سبک زندگی

پارچه ژرسه چیست

پارچه ژرسه چیست
پارچه ژرسه چیست

با سلام خدمت همراهان همیشگی سایت پابزی امروز قصد داریم تا یکی از شناخته شده ترین پارچه های موجود در بازار با نام ژرسه را به شما معرفی کنیم. در مقدمه باید به این موضوع اشاره کرد که در بازار داخلی ژرسه را نوعی از پارچه کشباف می دانند که عمدتاً از پشم برای تولید آن استفاده می شود. در صورتی که معنای کلمه ژرسه، کشباف می باشد و از انواع الیاف برای تولید آن استفاده می شود. با این حال ما مقاله دیگری با عنوان پارچه کشباف چیست، درون سایت آماده کرده ایم که مطابق با بازار تقسیم بندی شده است.

در جدول زیر به صورت اجمالی با مشخصات این پارچه آشنا می شوید.

نام پارچه  ژرسه
عنوان شناخته شده دیگر ژرسه بافتنی
ترکیبات پارچه الیاف مصنوعی، پشم یا پنبه
میزان تراکم نخ پارچه ۱۵۰-۶۰۰
قابلیت تنفس پارچه بالا
توانایی جذب رطوبت بالا
توانایی حفظ گرما متوسط
قابلیت کش آمدن بالا
کرکی / گوله شدن بستگی به نوع پارچه مورد استفاده دارد.
کشوری که اولین بار پارچه در آن تولید شد جزایر مانش
بزرگترین کشور صادرکننده /تولیدکننده امروزی چین یا استرالیا
دمای شستشوی توصیه شده بستگی به نوع پارچه مورد استفاده دارد.
موارد رایج مصرفی لباس زیر، تی شرت، ملافه، ژاکت، لباس، بلوز، پلوشرت، شلوار ورزشی، لباس ورزشی

پارچه ژرسه چیست؟

ژرسه پارچه ای بافتنی است که از کش و نخ تشکیل شده و معمولاً در لباس استفاده می شود. بافت این پارچه ریز بوده و در گذشته، بیشتر پارچه‌های ژرسه با پشم ساخته می‌شدند، اما امروزه یافتن لباس‌های پنبه ای و مصنوعی رایج‌تر است. در حالی که بسیاری از پیراهن‌های ورزشی با پارچه‌های ژرسه ساخته می‌شوند، پارچه «ژرسه» با لباس «ژرسه ورزشی» متفاوت است.

تاریخچه پارچه ژرسه

ریشه پارچه ژرسه به جزایر مانش برمی گردد، جایی که در آن عمدتاً لباس‌های زیر و ژاکت‌های ماهیگیری تولید می شد. سوابق نشان می‌دهد که بافتنی ژرسه از اوایل قرون وسطی وجود داشته است و این بافتنی به تدریج در سراسر اروپای غربی در طول دوره‌های رنسانس و روشنگری محبوبیت پیدا کرد.

جزایر مانش گروهی از جزایر در انگلستان هستند. این جزایر بین قرون وسطی تا امروز چندین بار دست به دست شده اند و با وجود اینکه در حال حاضر تحت حمایت بریتانیا هستند، رسما بخشی از بریتانیا به حساب نمی آیند.بنابراین، تعیین ریشه دقیق پارچه ژرسه دشوار است، اما علاقه مندان به پارچه عموماً آن را به کشور انگلستان نسبت می دهند. آنچه مسلم بوده این است که این پارچه به نام جزیره ژرسه نامگذاری شده است که بزرگترین خشکی در جزایر مانش است.

انگلستان با گسترش نفوذ خود در سراسر جهان، به یک صادرکننده عمده پارچه تبدیل شد و در اواسط دهه ۱۸۰۰، پارچه ژرسه به اندازه کافی در سراسر اروپا و ایالات متحده شناخته شده بود تا به پارچه پیش فرض لباس های ورزشی مردانه تبدیل شود. با این حال، تا قرن بیستم، محبوبیت پارچه ژرسه محدود بود و بیشتر برای تولید لباس‌های زیر مردانه، ورزشی و یا کار به کار برده می شد.

تاریخچه پارچه ژرسه
تاریخچه پارچه ژرسه

تحول در کاربرد پارچه ژرسه

همه چیز در سال ۱۹۱۶ تغییر کرد، زمانی که کوکو شانل یکی از افسانه های دنیای مد حرکت جسورانه ‌ای انجام داد و پارچه های ژرسه را در لباس های درجه یک به کار برد. با وجود استفاده شانل از ژرسه در لباس‌های ورزشی، این پارچه از مرتبط بودن با لباس‌های زیر رنج می‌برد و استفاده از آن در لباس‌های معمولی به نظر دیگران نسبتاً خطرناک تلقی می‌شد چرا که امری رایج نبود. با این حال، به دلیل محبوبیت بیش از حد طرح های شانل، لباس های ژرسه مورد تحسین جهانی قرار گرفت. در این بین طراحان رقیب به سرعت روندی که شانل برای پارچه های ژرسه اتخاذ کرده بود را پیش گرفتند تا از قافله عقب نمانند.

پارچه ژرسه امروزی

با گذشت مدت زمان بسیار کمی پارچه ژرسه راه خود را در دسته بندی های مختلف پوشاک مانند لباس شب، بلوز، و شاید مهمتر از همه، تی شرت ها باز کرد. در حالی که سایر کاربردهای ژرسه تا حد زیادی در دسته بندی های خاص باقی مانده اند، همچنان تی شرت یکی از رایج ترین انواع لباس بر روی کره زمین است.

مطمئناً از بین تی شرت هایی که تا به الان پوشیده اید برخی از جنس پارچه ژرسه بوده و شما هم اکنون بر حسب تجربه می دانید که این پارچه چقدر نرم و قابل تنفس است.

یکی از مهم ترین تغییرات در ژرسه که باعث شد این پارچه به یک سوپراستار بین المللی تبدیل شود تنوع دادن به مواد تشکیل دهنده آن بود. زمانی که بافندگان در جزایر مانش مسئول عرضه ژرسه در جهان بودند، این پارچه منحصراً از پشم ساخته می‌شد. با این وجود در حال حاضر پنبه رایج‌ترین الیاف برای تولید ژرسه است و این پارچه اغلب حاوی الیاف مصنوعی نیز می باشد.

نحوه تولید پارچه ژرسه
نحوه تولید پارچه ژرسه

پارچه ژرسه چگونه تولید می شود؟

فرآیند تولید مورد استفاده برای ساخت پارچه ژرسه بسته به نوع الیاف موجود در آن به طور قابل توجهی متفاوت است. به عنوان مثال، پشم یک محصول حیوانی است که تولیدکنندگان پارچه از پوشش گوسفند، بز یا سایر گونه های حیوانی به دست می آورند. از سوی دیگر، پنبه یک محصول گیاهی است که از پوشش های کرکی پوسته بیرونی بذر به دست می آید.

الیاف مصنوعی هم می تواند در پارچه ژرسه به کار برود. به این صورت که با ترکیب مواد شیمیایی مختلف مواد لازم برای بافت پارچه تولید می شود.  با این حال بافتن هر سه نوع این الیاف از همان فرآیند جهانی موجود پیروی می کند.

در ابتدای کار تولیدکنندگان ژرسه الیاف مصنوعی، پنبه و یا پشم را درون دستگاه بافندگی خودکار بارگیری می کنند. سپس دستگاه بافندگی الیاف را می پیچد و با هم ترکیب می‌کند تا ساختار و بافت ریز ژرسه ایجاد شود. پس از تکمیل، پارچه ژرسه شبیه شبکه‌ای از الیاف عمودی پیچ‌خورده به نظر می‌رسد که با الیاف افقی پیچ نخورده به هم متصل شده‌اند.

لازم به ذکر است که بافتن ژرسه با دست نیز امکان پذیر است، اما این فرآیند کاری دشوار و بیهوده است.

در مورد رنگ کردن پارچه های ژرسه، در برخی موارد، الیاف در نظر گرفته شده برای تولید در لباس‌های ژرسه قبل از فرآیند بافندگی رنگ می‌شود، و در موارد دیگر، تولیدکنندگان پارچه پس از اتمام آن، پارچه را رنگ می‌کنند. بسته به مواد مورد استفاده، تولیدکنندگان نساجی ممکن است از مواد بازدارنده شعله یا سایر روش‌های تکمیلی برای بهبود ظاهر یا دوام پارچه ژرسه استفاده کنند.

محل تولید پارچه ژرسه

در حالی که تعداد انگشت شماری از بافندگان پارچه ژرسه در جزایر مانش این محصول را به صورت سنّتی تولید می‌کنند، روزهایی که بیشتر پارچه های ژرسه جهان در این مکان تحت حمایت بریتانیا تولید می شد دیگر گذشته است. به طور کلی این روزها چین بزرگترین تولید کننده پارچه بوده و این کشور بزرگترین صادرکننده پارچه های پنبه ای و مصنوعی نیز می باشد.

با این حال، پشم به عنوان یک ماده محبوب برای تولید پارچه ژرسه باقی مانده است و بزرگترین صادرکننده این منسوجات حیوانی طبیعی استرالیا است. این کشور اقیانوسی بیش از هر کشور دیگری سرانه گوسفند دارد، بنابراین جای تعجب نیست که استرالیا پایتخت پشم جهان و محصولات تولیدی آن باشد.

ویژگی های پارچه ژرسه
ویژگی های پارچه ژرسه

ویژگی های پارچه ژرسه

خاصیت کشسانی بالا : یکی از مهم ترین ویژگی های این پارچه خاصیت کشسانی بسیار بالای آن است و همانطور که گفته شد علت این موضوع به کار رفتن مقادیر زیاد کش در آن می باشد.

عدم ایجاد حساسیت : به دلیل آن که ژرسه باعث بروز حساسیت پوستی نمی شود برای تولید لباس زیر، تی شرت و سایر انواع لباس هایی که نزدیک به پوست پوشیده می شود به کار می رود.

سبک بودن : از آنجایی که وزن پارچه ژرسه کم است، به طور قابل توجهی بادوام یا عایق نیست، اما به عنوان یک لایه پایه که در زیر لباس های ضخیم و بادوام تر پوشیده می شود، ایده آل است.

قابلیت جذب و تنفس بالا : ژرسه از خاصیت جذب بالایی برخوردار است و با وجود ساختار کاملاً مات و بافت ریز آن، قابلیت تنفس مناسبی دارد.  این ساختار ژرسه را به پارچه ای با ریزش ( به معنی افت داشتن و آویزان شدن به سمت پایین ) جذاب تبدیل می کند.

کاربردهای پارچه ژرسه
کاربردهای پارچه ژرسه

کاربردهای پارچه ژرسه

استفاده کوکو شانل از ژرسه در سطح بالای مد ممکن است عاملی باشد که در اصل باعث محبوبیت این پارچه شد، اما ژرسه دیگر جزو موارد رایج حاضر در کَت واک نیست. در عوض، این پارچه به عنوان یک ماده پیش‌فرض برای لباس‌های معمولی و روزمره در همه جا به کار برده می شود.

پوشاک سبک : تولیدکنندگان نساجی عمدتاً از پارچه ژرسه برای تولید لباس‌های معمولی و سبک مانند تی شرت و لباس زیر استفاده می‌کنند. با این حال، انواع مختلفی از پارچه ژرسه وجود دارد و ممکن است از انواع خاص آن برای کاربردهای سنگین تر استفاده کنند.

تولید ملحفه : کاربردهای پارچه ژرسه عمدتاً به پوشاک محدود می شود، اما یکی از نمونه های قابل توجه غیر از پوشاک، استفاده از آن برای تولید ملافه است. به دلیل بافت نرم و سفت تولیدکنندگان نساجی معمولاً از پارچه ژرسه برای ساخت ملحفه، روبالشی و حتی پتو استفاده می کنند.

همچنین می توانید از مقاله پارچه دمشقی نیز دیدن فرمایید

انواع پارچه ژرسه

انواع مختلفی از پارچه ژرسه وجود دارد که دارای ویژگی های گوناگونی هستند که در ادامه با آن ها آشنا خواهید شد.

ژرسه یک لا (Single jersey)

اولین موردی که به شما معرفی می کنیم ژرسه یک لا می باشد. این نوع ژرسه با وزن کمتر از ۱۴۰ گرم در هر متر مربع تولید شده و یک سطح صاف و یک سطح برجسته دارد. به عبارت دیگر تنها شامل یک لایه بافته می شود.

ژرسه بهم پیوسته (interlock jersey)

مورد بعدی ژرسه بهم پیوسته می باشد. این پارچه که با نام ژرسه دو لا نیز شناخته می شود از دو لایه بافت که در طول جهت توده خود به یکدیگر متصل شده اند تشکیل می شود. ژرسه دو لا از هر دو طرف صاف و مسطح است و از آنجایی که ضخامت آن دو برابر ژرسه است، عایق‌تر بوده و دوام آن نیز بیشتر است.

ژرسه تاول (Clocque jersey)

ژرسه کلوک، به فرانسوی “تاول” دارای ظاهری چروک و الگوهای برآمده است که تولیدکنندگان پارچه با ماشین های بافندگی آن را تولید می کنند.

ژرسه ژاکارد
ژرسه ژاکارد

ژرسه ژاکارد (Jacquard jersey)

ژاکارد پارچه ای آهاردار با طرح های مختلف است. مانند سایر پارچه‌های ژاکارد، این محصول هم دارای طرح‌هایی است که از اشکال ساده تا الگوهای پیچیده گلدوزی را شامل می‌شود. تولیدکنندگان نساجی برای ساخت این الگوها از ماشین های بافندگی صنعتی استفاده می کنند.

ژرسه کش دار (Stretch jersey)

ژرسه کش دار نوعی پارچه است که دارای مواد اولیه معمولی مانند پشم یا پلی استر، همراه با اسپندکس یا دیگر الیاف کشسان مشابه است.

ژرسه پیچ خورده (Slub jersey)

ژرسه پیچ خورده دارای طرح بافت متفاوتی است که حاصل پیچ دادن نامرتب الیاف در روند بافت پارچه است.

تاثیر پارچه ژرسه بر محیط زیست
تاثیر پارچه ژرسه بر محیط زیست

تاثیر پارچه ژرسه بر محیط زیست

تأثیر زیست محیطی پارچه ژرسی بسته به نوع الیاف موجود در آن متفاوت است. به عنوان مثال، الیاف مصنوعی تأثیر منفی قابل توجهی بر محیط زیست دارند. در طول فرآیند تولید پلی استر و ابریشم مصنوعی از مواد شیمایی سمی استفاده می شود و گاهی اوقات ممکن است این مواد شیمیایی دوباره به کار برده شوند.

با این رویه به ناچار اکوسیستم های محلی آلوده می شوند حتی اگر به درستی با آنها رفتار شود. از این جهت، الیاف مصنوعی نیز با هر شستشو، میکروالیاف سمی را وارد منبع آب می کنند. پارچه مصنوعی در پایان چرخه زندگی خود به صورت آلودگی غیرقابل تجزیه وارد محیط زیست می شود. در نتیجه، استفاده از الیاف مصنوعی برای تولید پارچه ژرسه از نظر محیط زیست ناپایدار و مضر است.

از سمت دیگر، پشم و پنبه، هر دو این پتانسیل را دارند که از نظر محیطی کاملاً پایدار باشند. کشت‌کنندگان پنبه معمولاً از مواد شیمیایی سمی کشاورزی استفاده می‌کنند، اما کشت پنبه بدون استفاده از آلاینده‌های کشاورزی نیز امکان‌پذیر است و به راحتی در طبیعت تجزیه می شود.

از آنجایی که پشم یک محصول حیوانی است، تولید این الیاف شامل مواد شیمیایی کشاورزی نمی‌شود و استفاده نامناسب از زمین تنها تأثیر منفی آن است. همچنین الیاف پشمی به راحتی در طبیعت تجزیه می شود و همین دلیل باعث می شود تا مناسب ترین الیاف مطابق با محیط زیست برای تولید این پارچه باشد.

گواهینامه های پارچه ژرسه
گواهینامه های پارچه ژرسه

گواهینامه های موجود برای پارچه ژرسه

بسته به موادی که این پارچه دارد، ممکن است انواع گواهینامه های ژرسه موجود باشد.

وولمارک

به عنوان مثال، Woolmark یک گواهی دهنده معتبر برای پوشاک پشمی است و همانطور که گفته شد تولید این محصول با الیاف پشمی بسیار محبوب است.

استاندارد جهانی منسوجات ارگانیک (GOTS)

استاندارد جهانی نساجی ارگانیک (GOTS) پشم، پنبه و حتی برخی از انواع منسوجات مصنوعی بازیافتی را تأیید می کند.

استاندارد جهانی بازیافت (GRS)

به علت بکارگیری الیاف مصنوعی در برخی از پارچه های ژاکارد اشخاص نیازمند گواهی مربوط به آن خواهند بود. برای این مورد (GRS) الیاف مصنوعی بازیافتی را تأیید می کند

سازمان بین المللی استاندارد (ISO)

الیاف جدید و مصنوعی ممکن است واجد شرایط صدور گواهینامه سازمان بین المللی استاندارد (ISO) باشند.

انجمن آمریکایی سوپیما (ASA)

پارچه‌های ژرسه که حاوی پنبه پی ما هستند ممکن است واجد شرایط گواهینامه انجمن آمریکایی سوپیما (ASA) باشند. این پنبه در ایالات متحده رشد می کند.

عوامل موثر در قیمت پارچه ژرسه

قیمت پارچه ژرسه بسته به الیاف به کار رفته در ترکیبات آن متفاوت است. از بین تمام مواد نساجی موجود در بازار، مواد مصنوعی مانند پلی استر و ابریشم مصنوعی ارزان‌ترین قیمت را دارند، اما مواد طبیعی گیاهی مانند پنبه نیز می‌توانند تقریباً به قیمت الیاف مصنوعی باشند.

از سوی دیگر، پشم کمی گرانتر از پنبه و به طور قابل توجهی گرانتر از الیاف مصنوعی است. منسوجات پشمی و پنبه ‌ای با کیفیت که ارگانیک بوده و به ‌طور پایدار برداشت می‌شوند، بالاترین قیمت در بین مواد موجود برای ترکیبات این پارچه را دارند. از آنجایی که بافت ژرسه نسبتاً ساده است، این نوع پارچه ذاتاً گران‌تر از انواع لباس های بافتنی دیگر نیست.

منبع : SEWPORT

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا