سبک زندگی

پارچه توری چیست

پارچه توری چیست
پارچه توری چیست

امروز قصد داریم تا یکی از پارچه های شناخته شده که کاربرد ویژه ای در تزئینات لباس دارد را شما معرفی کنیم. پارچه توری عنوان امروز سایت ما می باشد و در ادامه شما می توانید با چیستی این پارچه، تاریخچه، نحوه تولید و کاربرد آن آشنا شوید. جدول زیر به صورت اجمالی شما را مشخصات این پارچه آشنا می کند.

نام پارچه  توری
عناوین شناخته شده دیگر توری کراوات (Ties)، توری تزئینی (openwork)، تور دوزی شده(lacework)، توری حاشیه لباس (tatting)، توری ابریشمی (tulle)، توری شبکه ای (meshwork)
ترکیبات پارچه کتان، ابریشم، پنبه، فلزات گرانبها، الیاف مصنوعی
قابلیت تنفس پارچه بالا
توانایی جذب رطوبت پایین
توانایی حفظ گرما پایین
قابلیت کش آمدن متوسط
کرکی / گوله شدن پایین
کشوری که اولین بار پارچه در آن تولید شد اختلاف نظر وجود دارد ( جایی در اروپا )
بزرگترین کشور صادرکننده /تولیدکننده امروزی چین
دمای شستشوی توصیه شده شستشو به صورت دستی با آب سرد و یا تمیز کردن بدون آب
موارد رایج مصرفی انواع لباس، لباس عروس، لباس زیر، شال، تزیینات لباس، تزیینات اکسسوری، اثاثه یا لوازم مهم، پرده، رومیزی، آباژور، روسری

پارچه توری چیست؟

توری یا دانتل ( به زبان فرانسوی: Dentelle ) پارچه‌ای ظریف و تار مانند است که تولیدکنندگان پارچه می‌توانند با استفاده از انواع تکنیک‌های مختلف آن را بسازند. ( این پارچه به طور قابل ملاحظه ای در پیچیدگی ساختاری متفاوت است. انواع توری معمولاً برای برجسته کردن یا تزئین لباس‌ها، اثاثه یا لوازم داخلی استفاده می‌شود و این پارچه به ندرت برای ساختن کل محصولات نساجی استفاده می‌شود.

در زمان های گذشته و بر طبق سنّت پارچه های توری را معمولاً از نخ های ابریشمی و یا کتان تولید می کردند. در برخی موارد صنعتگران نساجی از نخ های طلا و یا نقره نیز استفاده می کردند. با این وجود در دوران معاصر الیاف پنبه برای تولید پارچه توری بسیار محبوب شده است. با توجه به مقرون به صرفه بودن بعضی از تولیدکنندگان الیاف مصنوعی مانند پلی استر و یا ابریشم مصنوعی را برای تولید پارچه توری به کار می برند.

علت ارزشمند بودن پارچه توری ظرافت و پیچیدگی آن است که باعث شده تا قرن ها حس زیبایی و خوشایندی را به ببیندگان آن منتقل کند. به همین دلیل این پارچه جزو پوشاک رایج زنانه به خصوص لباس زیر است. این محصول به همان اندازه برای استفاده بر روی اثاثه یا لوازم خانگی و یا انواع دکوراسیون خانه نیز محبوب است.

تاریخچه پارچه توری

می توان گفت که مورخان در مورد منشاء این پارچه بسیار بحث می کنند. چرا که به طور مثال در زمان مصر باستان لباس های خاکسپاری اکثراً دارای پارچه های روبازی است که تزئین شده اند. همچنین پارچه هایی شبیه به پارچه توری پیش از دوره رنسانس در سراسر کشور های خاورمیانه رایج بوده است. به هر ترتیب با شروع قرن ۱۵ توری های اصیل در نقاشی های ایتالیایی و فلاندرزی ظاهر شدند. بنابراین محققان حدس می زنند که منشاء پیدایش این پارچه یکی از این دو ملت بوده است.

این موضوع دور از ذهن نیست و امکان دارد که انواع مختلف توری از کشورهای جداگانه و در زمان های مختلف نشأت گرفته باشد. به عنوان مثال، توری بوبین، به نظر می رسد پارچه ای از میراث فلاندرزی باشد، و توری سوزنی به احتمال زیاد از کشور ایتالیا سرچشمه گرفته است. می توان گفت در اواسط قرن شانزدهم محبوبیت این پارچه بسیار گسترش پیدا کرد و در سرتاسر اروپا شناخته شد.

همچنین به دلیل این محبوبیت در نقاشی های رنسانس اهمیت آن بالا رفت و بیشتر در طرح ها ظاهر شد. در سال های ۱۶۰۰ تا ۱۸۰۰ بزرگترین تولیدکنندگان این پارچه دو کشور فلاندرز و ایتالیا بودند و کشور فرانسه نیز از تولیدکنندگان عمده این محصول به حساب می آمد. در حالی که تولید توری در کشورهای آلمان، انگلیس و اسپانیا نیز در این دوره اتفاق افتاد، هیچ یک از این کشورها مقادیر قابل توجهی پارچه توری صادر نکردند.

تاریخچه پارچه توری
تاریخچه پارچه توری

سرگذشت پارچه توری بعد از قرن نوزدهم

با شروع قرن نوزدهم انقلاب صنعتی رخ داد که می توان گفت بسیاری از پیشرفت های شگفت انگیز به خصوص در زمینه تولید نساجی از آنجا آغاز می شود. با این انقلاب دستگاه هایی تولید شدند که فرآیند توری سازی را به صورت خودکار انجام می دادند.

در اوایل قرن نوزدهم، انقلاب صنعتی بسیاری از پیشرفت‌های غیرقابل تصور را در تولید نساجی به ارمغان آورد، از جمله ماشین‌هایی که فرآیند توری‌سازی را خودکار می‌کردند. با آسان شدن روند تولید پارچه توری قیمت آن نیز به صورت قابل توجهی کاهش یافت و در سال ۱۸۴۰ این محصول توانست نظر مد زنان را به خود جلب کند. در این زمان  دیگر از پارچه های توری در لباس های مردانه استفاده نمی شد و از آن به بعد حتی اگر به صورت جزئی باشد این پارچه عضو جدا نشدنی از مد زنانه در دنیا باقی مانده است.

با اینکه بعد از قرن نوزدهم تولید این محصول توسط دستگاه ها آسان و ارزان بود اما توری های دست ساز تا اوایل قرن بیستم نسبتاٌ رایج بودند. در اواسط قرن بیستم دیگر کشورهای سراسر جهان هنر توری سازی را پذیرفته بودند و آنچه زمانی یک سنّت نساجی منحصراً اروپایی بود از نظر وسعت جهانی شده بود.

پارچه توری امروزی

در حال حاضر پارچه توری دیگر نقش مهمی را در جامعه غربی ندارد. این پارچه بیشتر در مد لباس های قدیمی دیده می شود و به ندرت می توان آن را در لباس های روزمره مشاهده کرد.

با این وجود یکی از دسته بندی های رسمی پوشاک که توری از اهمیت بالایی در آن برخوردار بوده و همچنان پرکاربرد است لباس عروس می باشد.  به دلیل ظرافت و پیچیدگی این پارچه هر چه لباس عروس توری بیشتری در آن به کار برود زیباتر بنظر می رسد و کمتر لباس عروسی می توان یافت که حداقل کمی پارچه توری در آن به کار نرفته باشد.

همچنین لباس های زیر زنانه نیز جزو آن دسته پوشاکی هستند که هنوز هم توری در آن ها کاربرد فراوانی دارد و به صورت ترکیبی و یا کامل در ساختار آن ها به کار می رود.

نحوه تولید پارچه توری
نحوه تولید پارچه توری

نحوه تولید پارچه توری

این مورد بستگی به نوع توری مد نظر داشته و تولیدکنندگان برای تولید هر کدام از آن ها روش متفاوتی را به کار می برند. با این وجود، فرقی نمی کند کدام روش باشد، هر کدام از آن ها با استفاده از الیاف یا نخ شروع می شود.

توری های سنّتی بیشتر از نخ کتان تولید شده بودند اما گاهاً برای تولید لباس های توری سطح بالا از نخ ابریشم نیز استفاده می کردند. کتان از الیاف گیاه کتان و ابریشم از پیله کرم های ابریشم که روی درختان توت زندگی می کنند به دست می آید.

با افزیش تجارت پنبه هند در دهه ۱۶۰۰ بسیاری از لباس های توری اروپایی با این الیاف تولید می شدند. دلیل آن هم خارجی بودن این محصول و قیمت ارزان آن بود. پنبه از غلاف دانه های پنبه بدست می آید که دور دانه پنبه را احاطه کرده و حاوی صدها الیاف ریز است.

همچنین پیشنهاد می کنیم از مقاله پارچه ژرژت نیز دیدن کنید.

امروزه تولیدکنندگان پارچه بعضاً از الیاف مصنوعی برای تولید پارچه توری استفاده می کنند. از انواع این الیاف که برای پارچه توری به کار می روند می توانیم به پلی استر و ریون اشاره کنیم. پلی استر یکی از رایج ترین پارچه های مصنوعی بوده و جزو مشتقّات نفتی است که با ترکیب مواد شیمیایی مختلف ساخته می شود. همچنین ریون و مشتقّات آن با استفاده از خمیر چوب تولید می شوند.

زمانی که تولیدکننده پارچه نوع الیاف یا نخ مورد نظر خود را به دست بیاورد پارچه توری را معمولاً در یکی از سه نوع توری بوبین، توری سوزنی یا توری شیمیایی که رایج می باشند می سازد. هر یک از این تکنیک‌های توری‌سازی چندین زیرگروه دارد، و تعداد کمی از انواع متفاوت توری وجود دارد. بیایید جزئیات هر یک از این تکنیک های محبوب توری را بررسی کنیم.

توری ماسوره

در ابتدا بهتر است بدانید ماسوره ابزاری استوانه ای شکل است که نخ یا سیم را به دور آن می پیچند. برای تولید توری ماسوره، تولیدکننده پارچه الیاف یا نخ را بر روی تقریباً ۲۰ ماسوره بارگیری می کند. سپس این ماسوره ها را به بالشی که دوک نخ ریسی به آن متصل است اضافه می کنند و با استفاده از سنجاق طرح توری مورد نظر را روی آن ایجاد می کنند. اولین ماشین‌های توری خودکار از این روش پیروی می کردند و با استفاده از فرآیندی مشابه (و در عین حال کارآمدتر) پارچه توری تولید می شد.

توری سوزنی

به نظر می رسد تولید توری سوزنی به قبل از توری ماسوره باز گردد. در عین حال که توری سوزی از زیبایی فوق العاده ای برخوردار است، ساخت آن نیز به شدت وقت گیر است. در بیشتر موارد، تولیدکنندگان پارچه توری سوزنی را با چسباندن نخ های راهنما به یک زمینه سفت و پر کردن الگوی مورد نظر با کوک های ریز می سازند. درست است که ماشین آلات مدرن تولید پارچه می توانند پارچه سوزنی را تقریباً به شکل مناسبی تولید کنند، اما هیچ وقت نمی توانند جای توری های نفیس دست ساز را بگیرند.

توری شیمیایی

برای تولید این پارچه توری، تولیدکنندگان الگوهای گلدوزی را بر روی نوعی از پارچه که در برابر مواد شیمایی سوزنده مقاوم نیست پیاده سازی می کنند. سپس توری در مواد شیمیایی قرار داده می شود تا زمانی که پارچه پایه حل شده و فقط الگوی توری دست نخورده باقی بماند. با وجود این که دوخت توری شیمیایی راحت تر است، اما کیفیت این نوع توری به توری ماسوره و یا سوزنی نمی رسد.

کاربردهای پارچه توری
کاربردهای پارچه توری

کاربردهای پارچه توری

در این بخش به صورت اجمالی کاربردهای گوناگون این پارچه را به شما معرفی می کنیم.

استفاده در پوشاک

پارچه توری بیشتر به عنوان افزودنی تزئینی برای سایر محصولات نساجی به کار برده می شود. به عنوان مثال همانطور که پیش تر گفته شد لباس های عروس اکثراً دارای بخش های توری متعددی هستند. همچنین افزودن پارچه توری به سایر لباس های رسمی و غیر رسمی زنانه نیز رواج خوبی دارد. در لباس های زیر زنانه نیز پارچه توری به وفور یافت می شود و بعضاٌ می توان آن را در دستکش، ژاکت و یا جوراب های زنانه نیز پیدا کرد.

استفاده در لوازم خانه

استفاده از پارچه توری محدود به دنیا پوشاک نبوده و این پارچه برای استفاده در کنار لوازم خانگی نیز محبوب است. یکی از نمادین ترین کاربردهای این پارچه تولید دستمال سفره های کوچکی بود که از آن برای تنظیم محل قرار دادن فنجان چای استفاده می شد. همچنین توری یک افزودنی رایج برای کوسن، پتو، رومیزی و آباژور است.

به دلیل ظرافت بالای این محصول هیچ گونه کاربرد صنعتی ندارد. در عوض می توان گفت هدف اصلی این پارچه این است که باعث زیبایی بیشتر سایر محصولات نساجی و اقلام دکور خانه شود.

پارچه توری در کجا تولید می شود؟

از آنجایی که چین بیش از هر کشور دیگری محصولات نساجی را تولید می کند، این کشور دارای بهترین تولیدکنندگان پارچه توری در دنیا است. با این حال، پارچه توری منشاء چینی ندارد و اروپا همچنان یک تولید کننده توری فوق العاده به حساب می آید. به طور مثال کارخانه‌های خاصی در فرانسه و هلند وجود دارد که با گذشت قرن‌ها هنوز هم پارچه توری تولید می‌کنند. همچنین ایتالیا نیز جایگاه خود را به عنوان یک تولیدکننده مطرح پارچه های توری حفظ کرده است. کارخانه های آمریکایی نیز اندکی از این منسوجات زیبا و ظریف را تولید می کنند.

انواع پارچه توری
انواع پارچه توری

انواع پارچه توری

می توان گفت در طول قرن ها، انواع مختلفی از پارچه توری به وجود آمده است. همانطور که گفته شد بعضی از انواع توری بسیار محبوب تر از باقی هستند، اما شما می توانید با شناختن سایر آن ها بهترین پارچه را برای هدف خود به هنگام خرید انتخاب کنید.

توری قلاب باف (Crocheted lace)

از نظر فنی این نوع توری قلاب بافی شده و اکثر کارشناسان آن را پارچه توری واقعی نمی دانند. ساخت این توری در مقایسه با سایر توری ها آسان تر بوده و از انواع آن می توان به قلاب بافی ایرلندی، مربعی و آناناسی شکل اشاره کرد.

توری ماسوره (Bobbin lace)

به دلیل اختراع ماشین آلات توری سازی صنعتی، ماسوره یکی از ساده ترین و جزئی ترین طرح های توری برای ساخت می باشد. توری ماسوره شامل ترکیب بیش از دوازده نخ با الگوهای پیچیده است که در طول رویه متحرک عبور می کنند.

توری کشباف (Knitted lace)

اگر به دنبال توری با خاصیت کشسان بالا می باشید توری کشباف گزینه مناسبی است. بافت این توری دارای تعداد بسیاری سوراخ کوچک است. عموماً از این پارچه برای تولید شال و یا رومیزی استفاده می شود. همچنین به دلیل دشواری ساخت، هنوز امکان تولید آن توسط ماشین های بافندگی وجود ندارد.

توری طناب دار
توری طناب دار

توری طناب دار (Corded lace)

اگر به دنبال توری با دوام بالا هستید توری طناب دار می تواند گزینه مناسبی باشد. می توان گفت بیشتر پارچه های توری از نخ های بسیار نازک و ظریف تولید می شوند اما برای تولید توری های طناب دار از نخ های ضخیم استفاده می شود. این توری از پیچیدگی ظاهری کمتری نسبت به باقی برخوردار است.

سوزن دوزی برشی (Cutwork)

سوزن دوزی برشی نوعی توری است که در آن سوراخ هایی روی پارچه پایه بریده می شود و سپس تولیدکنندگان نساجی آن ها را با سوزن دوزی تقویت می کنند. همچنین ساخت این توری تقریباً آسان است و مراحل تولید اکثراً خودکار انجام می شود.

توری سوزنی (Needle lace)

با پیشرفت تکنولوژی تولیدکنندگان نساجی به مرور فرآیندهایی را توسعه دادند که در کاهش مدت زمان تولید توری سوزنی موثر باشد. با این وجود در حال حاضر توری سوزنی عموماً با قیچی، نخ و سوزن تولید می شود. این پارچه به شدت پیچیده و گران قیمت بوده و می توان آن را برترین عضو خانواده پارچه های توری حساب کرد.

توری نواری (Tape lace)

توری نواری را می توان یک طرح محبوب هنر و صنایع دستی عنوان کرد که شامل تا کردن و دوختن نوار مستقیم به صورت دلخواه است. نوارهای به کار رفته در این پارچه اکثراً با ماشین چاپ می شود و قسمت های توری با استفاده از سوزون دوزی به پارچه افزوده می شوند.

توری شیمیایی (Chemical lace)

برای تولید این پارچه همانطور که پیش تر خواندید بر روی پارچه ای شل الگوهای گل دوزی را در میاورند و با استفاده از مواد شیمایی باقی پارچه را حذف می کنند. این محصول شیمیایی یکی از ساده ترین توری ها بوده و کمترین میزان سازگاری با محیط زیست را دارد.

توری مهره دار
توری مهره دار

توری مهره دار (Beaded lace)

بر روی این توری در فاصله های منظم یکسری پولک و یا مهره هایی دوخته یا بافته می شود که باعث می شود از نظر ظاهری برجسته تر بنظر بیاید.

توری شفاف (Sheer lace)

توری بعدی که به شما معرفی می کنیم توری شفاف است. ساختار این توری دارای سوراخ های بسیار بیشتری نسبت به پارچه است و به صورت کلی هر وقت بخواهید از آن برای پوشاک و یا دیگر مقاصد مد نظرتان استفاده کنید به یک پارچه پشتیبان نیاز دارد.

توری تماماً طرح دار (Fully-patterned lace)

از آنجایی که این نوع توری دارای مقادیر زیادی پارچه برای طرح های آن است از شفافیت کمتری برخوردار می باشد.

توری لیمریک (Limerick lace)

یکی از جدیدترین توری های ماشینی توری لیمریک می باشد که به دلیل قلاب بافی و یا گلدوزی عموماً به عنوان توری مخلوط به جای توری واقعی در نظر گرفته می شود.

پارچه توری چه تاثیری بر محیط دارد؟

تاثیر محیطی پارچه توری بسته به نوعی که تولید می شود متفاوت است. به طور مثال، توری که با الیاف ابریشم تولید می شود از سازگاری بالایی نسبت به محیط زیست پیرامون خود برخوردار است. از سوی دیگر توری هایی که با مواد شیمایی تولید می شوند که غیر قابل تجزیه هستند باعث آسیب به آن می شود.

همچنین تولید الیاف پنبه و کتان بسته به روندی که پرورش دهندگان این محصولات گیاهی به کار برده اند می تواند پایدار یا ناپایدار باشد. با وجود اینکه می توان هر دوی این الیاف طبیعی را بدون آسیب رساندن به محیط زیست تولید کرد اما اکثر پرورش دهندگان این دو محصول برای رشد بیشتر و آسان تر مواد شیمیایی سمی کشاورزی به کار می برند و یا در روند تولید این الیاف از مواد خطرناک استفاده می کنند. شما می توانید برای جلوگیری از آسیب های زیست محیطی این محصول الیاف مصنوعی را کنار گذاشته و از انواع ارگانیک آن که با ابریشم، پنبه و یا کتان تولید شده اند استفاده کنید.

گواهی های موجود برای پارچه توری
گواهی های موجود برای پارچه توری

گواهی های موجود برای پارچه توری

در حال حاضر برخی از گواهینامه ها وجود دارند که اشخاص می توانند برای تولید پارچه توری با توجه به شرایط خود اقدام به اخذ آن ها کنند. این گواهی ها باعث می شود تا از قانونی و بی دردسر بودن کار خود اطمینان حاصل کنند.

گواهینامه (USDA)

اگر الیاف به کار رفته برای تولید پارچه توری از مشتقّات طبیعی باشد که به ترتیب در ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا رشد کرده اند، امکان دارد که واجد شرایط صدور گواهینامه ارگانیک (USDA) یا کمیسیون اروپا باشند.

استاندارد جهانی نساجی ارگانیک (GOTS) و (OEKO TEX)

اگر الیاف طبیعی با روشی ارگانیک و پایدار کشت و برداشت شوند می توانند از این دو استاندارد تاییدیه بگیرند. همچنین این سازمان ها انواع خاصی از پارچه های مصنوعی بازیافتی را نیز تایید می کنند.

سازمان بین المللی استاندارد (ISO)

این سازمان سخت گیری زیادی نداشته و منسوجات مصنوعی را چه قابل بازیافت باشند چه نه تایید می کند.

گواهینامه استاندارد جهانی بازیافت (GRS)

این استاندارد با هدف حمایت از تولید محصولات بازیافتی به وجود آمده و منسوجات بازیافتی امکان دارد واجد شرایط صدور این استاندارد باشند.

عوامل تعیین کننده قیمت پارچه توری

یکی از سوالاتی که اشخاص هنگامی که قصد خرید پارچه دارند نحوه قیمت گزاری آن می باشد. به دلیل پیچیدگی بافت این پارچه، معمولاً از قیمت بالایی برخوردار است و انواع دست ساز آن مانند توری سوزنی، می تواند فوق العاده گران باشد. از دیگر عوامل موثر در قیمت پارچه های توری می توان به مواد به کار رفته در آن و روش تولید اشاره کرد. در این بین توری مصنوعی قیمت مقرون به صرفه ای دارد. همچنین توری های نخی و کتان از قیمت متوسطی برخوردار بوده و توری ابریشم بالاترین قیمت را دارد.

منبع : SEWPORT

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا