سبک زندگی

پارچه لینن چیست

پارچه لینن چیست
پارچه لینن چیست

امروز قصد داریم تا یکی دیگر از پارچه های موجود در بازار را که برای دوخت لباس های تابستانی محبوب است را به شما معرفی کنیم. پارچه لینن گزینه مد نظر ما می باشد. لباس هایی که با این پارچه دوخته شده اند فرم زیبایی داشته و به دلیل تنوع رنگ و مدل آن در بین خیاطان و دوستداران صنعت مد بسیار شناخته شده است.

این پارچه از مزایا و معایب خاص خود برخوردار بوده و در این مقاله سعی می کنیم تا آن ها را به صورت اجمالی بررسی کنیم و گریزی هم به تاریخچه و نحوه ساخت آن بزنیم می توانید با ما همراه شوید.

پارچه لینن چیست؟

پارچه لینن هم مانند پارچه کتان از الیاف به دست آمده از ساقه گیاه بَرزگ تولید می شود. اگر به معنای ریشه ای این پارچه نگاهی بیندازیم به کلمه “لینون” در زبان یونانی و کلمه “لینوم” در زبان لاتین می رسیم. معنای این دو کلمه بذر کتان است. این پارچه قابلیت جذب رطوب بالایی داشته و به علت فرم مناسبی که دارد طراحان لباس در کشورهای مختلف از آن برای دوخت لباس استفاده می کنند.

تاریخچه پارچه لینن

این پارچه قدمت طولانی دارد و شاد بتوان گفت ۱۰ هزار سال قدمن دارد. در ابتدا انسان ها متوجه شدن در صورتی که گیاه بَرزگ را خیس‌ کنند درون ساقه آن الیاف نرمی وجود دارد و می توانند از آن برای بافتک پارچه استفاده کنند. شاید بتوان گفت بسیاری از لباس های اولیه از لینن تولید شده اند.

در زمان مصر باستان این پارچه بسیار محبوب بوده و آن ها مومیایی های خود را در این پارچه می پیچیدند. با فتح مصر توسط رومی ها تغییراتی در این پارچه به وجود اوردند. آن ها با انتقال نحوه تولید این پارچه به اروپا برای سربازان خود لباس تهیه کردند و پس از آن پارچه لینن را رنگ آمیزی کردند.

می توان گفت در قرن ۱۷ ام صنعت لینن ایرلندی ایجاد شد. بعد از آن که قاره آمریکا کشف شد ساکنان اولیه آن بذر کتان را برای تولید لباس با خود به آنجا بردند. استفاده از پارچه لینن در ایالت های جنوبی آمریکا تا سال ۱۸۰۰ بسیار رایج بود. کشور های فرانسه و بلژیک با پرورش این گیاه آن را به کشورهای دیگری مانند ایتالیا، کانادا و چین صادر می کردند و آن کشورها این گیاه را به لینن تبدیل می کردند‌.

لینن در اروپا به دلیل لطافت بسیار بالا معروف بود و ایتالیا با کیفیت ترین آن را تولید می کرد. در حال حاضر چین بزرگترین تولید کننده این پارچه می باشد.

نحوه تولید پارچه لینن
نحوه تولید پارچه لینن

نحوه تولید پارچه لینن

استخراج و پاکسازی الیاف : برای تولید پارچه لینن در وهله اول آن را به صورت کامل از خاک بیرون می‌کشند و سپس در معرض رطوب قرار می دهند تا فیبرها از یکدگیر جدا شوند. این کار به علت آن است که درون گیاه ماده ای چسبنده به نام پکتین وجود داشته که فیبرها را به یکدیگر متصل می کند. زمان مورد نیاز برای این اتفاق دو تا سه هفته است. بعد از تجزیه کامل پکتین الیاف از پوسته خارجی استخراج می شوند و کثیفی های آن زدوده می شود.

تهیه نخ و بافت پارچه : حاصل این روند دو دسته الیاف بلند و کوتاه بوده که الیاف بلند نخ کتان را شکل می دهند و از نظر ظاهری براق و صاف می باشند، اما الیاف کوتاه دارای ظاهری خمیده بوده و ضخیم می باشند. عمل ریسندگی را روی الیاف بلند که خاکستری رنگ بوده انجام می دهند و از آن برا دوخت لباس و ملحفه استفاده می شود.

همچنین برای آن که میزان چروک شدن پارچه بافت شده کاهش یابد مواد نرم‌کننده مخصوص به کار می برند. از الیاف کوتاه هم پس از خشک شدن آن ها برای دوخت و دوز مابین چرم استفاده می کنند.

در انتها بد نیست به این نکته اشاره کرد روند ساخت و هزینه انجام شده برای ساخت لینن کمتر از کتان بوده و علت آن بافت محکم تر کتان است.

ویژگی های پارچه لینن
ویژگی های پارچه لینن

ویژگی های پارچه لینن

این پارچه دارای ویژگی های مختلفی می باشد که در ادامه به صورت اجمالی آن ها را مورد بررسی قرار می دهیم.

مقاومت بالا : یکی از ویژگی های مهم پارچه لینن استحکام بالا بوده که آن را به یکی از مقاوم ترین پارچه ها تبدیل می کند. همین موضوع باعث می شود تا محصولات تولید شده با آن از طول عمر بالایی برخوردار باشند. شاید جالب برایتان جالب باشد که برای افزایش طول عمر کاغذ پول از الیاف لینن استفاده می شود.

ضد حساسیت بودن : یکی از پرسش های اشخاص در هنگام خرید پارچه این است که محصول مد نظرشان آیا ایجاد آلرژی و یا حساسیت می کند. در مورد پارچه لینن این نگرانی وجود ندارد چرا که ضد حساسیت بوده و خاصیت ضد باکتریال نیز دارد که از آن برای تولید پارچه های باندپیچی استفاده می شود.

سبکی بافت : از لحاظ تراکم بافت، پارچه لینن تراکم کمی داشته و این یعنی آن که منفذ و جای خالی در آن زیاد است. همین امر موجب می شود تا وزن آن پایین باشد.

همچنین پیشنهاد می کنیم تا از مقاله پارچه کتان نیز دیدن فرمایید.

جذب بالای رطوبت : به علت خالی بودن منفذها این پارچه میزان زیادی رطوبت را به خود جذب می کند به شکلی که اگر ۲۰ درصد وزن خود را آب جذب کند شاید بنظرتان خیس نرسد. همچنین با سرعتی که آب را جذب می کند می تواند آن را دفع کند.

خنک بودن : خالی بودن منافذ باعث می شوند تا هوا به راحتی در بین پارچه لینن به گردش در بیاید. با گردش هوا در پاچه و سریع خشک شدن رطوب احساس خنکی خواهید کرد. استفاده از لباس های تولید شده با پارچه لینن در آب و هوای شرجی مناسب خواهد بود. همچنین الیاف کتان به کار رفته در لینن عایق گرماست و می تواند بدنتان را در سرما گرم نگهدارد.

ثبات رنگ : یکی دیگر‌ از ملاگ های اشخاص به هنگام خرید پارچه رنگ دهی آن است. پارچه لینن ثبات رنگی بالایی داشته و اگر تمایل دارید که بیشترین میزان این ثبات را در میان پارچه لینن خریداری کنید باید سراغ لیننی بروید که الیاف طبیعی آن رنگ نشده باشد.

چروک شدن زود هنگام : این ویژگی شاید نقطه ضعف نیز به حساب بیاید. پارچه لینن به دلیل چگالی کم زود چروک می شود با این حال رفع چروک آن راحت بوده و با یک اتوی ساده رفع می شود. همچنین می توانید کمی بافت پارچه را مرطوب کرده و با دست آن را صاف کنید.

کاربردهای پارچه لینن
کاربردهای پارچه لینن

کاربردهای پارچه لینن

به دلیل ویژگی های گوناگونی که ذکر شد این پارچه از کاربردهای متنوعی برخوردار است که در ادامه به برخی از آن ها اشاره می کنیم.

دوخت انواع لباس : از پارچه لینن برای دوخت پوشاک مردانه و زنانه مانند کت، مانتو، لباس و شلوار استفاده می شود. این محصولات به دلیل خنک بودن در فصول گرم بسیار مناسب هستند.

به کار بردن در بافت کفش : کفش یکی از کاربردی ترین اختراعات بشر بوده و همواره مورد استفاده قرار می گیرد. اشخاص به طور مداوم کفش را می پوشند و تعریق پا اتفاقی رایج است. به همین خاطر از پارچه لینن در بافت کفش استفاده می کنند تا دمای پا کمتر شده و کمتر بود بگیرد.

دوخت حوله و ملحفه : حوله هم یکی از محصولاتیست که لینن برای تولید آن بسیار مناسب است چرا که آب زیادی را جذب می کند و در کمترین زمان خشک می شود. ملحفه هم مورد دیگر است که به طور مداوم با پوست بدن در ارتباط است. ملحفه تولید شده با لینن سوای از آن که حساسیت ایجاد نمی کند گرمای بدن را نیز تحمل می کند.

انواع پارچه لینن

این پارچه انواع مختلفی هم دارد که در ادامه شما را با آن ها آشنا می کنیم.

لینن پوششی

این لینن از نظر بافت مستحکم بوده و در کنار آن از لطافت بالایی هم برخوردار است. همچنین تراکم تار و پود به کار رفته برای تولید این پارچه بالا می باشد.

لینن داماسک

ظرافت این لینن به قدری زیاد است که برای تولید پوشاک مناسب نمی باشد. در عوض برای وسایل تزئینی کاربرد دارد.

لینن ساده بافت

بافت این لینن هم مقاوم بوده و به صورت معمول برای تولید حوله از آن استفاده می کنند.

لینن شل بافت

دستمال های نظافتی که مشاهده می کنید از این لینن بیشتر تولید می شوند. دلیل آن این است که خاصیت جذب بالایی دارد. این لینن به نسبت باقی مقاومت پایین تری دارد.

انواع پارچه لینن
انواع پارچه لینن

ترکیب کردن لینن با سایر پارچه ها

پارچه لینن قابلیت ترکیب با الیاف های دیگری نظیر پنبه و ابریشم را دارد.

لینن به همراه پنبه

هنگامی که از ۵۰ درصد پنبه و ۵۰ درصد کتان استفاده شود این پارچه تولید می شود. پارچه ای که از ترکیب این دو الیاف به دست می آید وزن پایین و لطافت بالایی دارد. از آن برای دوخت کت، دامن، پیراهن و یا پیشبند آشپزخانه استفاده می کنند. برای شستشوی این پارچه باید برخی نکات اعم از درجه حرارت شستشو ( ۴۰ درجه بودن ) و اتو ( خیلی داغ نباشد ) را رعایت کنید.

لینن به همراه ابریشم

ابریشم هم یکی از محبوب ترین الیاف ها به شمار می رود‌‌. پارچه ای که از تولید این دو الیاف حاصل می شود براق و محکم بوده و از لطافت بالایی برخوردار است. به دلیل حساس بودن بافت ابریشم بهتر است برای شستشو آن را به خشکشویی ببرید و هنگام اتو کشیدن حواستان باشد از قسمت رویی آن اقدام نکنید.

نحوه شستشوی پارچه لینن

برخی از نکات برای شستشوی پارچه لینن وجود دارد که شامل موارد زیر است. اولین نکته آن است که فضای بیشتری نسبت به باقی لباس ها را برا شستشوی آن در نظر‌ بگیرید. چرا که پارچه های لینن رطوبت زیادی را جذب می کنند در زمان شستشو وزن بیشتری خواهند داشت. همچنین از آب ولرم برای شستشوی آن استفاده کنید زیرا آب داغ به بافت آن آسیب می رساند. اگر امکانش بود پوشاک تولید شده با این پارچه را جدای از باقی پوشاک شستشو دهید.

نحوه اتو کردن پارچه لینن
نحوه اتو کردن پارچه لینن

نحوه اتو کردن پارچه لینن

در وهله ی اول گفت به برچسب پارچه دقت کنید که بر اثر اتو کردن آسیب پذیر است یا نه. برای اتو کردن باید پارچه مقداری رطوبت داشته باشد و اگر نداشت از آب پاش اتو برای مرطوب کردن پارچه یا بخش مورد نظرتان استفاده کنید و حالت مناسب آن این است که نخست پشت و سپس رویه آن را مرطوب کنید. دمای اتو را بر روی حالت متوسط قرار دهید و اقدام به اتو کشی کنید.

توجه داشته باشید برای جلوگیری از رنگ دادن پارچه رویه و پشت آن را اتو کنید. همچنین می توانید برای جلوگیری از چروک شدن از بخار استفاده کنید اما به طور کلی هنگام پوشش نمی توان مانع چروک شدن آن شد. کشیدن آرام پارچه به هنگام اتو کشیدن باعث می شود چروک های آن از بین برود.

همچنین به خصوص برای اتو کردن لینن های تیره از پارچه ای تمیز روی آن استفاده کنید تا بر روی آن لکه ایجاد نشود.  استفاده از نشاسته برای جلوگیری از لک شدن لینن مفید خواهد بود. بهتر است ۱۵ دقیقه بعد از اتوکشی لباس را بپوشید چرا که ممکن است بر روی پوست ایجاد خارش کند.

نحوه خشک کردن لباس های لینن
نحوه خشک کردن لباس های لینن

نحوه خشک کردن لباس های لینن

بهترین روش برای خشک کردن پارچه لینن پهن کردن آن بر روی سطحی صاف می باشد اما اگر قصد داشتید از خشک کن استفاده کنید دمای آن را کم کنید و قبل از آن که لباس کاملاً رطوبت خود را از دست دهد آن را بردارید. هیچوقت لباس های کتان را پس از شستشو آویزان نکنید چرا که امکان کشیدگی و تاثیر گذاری گیره روی طناب بر آن وجود دارد.

قیمت گذاری پارچه لینن

در آخر باید گفت این پارچه به نسبت پارچه پنبه ای و یا ابریشمی از قیمت بالاتری برخوردار است و از خاصیت کشسانی پایینی برخوردار است. گرچه علت تفاوت این قیمت بخاطر مقاومت بالای آن و روند تولید آن است که با وجود پیشرفت تکنولوژی هنوز هم بخشی از آن به صورت دستی انجام می شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا