پزشکی و دارو

بیماری ام اس چیست و چه علائمی دارد

بیماری ام اس چیست و چه علائمی دارد

بیماری ام اس چیست و چه علائمی دارد
بیماری ام اس چیست و چه علائمی دارد

بیماری ام اس چیست و چه علائمی دارد ام اس یا مالتیپل اسکلروزیس یک بیماری خود ایمنی است که سیستم ایمنی بدن به بافت های خودی حمله میکند.در این بیماری غلاف میلینِ سلول های عصبی در مغز و نخاع اسیب میبیند غلاف میلین یک پوشش چربی روی فیبرهای اعصاب مغز و نخاع است و از انها محافظت میکند.

با اسیب دیدن میلین پیام صادر شده در طول عصب کُند یا متوقف میشود در نتیجه ممکن است باعث بروز مشکلاتی از جمله بی حسی و فلج شدن به خصوص در پاها،از دست دادن کنترل و دید،اختلال در دفع ادرار و مدفوع یا عملکرد جنسی،عدم تمرکز و فراموشی(اختلال حواس)،سرگیجه،مور مور شدن انگشتان،افسردگی،تشنج و گرفتگی عضلات میشود.

علت ام اس چیست
علت ام اس چیست

علت ام اس چیست

علت مشخصی برای ام اس نیافته اند اما احتمالا از عوامل ژنتیک گرفته تا عفونت های دوران کودکی و عوامل محیطی در این بیماری نقش به سزایی دارد.

کدام عوامل ریسک ابتلا به ام اس را افزایش میدهد

سن : ام اس در همه سنین اتفاق می افتاد اما به طور معمول افراد ۲۰ تا ۴۰ سال بیشتر به این بیماری مبتلا میشوند.

وراثت : اگر چنان چه والدین یا خواهر و برادر شما مبتلا به ام اس باشه احتمال ابتلای شما به این بیماری ۱ تا ۳ درصد است در حالیکه در جمعیت کلی این احتمال زیر یک درصد و تقریبا یک دهم درصد است.

نژاد : سفید پوستان مانند خانواده هایی با نژاد اروپای شمالی بیشترین ریسک را دارا هستند.

ام اس
ام اس

برخی بیماری ها مانند تیروئید،دیابت نوع ۱ و بیماری روده تحریک پذیر باعث افزایش ریسک ابتلا به این بیماری میشوند.

جنسیت : دیده شده است که زنان دو برابر مردان به ام اس مبتلا میشوند.

 

همچنین پیشنهاد می کنیم از مقاله علت سوزش سردل چیست نیر دیدن کنید.

 

عوامل جغرافیایی : دیده شده که ام اس در کشور هایی با اب و هوای معتدل شایع تر است و اگر فردی قبل سن بلوغ از منطقه پر خطر به کم خطر نقل مکان کند میزان ریسک ابتلا به بیماری متناسب با منطقه جدید سکونت او خواهد بود.

عفونت : در حال حاضر تحقیقاتی روی گونه هایی از ویروس صورت گرفته که با ام اس در ارتباط هستندو بیشترین تحقیق روی ویروسی است که باعث بیماری مونوکلئوز عفونی یعنی افزایش مونوسیت های خون میشود.

سیگار : ریسک ابتلا به ام اس در افراد سیگاری بیشتر است.

درمان بیماری ام اس چیست
درمان بیماری ام اس چیست

درمان بیماری ام اس چیست

در حال حاضر هیچ درمان قطعی برای ام اس وجود ندارد اما داروهایی وجود دارند که میتوانند سرعت پیشرفت،شدت و تکرار علائم این بیماری را کاهش دهند و بعضی داروها نیز میتوانند حملات بیماری را کوتاه کرده و مشکلاتی مانند درد،اسپاسم عضلات و مشکلات ادراری را بهبود بخشند.

همان طور که گفته شد ام اس یک بیماری خود ایمنی است که سیستم ایمنی بدن به بافت خودی حمله میکند پس پزشک برای بهبود این بیماری داروهایی تجویز میکند که سیستم ایمنی را ضعیف کند

مانند : سیکلوسپورین،مرکاپتوپورین،ازاتیوپورین و متوتروکسات هنگام مصرف این داروها احتمال ابتلای فرد بیمار به انواع بیماری های دیگر مانند بیماری های ویروسی بیشتر است بنابراین توصیه میشود در هنگام مصرف داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی فرد بیمار از مکمل های ویتامینی استفاده کند.

نشانه های اولیه مهم بیماری ام اس
نشانه های اولیه مهم بیماری ام اس

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم

در بسیاری از افراد اولین علائم ام اس با تاری دید بروز میکند پس اگر علائمی مانند تاری دید،مات بودن رنگ ها و درد در چشم به خصوص هنگام حرکت دادن آن داشتید و در خانواده خود سابقه ام اس داشتید حتما به پزشک مراجعه کنید.

چه اطلاعاتی به پزشک بدهیم

  • علائم خود را کامل شرح دهید
  • اطلاعاتی در رابطه با سابقه مشکلات پزشکی خانواده خود بدهید
  • تمام داروها و مکمل هایی که دریافت میکنید.
ام اس چیست
ام اس چیست

پزشک ممکن است چه ازمایش هایی انجام دهد

ازمایش خون : به حذف برخی بیماری ها و عفونت ها با علائم مشابه ام اس کمک میکند.

ام ار ای که در این تست جراحات و اسیب های عصبی اشکار میشود جراحاتی که بخاطر اسیب غلاف میلین بافت عصبی ناشی از بیماری ام اس است.اما این نکته حائز اهمیت است که لزوما این نوع جراحات دلیل بر بیماری ام اس نیست و ممکن است بیماری لوپوس یا بیماری التهابی لایم باشد.

در این تست فرد بر روی میز محرکی خوابیده و وارد دستگاه بزرگ لوله ای شکل میشود که در طول انجام اسکن صدای بلندی از خود تولید میکند.این تست درد ندارد و حداقل یک ساعت طول میکشد اما بعضی از افراد بعلت ترس از فضای بسته مضطرب میشوند که پزشک برای انان ارامشبخش تجویز میکند.

 

همچنین پیشنهاد می کنیم از مقاله آیا کافئین حافظه را تقویت می کند نیر دیدن کنید.

 

بیرون کشیدن مایع نخاعی : در این ازمایش نمونه کوچکی از مایع مغزی نخاعی فرد را از کانال نخاعی بیرون میکشند که این نمونه شرایط غیر نرمال ناشی از بیماری ام اس همچون سطوح غیر نرمال گلبول های سفید خون و یا پروتئین هارا نمایان میکند.همچنین میتواند در رد عفونت های ویروسی و بیماری های دیگر که علائمی مشابه علائم ام اس دارند کمک کند.

تست های تحریکی : جریان های الکتریکی کوچکی به بازو یا پاهای فرد داده میشود تا سیگنال های الکتریکی ارسال شده از سوی مغز در پاسخ به تحریک را اندازه گیری کند.

شیوه زندگی در ام اس

هیچ گاه نا امید نشوید و فکر نکنید که فقط شما در دنیا به ام اس مبتلا هستید!به انجام فعالیت های روزانه و علایق خود ادامه دهید.ارتباط خود را با دوستان و خانواده خود حفظ کنید.اگر ام اس توانایی انجام کارهارا برای شما سلب کرده با پزشک خود مشورت کنید.

همیشه یک رژیم غذایی کامل و متعادل داشته باشید.استراحت کافی داشته باشید و همیشه دمای بدن خود را پایین نگه دارید زیرا گرمای زیاد باعث تشدید علائم ام اس میشود.و در نهایت ورزش را هیچ گاه فراموش نکنید.

ورزش هوازی ای مانند شنا برای بیماران ام اس بسیار مفید است زیرا به بهبود گرفتگی عضلات،ایجاد تعادل و هماهنگی و کاهش گرمای بدن کمک بسیاری میکند.

بیماری خود ایمنی

گرد اورنده : زینب محمدی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا