشود.
کرم پرمترین و شامپوی لیندان که ضد انگل هستند و برای از بین بردن انگل گال میتوان از آنها استفاده کرد.

کرم پرمترین برای کودکان و زنان باردار نیز مناسب است ولی مدت آن روی پوست زن حامله بجای ۸ تا ۱۲ ساعت ، تنها ۲ ساعت باید باشد.

همچنین برای رهایی از خارش بی وقفه این بیماری میتوان از قرص های آنتی هیستامین مانند فکسوفنادین نیز استفاده نمود.

البسه زیر، لباس و حوله خود را با آب داغ بشویید.

نکته مهم : درمان را قطع نکنید و ناامید نشوید. ممکن است ابتدای شروع درمان تغییری حاصل نشود اما با مداومت به درمان پس از یک تا دو هفته علائم کم کم از بین میرود.

پیش گیری از گال
پیش گیری از گال

پیش گیری از بیماری گال

برای پیش گیری از گال بهداشت را رعایت کنید. روبالشتی و ملحفه خود را حداقل هفته ای یک بار با آب داغ بشویید. از تماس پوستی مستقیم و یا رابطه جنسی با فرد مبتلا به انگل خودداری کنید.

 

همچنین پیشنهاد می کنیم از مقاله همه چیز درباره ی تیروئید نیر دیدن کنید.

 

آیا حیوانات خانگی میتوانند گال را منتقل کنند

یک نوع بیماری گال در حیوانات نیز تحت عنوان مرض جرب وجود دارد. اما نوع انگل گال سگ و گربه با انسان متفاوت است و در صورت تماس انسان با سگ و گربه ممکن است این انگل منتقل شود اما نمیتواند در پوست انسان تولید مثل کند.

گرد آورنده: زینب محمدی

همه چیز در مورد بیماری گال

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا