سبک زندگی

پارچه کتان چیست

پارچه کتان
پارچه کتان

با سلام خدمت همراهان سایت پابزی امروز قصد داریم تا یکی دیگر از معروف ترین پارچه ها که مطمئناً کمتر کسی وجود دارد که آن را نشناسد را به شما معرفی کنیم. پارچه کتان عنوان امروز محتوای ما می باشد که نامی آشنا به خصوص برای دوستداران صنعت مد و پوشاک به حساب می آید.

پارچه کتان

از زمان های قدیم انسان بر حسب نیازهای خود وسایلی را تهیه و ابداع می کرد. یکی از مهم ترین ابداعات بشری که از آن زمان تا به الان پارچه می باشد. این محصول همواره در تهیه پوشاک دست خوش تغییراتی متناسب دوره خود قرار گرفته و با فرهنگ آن زمان گره خورده است. همچنین با کشف مواد جدیدتر و پیشرفت تکنولوژی انواع جدیدی از آن برای مصارف گوناگون نظیر پرده دوزی، مبلمان، بادبان و…. تولید شده است.

اگر بخواهیم الیاف را از نظر منشاء پیدایش دسته بندی کنیم به دو دسته الیاف مصنوعی و طبیعی تقسیم خواهند شد. پارچه کتان را می توان یکی از قدیمی ترین پارچه ها دانست که امروزه به طرق گوناگون تولید می شود. در ادامه این مطلب شرح می دهیم که پارچه کتان چیست، تاریخچه، ویژگی ها و کاربرد آن چگونه است می توانید با ما همراه شوید.

کتان چیست؟

کتان الیافی است که از مقاومت فوق العاده ای برخوردار بوده و جاذب آب است. این الیاف را از گیاه بزرک یا کتان استخراج می کنند. گیاه بزرک هر ساله مورد کشت قرار می گیرد. ماه کاشت این محصول اردیبهشت و خرداد بوده و حدودا سه ماه زمان نیاز دارد.

در ابتدای رشد گیاه که به رنگ سبز است الیاف ضعیفی دارد. هنگامی که رنگ آن زرد شود بهترین زمان استخراج بوده و الیافش نرم و بلند می شود. در نهایت هم‌رنگ آن قهوه ای می شود که الیاف در این مرحله کوتاه و ضخیم خواهند بود. با توجه به رنگ گل ها که آبی و سفید هستند می توانید ضخامت الیاف آن را متوجه شوید، گل های آبی الیاف ضخیم تری دارند.

آب و هوای مرطوب با بارش فراوان برای رشد این گیاه مطلوب است. طول بزرک در نهایت می تواند به چیزی حدود ۱۲۰ سانتی متر و قطر آن ۲۰ تا ۴۰ سانتی متر برسد.

الیاف کتان از ساقه ی این گیاه گل دار استخراج می‌ شود که در بین مغز چوبی و پوسته آن قرار گرفته و باید طی این روند دقت شود تا الیاف آسیب نبیند.درست است که بیشتر ساختار داخلی کتان از پنبه است اما به علت وجود کریستالین های بسیار از نظر ویژگی ها با پنبه تفاوت دارد. از دیگر تفاوت های این دو الیاف می توان به این اشاره کرد که الیاف کتان مواد غیر سلولزی نظیر چربی، مواد رنگی بیشتری نسبت به پنبه دارد.

تاریخچه پارچه کتان
تاریخچه پارچه کتان

تاریخچه پارچه کتان

بر حسب شواهدی که هم اکنون در دسترس ما قرار دارد همانطور که پیش تر اشاره کردیم تولید این پارچه و استفاده از آن به گذشته های دور باز می گردد. به قدری دور که شاید باعث تعجب شود. می توان گفت نخستین الیاف کتان هایی که رنگ شده بودند مربوط به ۳۶ هزار سال پیش از میلاد مسیح است که در کشور گرجستان و غارهای آن کشف شده اند.

نمونه های اولیه این پارچه بر حسب کشفیات به ۸ هزار سال پیش از مسیح و در مناطق مسکونی اطراف دریاچه ی سوئیس باز می گردد. با توجه به اینکه احتمالاً در آن زمان نمی دانستد چگونه این گیاه را بکارند و سختی استفاده از آن بر این فاصله زمانی موثر بوده است.

در دوران مصر باستان بنا به همین دلایلی که ذکر شد پارچه کتان جزو کالاهای اشرافی به شمار آمده و هر کسی توان استفاده از آن را نداشت. مصریان به دلیل مقاومت بالای این پارچه اجساد پادشاهان و خانواده آن را در نوارهایی به جنس کتاب مومیایی می کردند. همچنین در سال ۱۹۲۲ و بررسی مقبره تات آنخامن پرده هایی از جنس کتان کشف شد که با وجود گذر زمانی به مدت ۱۲۵۰ سال هنوز سالم هستند.

ویژگی های پارچه کتان
ویژگی های پارچه کتان

ویژگی های پارچه کتان

در این بخش از این محتوا به سراغ معرفی ویژگی هایی می رویم که باعث شده این الیاف بعد از گذر این همه زمان همچنان محبوب باقی بماند. این موضوع به شما کمک می کند تا به هنگام خرید بدانید دقیقا کدام پارچه می تواند نیازی که شما دارید را بر طرف کند.

مقاوم در دمای بالا

می توان گفت پارچه کتان از مقاومت خوبی در برابر دمای بالا برخوردار است. همین امر باعث شده تا هنگامی که دما به چیزی حدود ۱۲۰ درجه سانتی گراد می رسد تجزیه نشده و فقط رنگ آن زرد شود.

مقاومت کشسانی بالا

استحکام بالا در برابر کشیده شدن یکی از مهم ترین ویژگی های پارچه کتان به شمار می رود که مقدار آن از الیاف پنبه هم بیشتر است. همین امر باعث می شود تا محصولات تولید شده با کتان تا مدت ها از نظر ظاهری ثابت باشند. آستانه مقاومت این پارچه تا پارگی نسبت به کشش و افزایش طول حالت خیس ۲/۲ درصد و در حالت خشک ۸/۱ درصد است. علت این مسئله وجود کریستالین های فراوانی است که پیش تر گفتیم در ترکیبات آن وجود دارد.

سازگاری با رطوبت

شاید برایتان جالب باشد هنگامی که پارچه کتان مرطوب می شود مقاومت آن تا ۲۰ درصد افزایش پیدا می کند. این ویژگی باعث می شود تا در طی روند ریسندگی که بسیار پر چالش و زمان بر است ساختار خود را حفظ کرده و دچار آسیب نشود.

ویژگی های پارچه کتان
ویژگی های پارچه کتان
مقاوم در برابر اسید ها و مواد قلیایی

یکی از مواردی که همواره مورد توجه اشخاص به هنگام خرید پارچه است مقاومت آن در برابر مواد شیمیایی می باشد چرا که دانستن آن سبب می شود تا هنگام شستشو و یا محیطی که در آن قرار دارند را بررسی کرده و از آسیب احتمالی به بافت پارچه جلوگیری کنند.

در مواجه با اسیدها، کتان در برابر اسیدهایی که سرد و رقیق باشند از خود مقاومت نشان می دهد. همچنین در مواجه با مواد قلیایی نیز همین گونه است و به همین دلیل شما می توانید آن را با شویندهای قلیایی شستشو دهید و نگران آسیب دیدن آن تا مدتها نباشید.

مقاوم در برابر عوامل طبیعی

عوامل طبیعی همواره موجب آسیب به وسایل می شوند و پارچه نیز از آن مستثنا نیست. با این حال در روش تولید پارچه کتان امروزی الیاف آن را می جوشانند و سفید می کنند. این کار باعث می شود تا مقاومت آن به شدت افزایش یابد چرا که سلولز خالص در آن ایجاد می شود. ساختار سلولز جلوی حشراتی مانند بید که همواره لباس های شما را تهدید می کنند بسیار مقاوم است. همچنین عوامل دیگری نظیر کپک زدگی، پوسیدگی، قارچ ها و… نمی توانند به همین راحتی به آن آسیب بزنند.

مقاومت در برابر حلال های آلی

بعضاً اشخاص به دلیل تنگی وقت لباس های خود را برای شستشو به خشکشویی می سپارند. در خشکشویی ها یکی از موادی که همواره مورد بهره قرار می گیرد حلال های آلی است. از این مواد برای زدودن لکه ها و تمیزی هر چه بیشتر استفاده می شود. با این حال این مواد می تواند منجر به آسیب بافت پارچه شود که در مورد پارچه کتان می توان گفت اثر مخربی نداشته و اگر اثری بگذارد بسیار کم خواهد بود.

کاربردهای پارچه کتان
کاربردهای پارچه کتان

کاربردهای پارچه کتان

به دلیل ویژگی های متعدد این پارچه کاربردهای گوناگونی در بخش های مختلفی نظیر پوشاک، دکوراسیون و… دارد که در ادامه می توانید بعضی از آن ها را مشاهده کنید.

تولید پوشاک

همانطور که اشاره کردیم پرکاربردترین استفاده این پارچه تهیه انواع لباس های مردانه و زنانه است. به علت قابلیت ایستایی بالا و براقیّت در بین طراحان مد و پوشاک محبوبیت بالایی دارد. از این پارچه برای تولید پیراهن، شلوار مردانه، مانتوی زنانه، پیش بند، دامن، کاپشن استفاده می شود.

یکی از پوشاک محبوبی که با پارچه کتان تولید می شود کت و شلوار با روکش ترد است که مقاومت بالایی هم دارد. این محصول را به طرق مختلفی نظیر بافت ساده، دوغ و شاه ماهی می بافند.

همچنین پیشنهاد می کنیم از مقاله پارچه شیفون نیز دیدن کنید.

تولید حوله و ملحفه رطوبت گیر

خاصیت جذب بالای رطوبت پارچه کتان باعث شده تا از آن برای تولید انواع محصولات گوناگون نظیر حوله، دستمال کاغذی، کیف استفاده شود. حوله های کتانی از انواع پنبه ای آن بهترند چرا که به همان میزان آب جذب می کنند اما زودتر خشک می شوند.

صنایع دیگر

از استفاده های رایج پارچه کتان می توان به روکش صندلی و پرده اشاره کرد. همچنین در ساخت اشیاء و ابزارهایی که برای دکور استفاده می شوند کاربرد دارد. در زمان های قدیم از آن برای تهیه بادبان، طناب های ماهی گیری، عایق سازی و صحافی استفاده می شد اما امروزه مواد مصنوعی جایگزین کتان شده اند‌.

انواع پارچه کتان
انواع پارچه کتان

انواع پارچه کتان

در مقدمه ی بحث به این موضوع اشاره کردیم که پارچه ی کتان با گذر زمان دارای تنوع گوناگونی شد و روند تولید آن نیز تفاوت پیدا کرد. هم اکنون قصد داریم تا شما را با انواع آن نظیر پارچه کتان کشی، کتان نخی و… آشنا کنیم.

پارچه کتان کشی ( پنبه ای )

پارچه کتان کشی اولین موردی است که به شما معرفی می کنیم که از حیث ساختاری بسیار مشابه پارچه پنبه ای است. به همین دلیل به آن پارچه کتان پنبه ای هم گفته می شود‌ و تمام ویژگی های پارچه های پنبه ای را داراست. این ویژگی هایی نظیر استحکام بالا و طول عمر طولانیست و شما می توانید آن را به راحتی مورد شستشو قرار دهید. آب رفتن و چروک شدن از نکات منفی این پارچه می باشند.

پارچه کتان نخی

در الیاف این پارچه میزان زیادی نخ به کار رفته است که باعث می شود ویژگی های زیادی پیدا کند. از جمله این ویژگی ها می توانیم به آبرفت خیلی کم که چیزی حدود ۲ درصد است اشاره کنیم. به این معناست که پارچه به هنگام شستشو تغییر اندازه نمی دهد و خیالتان می تواند از این بابت تا حدود زیادی راحت شود. به هنگام فصل تابستان که هوا بسیار گرم است برای دوخت لباس های سبک از کتان نخی می شود چرا که هوا به راحتی در آن به گردش در می آید و بدن شما را خنک می کند. همچنین به دلیل عدم ایجاد حساسیت پوستی برای دوخت لباس و یا سرویس خواب نیز کاربرد زیادی دارد.

پارچه کتان کاغذی
پارچه کتان کاغذی
پارچه کتان کاغذی

در حقیقت می توان گفت کتان کاغذی نوعی تغییر داده شده از پارچه لنین است که درصد مواد به کار رفته در آن متفاوت است. کتان کاغذی با کیفیت از ۷۰ درصد پنبه، ۲۰ درصد ویسکوز و ۱۰ درصد پلی استر تشکیل شده است. به هنگام برخورد دست با این پارچه شما متوجه سبکی و ترد بودن آن خواهید شد.

از ویژگی های این پارچه می توان به سبکی، زیبایی و دوام مناسب اشاره کرد. این اوامر باعث می شوند تا پارچه زود چروک شود اما جای نگرانی نیست شما می توانید به راحتی با کشیدن دست خیس آن را صاف کنید. همچنین پارچه کتان کاغذی در بین پارچه های فاستونی محبوبیت زیادی داشته و در تولید لباس، کیف و کفش از آن استفاده می شود.

پارچه کتان کریستالی

یکی دیگر از انواع این پارچه، کتان کریستالی است. این پارچه براق و درخشان است. علت آن وجود دانه های ریز کریستالی شکل در ساختار پارچه می باشد. همچنین از قابلیت ایستایی بالایی برخوردار بوده و برای دوخت لباس زنانه و یا پرده مناسب است.
این محصول از تنوع رنگی بالایی دارد و شما می توانید آن را در ابعاد دلخواه تهیه کنید.

نحوه نگهداری پارچه کتان
نحوه نگهداری پارچه کتان
نحوه شستشو و نگهداری لباس کتان

در مورد لباس های کتان در صورتی که لکه ای بر روی آن مشاهده کردید برای زدودن از لکه بر مخصوص استفاده کنید تا به بافت پارچه آسیبی نرسد. سپس اندکی صبر کنید و آن را بشویید. انتخاب نوع مواد شوینده حائز اهمیت بوده به طور مثال برای شستشوی لباس رنگی از رنگین شوی و برای مشکی از مشکین شوی استفاده کنید. همچنین برای شستشوی پالتوهای کتان از مایع لباس شویی به جای پودر آن استفاده کنید.

یکی از دیگر از مواردی که رعایت آن خالی از لطف نیست شستشوی لباس های کتان روشن با آب ولرم و تیره آن با آب سرد است.
برای خشک کردن در صورتی که شما می خواهید از ماشین خشکشویی استفاده کنید به منظور جلوگیری از آسیب دیدن لباس آن را بر روی دور کند قرار دهید. توصیه ما این است که آن را بر روی سطحی پهن کنید تا خودش خشک شود.

نحوه اتو کشیدن پارچه کتان

الیاف نخی موجود در پارچه های کتان باعث می شود تا اتو کردن این پارچه آسان نباشد و زود به زود چروک شود. بعد از شستشوی لباس هنگامی که مقداری هنوز نم دارد آن را اتو کنید تا هم چروک هایش از بین رود هم راحت تر اتو شود. همچنین می توانید به منظور جلوگیری از چروک شدنن بعد از خشک شدن لباس آن را آویزان کنید.

نحوه تشخیص پایان عمر پارچه کتان

شاید برایتان سوال باشد از کجا می توان فهمید پارچه کتان مصرفی دیگر کارایی قبل را ندارد. جواب سوال این است زمانی که الیاف کتان چربی خود را به طور کامل از دست دهد یعنی عمر آن تمام شده است و باید به فکر تعویض آن بیوفتید.

قیمت گذاری پارچه کتان
قیمت گذاری پارچه کتان
قیمت گذاری پارچه کتان

عوامل زیادی بر قیمت این پارچه تاثیر گذارند. به طور مثال میزان مواد به کار رفته برای تولید کتان که باعث به وجود آمدن مختلفی از آن نیز می شد. همچنین برحسب جایی که گیاه کاشته شده و به عبارت دیگر کیفیت آن گیاه قیمت می تواند فرق کند. در بازار نیز به نسبت خرید خرده یا جزئی که انجام می دهید باز هم قیمت تفاوت خواهد داشت.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا