هوش مصنوعی چیست
هوش مصنوعی چیست

چکیده هوش مصنوعی چیست : در مقاله AI چیست قرار است که به سوالات شما در مورد هوش مصنوعی پاسخ داده شود هوش مصنوعی که امروزه از آن یاد میشود در واقع تکنولوژی است که به نحوی قابلیت تفکر دارد. البته این قابلیت تفکر با چیزی که ما به عنوان تفکر انسانی میشناسیم تا حد زیادی تفاوت دارد، اما در حقیقت سعی دارد تا از آن تقلید کند.
امروزه شاید هوش مصنوعی به آن شکلی که تصور میکنیم وجود نداشته باشد اما باز هم بسیاری از کارهایی که روزانه انجام میدهیم، مانند جستجوی اینترنت یا گشت و گذار در صفحات شبکههای اجتماعی و …، همه متاثر از هوش مصنوعی است و در حقیقت در این مواقع داریم ازآن استفاده میکنیم. انقدر این استفاده نا ملموس است و به آن عادت کرده ایم که در آن لحظه حس نمیکنیم که داریم از هوش مصنوعی استفاده میکنیم. دلیل اصلی آن این است که نمیدانیم هوش مصنوعی واقعا چیست و چه کارهایی انجام میدهد. از آنجایی که آینده از آن هوش مصنوعی خواهد بود بهتر است به جای نگران بودن در مورد هوش مصنوعی یاد بگیریم که چه کارهایی را میتوانیم با آن انجام دهیم و اطلاعاتمان را در این زمینه بیشتر کنیم. پس بیایید از ابتدا ببینیم هوش مصنوعی چیست.
این سوالات شامل:
- هوش مصنوعی چیست؟
- درک هوش مصنوعی
- کاربرد های هوش مصنوعی
- هوش مصنوعی در چند دسته قرار می گیرند؟
- هوش مصنوعی چگونه کار میکند؟ آیا ماشین ها میتوانند فکر کنند؟
- نمونه های هوش مصنوعی
- یادگیری ماشین و یادگیری عمیق
- هوش عمومی مصنوعی
- شاخه های هوش مصنوعی
- اهداف هوش مصنوعی

هوش مصنوعی چیست
هوش مصنوعی به شبیه سازی هوش انسان در ماشین هایی گفته می شود که برنامه ریزی شده اند مانند انسان فکر کنند و اقدامات آنها را تقلید می کنند. این اصطلاح همچنین ممکن است در مورد هر ماشینی که از ویژگی های مرتبط با ذهن انسان مانند یادگیری و حل مسئله برخوردار است ، استفاده شود.
شاید بتوان هوش مصنوعی را اینگونه توصیف کرد: «هوش مصنوعی عبارت است از مطالعه این که چگونه رایانهها را میتوان وادار به کارهایی کرد که در حال حاضر انسانها آنها را صحیح یا بهتر انجام میدهند» هوش مصنوعی به هوشی که یک ماشین از خود نشان میدهد یا به دانشی در کامپیوتر که سعی در ایجاد آن دارد گفته میشود.
هوش مصنوعی دانش و مهندسی ساخت ماشینهای هوشمند و به خصوص برنامههای رایانهای هوشمند است. هوش مصنوعی با وظیفه مشابه استفاده از رایانهها برای فهم چگونگی هوش انسان مرتبط است، اما مجبور نیست خودش را به روشهایی محدود کند که بیولوژیکی باشند. (جان مککارتی – ۱۹۸۰)
همچنین پیشنهاد می کنیم از مقاله هاتجر Hotjar چیست نیر دیدن کنید.
البته در مورد تعریف هوش مصنوعی دانشمندان هنوز به یک تعریف جامع نرسیدند.
هوشمندی مفهومی نسبی دارد و نمیتوان محدوده صحیحی را برای ارائه تعریف از آن مشخص نمود. رفتاری که از نظر یک فرد هوشمند به نظر میرسد؛ ممکن است برای فرد دیگر این گونه به نظر نرسد. اما در مجموع خصوصیات زیر قابلیتهای ضروری برای هوشمندی است:
- پاسخ به موقعیتهای از قبل تعریف نشده با انعطاف بسیار بالا و بر اساس بانک دانش
- معنا دادن به پیامهای نادرست یا مبهم
- درک تمایزها و شباهتها
- تجزیه و تحلیل اطلاعات و نتیجهگیری
- توانمندی آموختن و یادگرفتن
- برقراری ارتباط دوطرفه

به فرض اینکه تعاریف بالا را از هوشمندی بپذیریم، موارد زیر فهرستی است از وظایفی که از یک سامانه هوشمند انتظار میرود و تقریباً اکثر دانشمندان هوش مصنوعی بر آن توافق نظر دارند به شرح زیر است:
- تولید گفتار
- تشخیص و درک گفتار
- دستورپذیری و قابلیت انجام اعمال فیزیکی در محیط طبیعی و مجازی
- استنتاج و استدلال
- تشخیص الگوو بازشناسی الگو برای پاسخ گویی به مسائل بر اساس دانش قبلی شمایلی گرافیکی یا فیزیکی جهت ابراز احساسات و عکسالعملهای ظریف
- سرعت عکسالعمل بالا
ویژگی ایده آل هوش مصنوعی توانایی آن در منطقی سازی و انجام اقداماتی است که بیشترین شانس را برای دستیابی به یک هدف خاص دارند. زیرمجموعه هوش مصنوعی یادگیری ماشینی است ، که به مفهومی اشاره دارد که برنامه های رایانه ای می توانند بطور خودکار از داده های جدید بیاموزند و با آنها سازگار شوند بدون اینکه توسط انسان به آنها کمک شود. تکنیک های یادگیری عمیق این یادگیری خودکار را از طریق جذب مقدار زیادی از داده های غیر ساختاری مانند متن ، عکس یا فیلم امکان پذیر می کند.

درک هوش مصنوعی
هوش مصنوعی بر این اصل استوار است که هوش انسان را می توان به گونه ای تعریف کرد که یک ماشین به راحتی از آن تقلید کرده و وظایفی را انجام دهد ، از ساده ترین ها تا کارهای حتی پیچیده تر. با پیشرفت فناوری ، معیارهای قبلی که هوش مصنوعی را تعریف می کردند منسوخ می شوند. به عنوان مثال ، ماشینهایی که عملکردهای اساسی را محاسبه می کنند یا متن را از طریق شناسایی نوری تشخیص می دهند ، دیگر مجسمه هوش مصنوعی در نظر گرفته نمی شوند ، زیرا این عملکرد اکنون به عنوان یک عملکرد ذاتی رایانه پذیرفته شده است.

کاربردهای هوش مصنوعی
برنامه های کاربردی برای هوش مصنوعی بی پایان هستند. این فناوری را می توان در بسیاری از بخشها و صنایع مختلف به کار برد. هوش مصنوعی در صنعت مراقبت های بهداشتی برای دوزهای مختلف داروها و درمان های مختلف در بیماران و همچنین اقدامات جراحی در اتاق عمل مورد آزمایش و استفاده قرار می گیرد.
از دیگر نمونه های ماشین های دارای هوش مصنوعی می توان به رایانه هایی اشاره کرد که شطرنج و اتومبیل های خودران بازی می کنند. هر یک از این ماشین ها باید عواقب هر عملی را که انجام می دهند بسنجد ، زیرا هر عملی بر نتیجه نهایی تأثیر می گذارد. در شطرنج ، نتیجه نهایی بردن بازی است. برای اتومبیل های خودران ، سیستم رایانه ای باید تمام داده های خارجی را حساب کند و آنها را محاسبه کند تا به گونه ای عمل کند که از برخورد جلوگیری کند.
هوش مصنوعی همچنین در صنعت مالی کاربرد دارد ، جایی که از آن برای شناسایی و پرچم گذاری فعالیت در امور بانکی و مالی مانند استفاده غیر معمول کارت بدهی و سپرده های حساب بزرگ استفاده می شود – همه اینها به بخش کلاهبرداری بانک کمک می کنند. از برنامه های کاربردی هوش مصنوعی برای کمک به ساده سازی و تجارت آسان تر نیز استفاده می شود. این کار با تخمین آسانتر عرضه ، تقاضا و قیمت گذاری اوراق بهادار انجام می شود.

هوش مصنوعی در چند دسته قرار میگیرد
معمولاً تحت دو دسته گسترده قرار می گیرد: هوش مصنوعی باریک: گاهی اوقات به عنوان “هوش مصنوعی ضعیف” نیز شناخته می شود ، این نوع هوش مصنوعی در یک زمینه محدود عمل می کند و شبیه سازی هوش انسانی است. هوش مصنوعی باریک اغلب بر انجام یک کار واحد بسیار خوب متمرکز است و گرچه این ماشین ها هوشمند به نظر می رسند ، اما با محدودیت ها و محدودیت های بسیار بیشتری حتی از ابتدایی ترین هوش انسانی کار می کنند. سیستم های ضعیف شامل بازی های ویدیویی مانند مثال شطرنج از بالا و دستیارهای شخصی مانند Alexa Amazon و Apple Siri هستند. شما از دستیار سوالی می پرسید ، و او پاسخ به شما می دهد.

چند نمونه از هوش مصنوعی باریک عبارتند از:
۱) جستجوی گوگل
۲) نرم افزار تشخیص تصویر
۳) سیری ، الکسا و سایر دستیاران شخصی
۴) اتومبیل های خودران
۵) واتسون IBM
هوش مصنوعی باریک در اطراف ماست و به راحتی موفق ترین تحقق هوش مصنوعی تاکنون است. با تمرکز بر انجام وظایف خاص ، هوش مصنوعی باریک در دهه گذشته موفقیت های زیادی را تجربه کرده است که “دارای مزایای قابل توجهی در جامعه بوده و به نشاط اقتصادی ملت کمک کرده است” ، طبق “آماده سازی برای آینده هوش مصنوعی” ، گزارش سال ۲۰۱۶ منتشر شده توسط دولت اوباما.
همچنین پیشنهاد می کنیم از مقاله بهترین ارز دیجیتال برای سرمایه گذاری نیر دیدن کنید.
سیستم های هوش مصنوعی قوی: به سیستم هایی گفته می شود که وظایفی شبیه به انسان را بر عهده دارند. اینها معمولاً سیستمهای پیچیده و پیچیده تری هستند. آنها برای رسیدگی به شرایطی برنامه ریزی شده اند که ممکن است لازم باشد بدون نیاز به دخالت شخص ، مشکل را حل کنند. این نوع سیستم ها را می توان در برنامه هایی مانند اتومبیل های خودران یا در اتاق های عمل بیمارستان مشاهده کرد.

هوش مصنوعی چگونه کار می کند؟
آیا ماشین ها می توانند فکر کنند؟ – آلن تورینگ ، ۱۹۵۰
کمتر از یک دهه پس از شکستن ماشین رمزگذاری نازی Enigma و کمک به نیروهای متفقین برای پیروزی در جنگ جهانی دوم ، آلن تورینگ ریاضیدان برای بار دوم با یک سوال ساده تاریخ را تغییر داد: “آیا ماشین ها می توانند فکر کنند؟”
مقاله تورینگ با عنوان “محاسبات ماشین آلات و هوش” (۱۹۵۰) ، و سپس آزمایش تورینگ ، هدف اساسی و چشم انداز هوش مصنوعی را تعیین کرد.
هسته اصلی آن ، شاخه ای از علوم کامپیوتر است که هدف آن پاسخ مثبت به سوال تورینگ است. این تلاش برای تکرار یا شبیه سازی هوش انسان در ماشین است.
عمده ترین محدودیت در تعریف هوش مصنوعی به عنوان ساده “ساخت ماشین هایی که هوشمند هستند” این است که در واقع توضیح نمی دهد که هوش مصنوعی چیست؟ چه چیزی یک ماشین را هوشمند می کند؟

Norvig و Russell در ادامه به بررسی چهار رویکرد مختلف می پردازند که به طور تاریخی زمینه هوش مصنوعی را تعریف کرده اند:
انسانی فکر کردن
منطقی فکر کردن
انسانی عمل می کند
منطقی عمل می کند
دو ایده اول مربوط به فرایندهای تفکر و استدلال است ، در حالی که دیگران با رفتار سروکار دارند. نورویگ و راسل به ویژه بر عوامل منطقی که برای رسیدن به بهترین نتیجه عمل می کنند تمرکز می کنند و خاطرنشان می کنند: “تمام مهارت های مورد نیاز برای آزمون تورینگ همچنین به یک عامل اجازه می دهد منطقی عمل کند.” (راسل و نورویگ ۴).
پاتریک وینستون ، استاد هوش مصنوعی و علوم رایانه ای فورد در MIT ، هوش مصنوعی را چنین تعریف می کند: “الگوریتم هایی که توسط محدودیت ها فعال می شوند ، در معرض نمایش هایی قرار می گیرند که از مدل های هدفمند حلقه هایی پشتیبانی می کنند که تفکر ، ادراک و عمل را به هم گره می زند.”

نمونه های هوش مصنوعی
۱) دستیارهای هوشمند (مانند سیری و الکسا)
۲) ابزار نقشه برداری و پیش بینی بیماری
۳) تولید و تولید ربات های بدون سرنشین
۴) توصیه های درمانی بهداشت شخصی و بهینه شده
۵) ربات های مکالمه برای بازاریابی و خدمات به مشتری
۶) مشاوران روبو برای تجارت سهام
۷) فیلترهای هرزنامه از طریق ایمیل
۸) ابزار نظارت بر شبکه های اجتماعی برای محتوای خطرناک یا اخبار دروغ
۹) توصیه های آهنگ یا برنامه تلویزیونی از Spotify و Netflix

یادگیری ماشین و یادگیری عمیق
بیشتر هوش مصنوعی باریک با پیشرفت هایی در یادگیری ماشین و یادگیری عمیق ایجاد می شود. درک تفاوت بین هوش مصنوعی ، یادگیری ماشین و یادگیری عمیق می تواند گیج کننده باشد. سرمایه گذار خطرپذیر ، فرانک چن ، نمای خوبی از چگونگی تمایز بین آنها ارائه می دهد ، و خاطرنشان می کند:
“هوش مصنوعی مجموعه ای از الگوریتم ها و هوش برای تقلید از هوش انسان است. یادگیری ماشین یکی از آنهاست ، و یادگیری عمیق یکی از آن تکنیک های یادگیری ماشین است.”
همچنین پیشنهاد می کنیم از مقاله بازاریابی اینفلوئنسر نیر دیدن کنید.
به زبان ساده ، یادگیری ماشینی داده های رایانه را تغذیه می کند و از تکنیک های آماری برای کمک به “یادگیری” نحوه پیشرفت بهتر در یک کار ، بدون برنامه ریزی خاص برای آن کار ، استفاده می کند و میلیون ها خط کد نوشتاری را از بین می برد. یادگیری ماشین شامل یادگیری تحت نظارت (با استفاده از مجموعه داده های دارای برچسب) و یادگیری بدون نظارت (با استفاده از مجموعه داده های بدون برچسب) است.
یادگیری عمیق نوعی یادگیری ماشینی است که ورودی ها را از طریق ساختار شبکه عصبی الهام گرفته از زیست شناسی اجرا می کند. شبکه های عصبی شامل تعدادی لایه پنهان است که داده ها از طریق آنها پردازش می شوند ، و به ماشین اجازه می دهد تا “عمیق” در یادگیری خود داشته باشد ، اتصالات و ورودی وزنی را برای بهترین نتیجه ایجاد کند.

هوش عمومی مصنوعی
ایجاد ماشینی با هوش در سطح انسانی که برای هر کاری قابل استفاده باشد ، برای بسیاری از محققان هوش مصنوعی جام مقدس است ، اما تلاش برای رسیدن به آن با دشواری همراه بوده است.
به زبانی ساده با نگاهی دوباره به مفهوم هوش مصنوعی در میابیم که آن ، دانش ساختن ماشین ها یا برنامه های هوشمند است. هوش مصنوعی، شاخه ای از علم کامپیوتر است و در واقع تلفیقی از سه فناوری و گرایش مطرح؛ یعنی شبکه های عصبی، سیستم های استدلال فازی و الگوریتم تکاملی می باشد.
شبکه های عصبی، تقلیدی از سیستم فیزیکی و عصبی انسان است. سیستم فازی، الگویی از تفکر و الگوریتم های تکاملی، برداشتی از نحوه بقا و انطباق موجودات با طبیعت است.
با توجه به تعریف فوق، منظور از موجود هوشمند، موجودی شبیه انسان و یا ابزار یا ماشینی است که می تواند به انسان شبیه شود.
شاخه های هوش مصنوعی
هوش مصنوعی در مدت زمان کوتاهی از عمر خود، توانسته است از حد توسعه بازی ها به سوی دنیایی از مسائل شگفت آوری همچون سیستم های خبره، بینایی ماشین و… گام بردارد.
امروزه ردپایی از هوش مصنوعی را می توان در علوم مختلفی اعم از پزشکی، علوم هوافضا، مهندسی و طراحی پروژه، اکتشافات و حتی تسلیحات نظامی مشاهده کرد. از این رو، متخصصان هوش مصنوعی، با توجه به کاربردهای گوناگون این علم، آن را در شاخه های متنوعی دنبال نموده اند.

تعدادی از شاخه های هوش مصنوعی را می توان در عناوین زیر خلاصه نمود:
شبکه های عصبی (Neural Networks)
این شبکه ها که با الهام از مدل شبکه عصبی ذهن انسان طراحی می شوند و امروزه کاربردهای فراوان و گسترده ای داشته، در زمینه های متنوعی چون سیستم های کنترلی، روباتیک، تشخیص متون، پردازش تصویر و… مورد استفاده قرار می گیرند.
پردازش زبان طبیعی (Natural Language Processing)
در این شاخه، سیستم ها برای فهم زبان انسان برنامه ریزی می شوند.
روباتیک (Robotics)
این شاخه از هوش مصنوعی سعی دارد روبات ها را طوری برنامه ریزی کند که اعمالی هوشمندانه، چون توانایی دیدن، شنیدن و نشان دادن عکس العمل به محرک های محیطی را انجام دهد.
انجام مسابقات (Game Playing)
در این قسمت، کامپیوترها برای شرکت در مسابقاتی چون شطرنج برنامه ریزی می شوند.
مسابقات جام جهانی روبات ها در شش لیگ زیر انجام می شود:
۱٫ لیگ روبات های اندازه متوسط .(Middle Size)
۲٫ لیگ شبیه سازی .(Simulation)
۳٫ لیگ روبات های اندازه کوچک .(Small Size)
۴٫ لیگ روبات های انسان نما .(Humanoid)
۵٫ لیگ روبات های امدادگر .(Rescue)
۶٫ لیگ سگ های سونی .(Sony dog)

سیستم های خبره (Expert Systems)
در این شاخه، کامپیوترها برای تصمیم گیری در شرایط واقعی زندگی برنامه ریزی می شوند. نمونه ای از سیستم های خبره، سیستم های تشخیص بیماری می باشند.
در این سیستم ها، اطلاعات یک یا چند متخصص به همراه اطلاعات دریافتی از مراجعان به کامپیوتر داده می شود؛ سپس کامپیوتر با پرسش سوالاتی از مراجعه کننده و تطبیق آن با اطلاعات موجود در بانک اطلاعاتی خود، بیماری شخص را تشخیص خواهد داد.
هر چند این سیستم ها خبره هستند، اما تنها از اطلاعاتی که به آنها داده شده، استفاده می کنند. برای نزدیک شدن به هوشمندی انسان، ماشین بایستی بتواند کارکرد خود را اصلاح نماید. به عبارتی دیگر، ماشین، بایستی دارای قدرت یادگیری باشد.
یادگیری ماشین (Machine Learning)
یادگیری ماشین به این معناست که ماشین بتواند برنامه، ساختار یا داده هایش را بر اساس ورودی ها یا در پاسخ به اطلاعات خارجی، به نحوی تغییر دهد که رفتارش به آن چه از او انتظار می رود، نزدیک تر شود.
استراتژی های تکاملی (الگوریتم ژنتیک) (Evolutionary Algorithms)
در این زمینه بیشتر به هوشمندی هایی غیر از هوشمندی انسان پرداخته می شود. در حقیقت این گرایش سعی دارد مسائل بهینه سازی را با کمک روش هایی که در طبیعت انتخاب شده است، حل نماید. به طور مثال، زمینه هایی چون سیستم ایمنی بدن انسان که در آن بیشمار الگوی ویروس های مهاجم به صورتی هوشمندانه ذخیره می شوند و یا روش یافتن کوتاه ترین راه به منابع غذا، توسط مورچگان، همگی بیان گر گوشه هایی از هوشمندی بیولوژیک هستند.

تشخیص گفتار(Speech Recognition)
این گونه سیستم ها معمولاً به عنوان ابزارهای بیومتریک و تشخیص هویت با کمک صدا در مکان هایی چون بانک ها، فرودگاه ها، آزمایشگاه های تحقیقاتی و… برای ایجاد امنیت و کنترل ورود و خروج افراد مورد استفاده قرار می گیرند.
بینایی ماشین (Machine Vision)
هدف از بینایی ماشین شبیه سازی، عملکرد سیستم بینایی انسان می باشد.
در این شاخه، ردگیری و تعقیب حرکات چشم، یکی از زمینه های خاص و پرطرفدار در میان متخصصان هوش مصنوعی محسوب می شود. مثال هایی از کاربردهای چنین سیستمی عبارتند از:
تعقیب حرکات چشم شخصی خاص در میان جمعیت، بررسی افراد مشکوک، تشخیص میزان هوشیاری رانندگان با توجه به وضعیت و حالات چشم وی، ایجاد ارتباط معلولین جسمی با کامپیوتر از طریق فرامین چشمی، ایجاد نظم در ترافیک جاده ای و کنترل نامحسوس.

اهداف هوش مصنوعی :
اهداف هوش مصنوعی شامل یادگیری ، استدلال و ادراک است.
جمع بندی مقاله :
در این مقاله ما ابتدا در مورد اینکه هوش مصنوعی چیست صحبت کردیم اینکه هوش مصنوعی دانش و مهندسی ساخت ماشینهای هوشمند و به خصوص برنامههای رایانهای هوشمند است.
در مورد کاربردهای آن گفتیم که در صنعت مراقبت های بهداشتی برای دوزهای مختلف داروها و درمان های مختلف در بیماران و همچنین اقدامات جراحی در اتاق عمل مورد آزمایش و استفاده قرار می گیرد.
و همچنین گفتیم که در دو دسته ی باریک یا ضعیف و قوی قرار میگیره
در مورد شاخه های آن گفتیم مثل شبکه های عصبی ، پردازش زبان طبیعی ، رباتیک و …
و در آخر در مورد اهداف آن گفتیم که شامل یادگیری ، استدلال و ادراک است.
هوش مصنوعی چیست – AI چیست – کاربرد های هوش مصنوعی