سبک زندگی

پارچه موسلین چیست

پارچه موسلین چیست
پارچه موسلین چیست

با سلام خدمت همراهان سایت پابزی امروز قصد داریم تا یکی از قدیمی ترین پارچه های دنیا را به شما معرفی کنیم. پارچه موسلین انتخاب امروز ما است. ریشه این پارچه به شهری در شمال کشور عراق به نام موصل بر می گردد. با گذشت مدت زمان کمی این پارچه به سرعت در سراسر جهان گسترش پیدا کرد.

موسلین پارچه ای ساده و سبک است ومعمولاً از الیاف پنبه برای ساخت پارچه موسلین استفاده می کنند. تراکم بالای نخ و بافت شل موسلین را به پارچه ای نرم، انعطاف پذیر و سبک تبدیل می کند. کاربردهای این پارچه بسیار گسترده بوده و در زمینه های مختلفی نظیر مد، هنرهای آشپزی، پزشکی، تئاتر و عکاسی از آن استفاده می شود.

دلیل این موضوع آن است که پارچه موسلین از الیاف بادوام و تکنیک های بافندگی متنوعی ساخته می شود. درست است که این پارچه پر زرق و برق و یا جذاب ترین به حساب نمی آید اما کاملاً کاربردی است. مراقبت از پارچه موسلین آسان بوده و روند تولید آن کم هزینه است.

در این مقاله هر آنچه که شما لازم است در مورد پارچه موسلین بدانید و دلیل رایج بودن کنونی آن آورده شده است و در ابتدا می توانید در جدول زیر به صورت اجمالی ویژگی های این پارچه را مشاهده کنید.

دوام عالی
قابلیت تنفس عالی
مقاومت در برابر چین و چروک ضعیف
مقاومت در برابر آبرفتگی ضعیف
مقاومت در برابر اشعه ماوراء بنفش پایین
قابلیت اشتعال بالا
قابلیت جذب بالا
رطوبت گیری پایین
سختی دوخت پایین
نگهداری خوب
راحتی عالی
هزینه کم

پارچه موسلین چیست؟

موسلین پارچه ای با بافت ساده است. این پارچه حاوی یک نخ تار است که به صورت همزمان از طریق یک نخ پود بافته می شود. در روش سنّتی موسلین را به صورت دستی با نخی بسیار ظریف و نازک می بافند. به علت آن که الیاف به کار رفته در این پارچه نازک بوده و آن را به صورت تک لایه می بافند، پارچه ای ظریف و سبک محسوب می شود.

همچنین موسلین یک سبک بسیار قدیمی از پارچه محسوب می شود. می توان گفت قدمت این پارچه به قرن ۱۳ بر می گردد، هنگامی که مشهورترین جهانگرد دنیا مارکوپولو پس از بازدید شهر موصل عراق، در مورد این پارچه صحبت کرد. نام پارچه موسلین از نام شهری که در آن بوده یعنی همان موصل گرفته شده است. با این وجود از منظر تاریخی بیشتر پارچه های موسلین از کشورهای بنگلادش و هند آمده است.

برای قرن های متوالی بافندگان این پارچه را از ابتدا تا انتها به صورت دستی می ساختند. آنها برای تولید نخی نازک از گیاهان پنبه استفاده می کردند، پس ازآن که نخ بدست می آمد آن را شکل پارچه می بافتند. موسلین دارای بافتی شل است به همین خاطر پارچه ای نازک، سبک و انعطاف پذیر است. روند تولیدی که برای ساخت این پارچه طی می شود پر از چالش است، اما در عوض باعث ارائه محصولی با کیفیت می شود و همین موضوع باعث شده تا موسلین به پارچه ای بسیار ارزشمند تبدیل شود.

موسلین از چه چیزی ساخته شده ؟

امروزه پارچه موسلین از الیاف پنبه یا پلی / پنبه ساخته می شود. در اصل الیاف مورد نیاز برای تولید پارچه موسلین از نوعی گیاه پنبه به نام فوتی کرپس (Phuti karpas) که به وفور در شبه قاره هند رشد می کند، بدست می آمد. این گیاه خاص الیاف پنبه بسیار ظریفی تولید می کرد. امکان تولید موسلین با انواع مختلف پنبه وجود دارد.

برای تولید پارچه موسلین نحوه بافت به اندازه الیاف به کار رفته برای تولید آن، حائز اهمیت است. استفاده از ترکیبات الیافی مانند پنبه / ابریشم یا پنبه / ویسکوز (یک جایگزین برای ابریشم که ارزان تر و نیمه مصنوعیست) برای موسلین غیر معمول نمی باشد.

امروزه تولیدکنندگان تجاری در کنار هنرمندان صنایع دستی پارچه موسلین را تولید می کنند. برای تولید پارچه موسلین همیشه از پنبه فوتی کرپس استفاده نمی شود. برای آنکه هزینه ها کاهش پیدا کند بعضی از تولیدکنندگان از ترکیب پلی استر/پنبه برای بافندگی موسلین استفاده می کنند. به هر ترتیب نوع الیاف به کار رفته اهمیتی ندارد و تکنیک بافت آن ها یکسان است.

نحوه تولید پارچه موسلین
نحوه تولید پارچه موسلین

پارچه موسلین چگونه تولید می شود؟

می توان گفت موسلین بیشتر یک پارچه بافته شده است تا یک پارچه بافتنی. برای ساخت موسلین شما یک نخ پود را به صورت افقی از میان نخ های تار عمودی می بافید. نخ پود یکی یکی از میان هر نخ تار بافته می شود تا به پارچه وزن سبکی که به آن معروف است را بدهد.

به این تکنیک بافت ساده می گویند. بافت ساده یکی از پایه ای ترین تکنیک های بافندگی است. اگر به ظاهر پارچه نگاه کنید از هر دو طرف یک شکل بنظر می رسد، دلیل آن هم این است که هر نخ به طور یکسان در پشت و رو همپوشانی دارد. این نحوه بافت منجر به تشکیل بافتی محکم می شود چرا که تمامی نخ ها با یکدیگر زوایای قائم ایجاد می کنند.

این نوع از پارچه موسلین که با بافت ساده ساخته می شود، موسلین شل بافت نام دارد. به دلیل آنکه تنش بین تار و پود در این نوع بافت کم است، پارچه می تواند به راحتی حرکت کند. همین موضوع باعث می شود تا پارچه از انعطاف و ریزش خوبی برخوردار شود. هر چه نخ ها ریزتر باشند پارچه موسلین نرم تر است.

پارچه موسلین انواع مختلفی دارد که برای مصارف گوناگون درجه بندی می شوند. یکی از عواملی که موسلین برحسب آن درجه بندی می شود تراکم بافت است. یکی از ساده ترین روش های موجود برای تغییر تراکم بافت، اضافه یا کم کردن نخ های تار است. هر چه تراکم نخ های تار بیشتر باشد پارچه موسلین به دست آمده سبک تر می شود.

انواع پارچه موسلین
انواع پارچه موسلین

انواع پارچه موسلین

به طور کلی پارچه موسلین چهار دسته اصلی دارد. هر کدام از این دسته ها بنا به کاربرد پارچه و نیاز تولیدکننده انواع دیگری نیز دارد. همچنین انواع تاریخی موسلین نیز وجود دارد که به نحوه تولید و مکان بافت پارچه توسط سازندگان اشاره دارد. در ادامه شما با چهار نوع اصلی پارچه موسلین آشنا می شوید.

گاز (Gauze)

این پارچه  شفاف و نازک بوده و سبک ترین نوع موسلین به حساب می آید. از جمله کاربردهای آن می توان به تولید پارچه پنیرسازی، گازپانسمان، لباس اشاره کرد. همچنین از این محصول می توان پارچه پرس خوبی برای دوخت و یا اتو کردن ساخت.

مول (Mull)

مول یکی از فرم های رایج پارچه موسلین است. این پارچه کمی از پارچه گاز سنگین تر بوده و اکثراً برای طراحی الگو و یا استفاده به عنوان آستر در لباس های ساختار یافته تر به کار می رود. ساختار یافته به لباس هایی گفته می شود که در طراحی آن ها دقت زیادی شده است. در بعضی از مول های موسلین برای آنکه فرم بیشتری به پارچه بدهند از ابریشم یا ویسکوز مخلوط شده با پنبه استفاده می کنند.

موسلین سوئیسی (Swiss Muslin

این نوع از موسلین به راحتی قابل شناسایی است، زیرا اکثراً دارای برجستگی و یا نقطه هایی بر روی سطح پارچه است. این پارچه نسبت به پارچه موسلین متراکم تر است اما همچنان قابلیت تنفسی دارد. موسلین سوئیسی یکی از انتخاب های محبوب برای دوخت لباس های تابستانی و یا هوای گرم است.

روکش (sheeting)

موسلین روکشی سنگین ترین نوع پارچه موسلین به حساب می آید. این نوع از سایر پارچه های موسلینی مفیدتر است چرا که از دوام بیشتری برخوردار می باشد. برای روپوش لوازم خانه، مبلمان و پرده پشت صحنه تئاتر معمولاً از موسلین روکشی استفاده می شود.

بعضی از ویژگی ها مانند شفافی و نازک بودن در تمامی موسلین ها مشترک است. حتی ضخیم ترین درجه پارچه موسلین پارچه ای سبک وزن است. امروزه به دلیل ساخت ماشین های تجاری، درجه بندی پارچه موسلین استاندارد شده است. با این وجود قبل از صنعتی شدن روند تولید، موسلین های دست ساز تنوع گسترده تری داشتند.

در یکی از اسناد مربوط به قرن شانزدهم به نام سند اکبری که درباره امپراطوری مغول می باشد، بیش از ۶ نوع پارچه موسلین را لیست کرده است. پارچه های ذکر شده از نظر تراکم نخ، اندازه هر تکه بافته شده و میزان نرمی پارچه نمدی متمایز بودند. هر چند این تمایز ها به دلیل آنکه صنعت جهانی پارچه به طور قابل توجهی تغییر کرده کمتر رایج است.

ویژگی های پارچه موسلین
ویژگی های پارچه موسلین

ویژگی های پارچه موسلین

در ادامه می توانید ویژگی های پارچه موسلین را مورد بررسی قرار دهید.

دوام بالا

از جمله دلایلی که باعث شده تا پارچه موسلین در طول قرن ها به عنوان یک پارچه عمده همواره مورد مصرف باقی بماند دوام بالای آن است. با استفاده از تکنیک بافت ساده، بافتی مستحکم ایجاد می شود، زیرا تنش بین نخ های انفرادی را محدود می کند.

این پارچه در مقابل شستشو مقاوم بوده و شما می توانید به راحتی پارچه موسلین را بشویید و به صورت مکرر از آن استفاده کنید. خود پنبه الیاف طبیعی بادوامی است که در ترکیب با استحکام بافت ساده، پارچه ای مقاوم می سازد. با وجود آنکه موسلین پارچه ای نرم و انعطاف پذیر است، ظریف نمی باشد.

بافت

پارچه موسلین دارای بافت نرمی است. بافت ساده، نخ های بسیار ریز با تراکم بالا باعث می شود تا دو طرف پارچه سطحی صاف داشته باشد. هر چه میزان تراکم نخ بالاتر باشد پارچه موسلین نرم تر خواهد بود.

استفاده از نخ های ضخیم تر در بافت این پارچه منجر به تولید پارچه ای زبرتر خواهد شد. این همان دلیلی است که باعث می شود موسلین روکشی سفت تر و ناهموار تر از موسلین گاز و یا مول شود. نخ های پارچه موسلین همگی به یک اندازه هستند و اهمیتی ندارد که چقدر ضخیم باشند، در انتها پارچه بدست آمده سطح صافی خواهد داشت.

در این بین موسلین سوئیسی استثتناء است. این نوع موسلین دارای بافت های عمدی از به شکل برآمدگی یا نقاط برجسته بر روی سطح پارچه می باشد. این پارچه را می توانیم بیشتر یک افزودنی تزئینی بدانیم تا کاربردی، با وجود این برآمدگی ها همچنان موسلین سوئیسی پارچه ای نرم است.

همچنین می توانید از مقاله انواع پارچه نیز دیدن فرمایید.

مقاومت در برابر آب و هوا

یکی از ملاک ها به هنگام خرید پارچه ای مانند موسلین که با هدف استفاده های گوناگون وجود دارد مقاومت آن در برابر شرایط آب و هوایی مختلف است. می توان گفت میزان این مقاومت به الیاف به کار رفته در ساختار آن بستگی دارد. هر چقدر که میزان الیاف پنبه بیشتری در آن استفاده شده باشد در برابر شرایط آب و هوایی مقاوم تر خواهد بود. این پارچه به خوبی آب را جذب می کند و اگر به صورت ترکیبی پنبه / پلی استر ، پنبه / ابریشم و یا پنبه / ویسکوز تولید شود می تواند در برابر نور خورشید نیز مقاومت کند.

می توان گفت اگر پارچه موسلین به مدت طولانی مستقیماً در معرض آفتاب و بارندگی قرار گیرد در نهایت آسیب خواهد دید. با این وجود، موسلین پارچه ای بادوام بوده و به همین خاطر می تواند نسبت به بسیاری از پارچه های مصنوعی و یا بافتنی عملکرد بهتری را به نمایش بگذارد.

رطوبت گیری

این پارچه از قابلیت جذب بالا و به همان میزان از قابلیت خشک شدن سریعی برخودار است. با این حال بخاطر آنکه بسیار نازک است نمی تواند رطوبت را به خوبی جذب کند. در اصل می توان گفت رطوبت پوست به پارچه جذب می شود اما به دلیل آن که این پارچه نازک است شما همچنان رطوبت را احساس خواهید کرد.

همچنین پارچه موسلین به دلیل ساختار بافت شل و آزاد خود از میزان تنفس بالایی برخوردار است. فضای بافت موسلین رطوبت بدن را به دام نمی اندازد اما توانایی دور کردن آن از بدن را نیز ندارد. با این حال که نمی توانیم موسلین را پارچه ضد رطوبت خوبی بدانیم، همچنان در محیط های مرطوب و یا نمناک راحت است چرا که هوا از آن عبور می کند و به سرعت خشک می شود.

میزان مقاومت در برابر چین و چروک

پارچه موسلین به راحتی چروک می شود. این پارچه بعد از شستتشو، خشک کردن و یا استفاده طولانی مستعد چروک شدن است. در ساختار بافت شل فضای زیادی وجود دارد که الیاف در آن تاب میخوردن و یا حرکت می کنند، همین موضوع باعث چین و چروک شدن پارچه می شود.

با این وجود موسلین مقاومت حرارتی بالایی داشه و شما می توانید به راحتی هر چه تمام آن را اتو کنید. بنابراین همانقدر که این پارچه زود چروک می شود، همانقدر هم آسان می توان چروک های آن را رفع کرد. همچنین موسلین واکنش خوبی نسبت به بخار آب از خود نشان می دهد و این مسئله باعث می شود تا قابلیت تبدیل به پارچه اتو شدن را داشته باشد.

ویژگی های پارچه موسلین
ویژگی های پارچه موسلین

قابلیت جذب

می توان گفت بیشتر انواع پارچه موسلین از قابلیت جذب بالایی برخوردار هستند. دلیل این موضوع پنبه می باشد که الیافی بسیار جاذب است، پس هر چقدر که میزان پنبه ی به کار رفته درون پارچه بیشتر باشد قابلیت جذب آن بیشتر خواهد بود. همچنین موسلین هایی که به صورت ترکیبی با سایر الیاف ها تولید می شوند نیز از خاصیت جذب خوبی برخوردار هستند.

اگر بخواهیم فرآیند جذب پارچه را دقیق تر شرح دهیم به این شکل است که هر یک از نخ های پارچه مقداری آب به خود جذب می کند، بنابراین هر چه تراکم نخ به کار رفته که شامل تعداد نخ در یک اینچ مربع است، بیشتر باشد پارچه رطوبت بیشتری را جذب می کند. موسلین هم پارچه ای است که تراکم نخ آن بالاست، پس به طبع خاصیت جذب آن نیز بالاست.

میزان مقاومت در برابر اشعه ماوراء بنفش / نور

موسلین در برابر اشعه ماوراء بنفش و یا نور آفتاب مقاوم نیست. شما نمی توانید از آن به عنوان سایه بان استفاده کنید و به دلیل شفافیت اکثر این پارچه ها حتی سایه هم تشکیل نمی شود.

موسلین های پوششی به علت آنکه از باقی ضخیم تر هستند، کدروت کافی برای جلوگیری از تابش نور را دارد اما همچنان نمی تواند اشعه ماوراء بنفش را متوقف کند. به طور کلی این پارچه ها نوری زیادی هم جذب نمی کنند و همین موضوع باعث می شود تا برای پرده های تئاتر و یا پس زمینه های عکاسی مناسب باشند.

سختی دوخت

در این مورد موسلین پارچه ای است که شما می توانید به راحتی آن را بدوزید. یکی از رایج ترین کاربردهای این پارچه برای طراحی الگو می باشد چرا که استفاده از آن آسان است. بافت صاف و انعطاف پذیری پارچه موسلین موجب می شود تا شما بتوانید آن را تقریباً به هر شکلی که مد نظر دارید برش دهید و در عین حال نگران گیر کردن آن زیر چرخ خیاطی و یا پارگی آن نباشید.

از آنجایی که پارچه موسلین به مقدار زیادی نازک و ظریف است، برای جلوگیری از آسیب رسیدن به پارچه سوزن های تیزتر بهترین انتخاب هستند. با این وجود گره های به وجود آمده به دلیل بافت یکسان و شل آن به آسانی صاف می شوند. موسلین پارچه ای با قابلیت دوخت آسان است، به همین خاطر پارچه ای عالی برای اشخاصی است که به تازگی شروع به خیاطی کرده اند.

راحتی

اگر به دنبال پارچه ای برای آب و هوای گرم هستید، موسلین انتخاب مناسبی است. به دلیل قابلیت تنفس بالا و سبک بودن شما می توانید به راحتی آن را لایه بندی کنید بدون آنکه نگران گرم شدن بیش از حد باشید. همچنین اگر در شرایطی قرار دارید که بیش از اندازه عرق می کنید استفاده از پارچه موسلین می تواند مفید باشد.

همچنین موسلین از لطافت بالایی برخوردار است و شما می توانید آن را مستقیماً در کنار پوست خود بپوشید. بر خلاف پارچه های مصنوعی ضخیم تر باعث سوزش و ساییدگی پوست نمی شود. این پارچه نرمی ابریشم و یا ویسکوز را به شما می دهد و شما می توانید بدون نگرانی بابت آسیب دیدن ناشی از شستشوی با آب از آن استفاده کنید.

هزینه

هنگامی که موسلین از نخ دست ریس و به صورت دستی بافته می شود قیمت آن بالا رفته و ارزشمند محسوب می شود. با ظهور تولید پارچه های صنعتی، موسلیین به پارچه ای فوق العاده مقرون به صرفه تبدیل شده است. این پارچه به راحتی بافته و تولید می شود. همچنین ترکیب آن با سایر الیاف ها باعث می شود. تا قیمت آن کاهش پیدا کند.

کاربردهای پارچه موسلین
کاربردهای پارچه موسلین

کاربردهای پارچه موسلین

به دلیل ویژگی های این پارچه در صنعت مد و پوشاک و فراتر از آن کاربرد زیادی دارد. از جمله این کاربردها می توانیم آشپزی، پزشکی، تئاتر، عکاسی، تولید پوشاک و کاربردهای خیاطی به عنوان الگو و پارچه اتو را نام ببریم. موسلین به طور گسترده ای تولید می شود و می توانیم آن را پارچه ای همه کاره بدانیم.

این پارچه در مد و خیاطی چهار کاربرد اصلی دارد.

آستری لباس

اول آنکه برای پارچه آستری انتخابی مناسب است. به دلیل نرم و نازک بودن آن می توانید از موسلین به عنوان آستری در لباس های ساختار یافته تر که از راحتی کمتری برخوردار هستند استفاده کنید. این کار باعث می شود تا بدون تغییر شکل لباس شما حس راحتی را به آن اضافه کنید. پوشاکی مانند کت های پشمی، بلیزر و دامن های کوتاه می توانند آستر موسلین داشته باشند.

طراحی الگو

موسلین ساده بافت برای طراحی الگو نیز مفید است. طراحان لباس خیاطان می توانند ماکت های آزمایشی لباس را با موسلین  بسازند و تنظیمات دلخواه را قبل از برش پارچه اصلی بر روی آن انجام دهند. این کار یه روش عالی برا ساخت لباس های سفارشی از هر الگویی است.

تزئین 

سومین کاربرد این پارچه در مد برای دوخت لباس و تزئینات مناسب آب و هوای گرم است. به دلیل شفاف بودن و نازکی موسلین اکثراً با سایر پارچه ها به کار می رود، اما موسلین سوئیسی در لباس هایی که سبک تر هستند به عنوان لایه رویی رایج است.

پارچه اتو

در نهایت، موسلین پارچه ای همه منظوره است که شما می توانید از آن به عنوان پارچه اتو نیز استفاده کنید. این پارچه از مقاومت حرارتی بالایی برخوردار بوده و هنگام اتو کشیدن به دلیل نازک بودن نخ های طرح بافت آن بر روی پارچه های دیگر نمی افتد و به اندازه کافی شفاف می باشد که شما بتوانید پارچه زیرین را ببینید.

سایر کاربردها

خارج از حوزه پوشاک موسلین کاربردهای سودمندتری هم دارد. از این پارچه برای تولید گازهای نازک برای جراحی و پانسمان زخم با کیفیت بالا استفاده می کنند. این پارچه روی پوست نرم بوده و خون را به خوبی جذ خوب می کند و تولید آن سریع و ارزان است.

تولید پارچه پنیر یکی از استفاده های رایج موسلین برای آشپزخانه است. این پارچه برای همه چیز از صاف کردن تا جلوگیری از پارچه چربی مفید است.

پرده های پشت صحنه تئاتر، پارچه های آستری مبل و پس زمینه های عکاسی با موسلین روکشی ساخته شده اند. این نوع موسلین که نسبت به باقی ضخیم تر است به نور اجازه عبور می دهد و همزمان پس زمینه ای صاف و یکنواخت ایجاد می کند.

قابلیت تنفس پارچه موسلین
قابلیت تنفس پارچه موسلین

آیا پارچه موسلین قابلیت تنفسی دارد؟

پاسخ مثبت است، موسلین از قابلیت تنفسی بالایی برخوردار بوده و به خاطر بافت باز و محتوای الیاف، می توانیم آن را یکی از قابل تنفس ترین پارچه های حال حاضر بدانیم.

سبک بافت این پارچه که به آن بافت ساده می گویند، به آن معناست که تنها شامل یک لایه نخ در تار و یک لایه نخ در پود می شود. این امر موجب شده تا پارچه نازک بماند و به ایجاد فاصله بین نخ ها کمک می کند. در انواع نازک تر پارچه موسلین مانند گاز شما می توانید این فضا را به راحتی مشاهده کنید.

به همین خاطر هوا بین این فضای خالی حرکت می کند و رطوب یا گرما را توسط پارچه از پوست شما دور می کند. حتی هنگامی که موسلین از ترکیب با الیاف دیگری مانند پلی استر بافته می شود، نحوه بافت باز هم فضای آن را باز و تنفس پذیر نگه می دارد.

الیاف پنبه به دلیل ساختار سلولی آن از ویژگی تنفس پذیری برخودار است. الیاف گیاهی دارای سلولز هستند که این ماده از فضای خالی زیادی برخوردار است و هوا از طریق آن به راحتی صاف می شود. ترکیب این الیاف گیاهی با بافت باز، پارچه ای تنفس پذیر باعث شکل گیری پارچه ای تنفس پذیر می شود.

همچنین می توانید از مقاله پارچه ژرسه دیدن فرمایید

آیا پارچه موسلین آب می رود؟

یکی از اشکلاتی که سبک بافت ساده دارد این است که می تواند به راحتی جمع شود. با وجود فضای خالی بین الیاف ها آنها می توانند به راحتی حرکت کنند. این موضوع می تواند باعث چین و چروک هم شود اما به این معنا هم می باشد که  فشار زیادی وجود ندارد تا از کشش الیاف توسط یکدگیر جلو گیری کند.

از خشک کردن موسلین بر روی حرارت زیاد اجتناب کنید چرا که این کار هم باعث چروک شدن آن می شود. همچنین هر چه نخ های پارچه موسلین ریز تر باشد به طور یکنواختری چروکی می شود. با این وجود پارچه موسلین به اندازه پنبه بافتنی کوچک نمی شود.

بعضی از تولیدکنندگان موسلین را سانفوریز و یا از قبل آبرفت می کنند. با این حال موسلین آبرفت شده هم همچنان می تواند کوچک شود، مخصوصاً اگر آن را زمانی که خیس است گرم کنید. موسلین آبرفت شده فقط کمتر از موسلین آبرفت نشده کوچک می شود.

تفاوت بین موسلین و پنبه چیست؟

موسلین نوعی پارچه بوده و الیاف یک نوع الیاف است. تمامی پارچه های پنبه ای موجود موسلین نیستند و همه پارچه های پنبه ای نیز ۱۰۰% پنبه نیستند. چیزی که پارچه موسلین را می سازد نوع الیاف، تراکم نخ و نحوه بافت آن است.

زمانی که تولید کنندگان می گویند پارچه ای ۱۰۰% از پنبه تشکیل شده، معمولاً اشاره به پارچه بافتنی پنبه ای یا پارچه کشباف پنبه ای دارند. پارچه موسلین نیز می تواند ۱۰۰% از پنبه باشد، اما به خاطر نوع بافت ساده و الیاف ریز همچنان به آن موسلین گفته می شود.

به موسلینی که ۱۰۰% از پنبه تولید شده باشد به اصطلاح موسلین پنبه ای گفته می شود. از این نوع موسلین شما می توانید موسلین پنبه ای گاز و یا روکشی را داشته باشید. با این وجود همه موسلین ها پنبه خالص نیستند. به طور مثال موسلین سوئیسی و مول احتمالاً به صورت ترکیبی پنبه / ابریشم یا پنبه / ویسکوز تولید شده اند. بعضی مواقع موسلین ارزانتر ترکیبی از پنبه / پلی استر است.

تفاوت بین موسلین و لینن
تفاوت بین موسلین و لینن

مقایسه موسلین و لینن

هر دوی این پارچه ها دارای بافتی ساده بوده و از الیاف طبیعی هستند. با این وجود لینن به الیاف گیاهی خاصی اشاره دارد و از گیاه کتان به دست می آید نه از پنبه. همچنین مانند موسلین هایی که از پنبه های ترکیبی تولید می شوند لینن های ترکیبی نیز وجود دارند.

لینن و موسلین خواص مشابه زیادی دارند. به طور مثال هر دوی آنها قابل تنفس و صاف هستند. هر دو پارچه ای سبک وزن بوه و برای دوخت لباس های تابستانی مناسب هستند. همچنین تاریخچه ای طولانی و کاربردهای بسیار متنوعی دارند.

تفاوت اصلی این دو پارچه در الیاف گیاهی آنها است. لینن ضخیم تر بوده و تراکم نخ کمتری نسبت به موسلین دارد. همچنین به اندازه موسلین شفاف و یا نرم نیست زیرا الیاف کتان سفت تر از الیاف پنبه بوده و سخت تر ریسیده می شود.

نحوه مراقبت از پارچه موسلین
نحوه مراقبت از پارچه موسلین

نحوه مراقبت از پارچه موسلین

شما به راحتی می توانید از پارچه موسلین نگهداری کنید. این پارچه قابل شستشو با ماشین لباسشویی بوده و می توانید آن را با حرارت کم در خشک کن و یا آویزان کردن خشک کنید. پیشنهاد ما به شما آویزان کردن آن است چرا که منجر به کاهش چین و چروک و آبرفتن پارچه می شود.

برای آنکه به ماندگاری پارچه موسلینتن کمک کنید آن را با آب خنک و مود شوینده ملایم بشویید. با این حال اگر مورد ضروری پیش آمد این پارچه می تواند در برابر دمای آب بالا و پاک کننده های لکه نیز مقاومت کند. موسلین های نازک تر باید با دست مورد شستشو قرار دارد تا از کرک و چروک شدن بیش از حد آن درون ماشین لباسشویی جلوگیری شود.

پارچه موسلین خصوصاً بعد از شستشو به راحتی چروک می شود. شما می توانید با اتوکشیدن و یا تنها استفاده از بخار آن چروک ها را از بین ببرید.

تنها موسلینی که هیچوقت نباید مور شستشو قرار بگیرد، موسلین با روکش مقاوم در برابر آتش است. از این پارچه برای پس زمینه عکاسی و تئاتر که نزدیک نورهایی با حرار بالا هستند رایج است. هنگامی که با آب شسته شود پوشش مقاوم در برابر آتش از بین می رود، به همین خاطر شما باید آن را به صورت حرفه ای بدون آب خشک کنید.

جمع بندی پایانی

موسلین امروزه یکی از مفیدترین و پرکاربردترین پارچه های موجود است. این پارچه کاربردهای متنوعی به صورت اختصاصی و یا روزمره دارد و به دلیل دوام بالا به پارچه ای مهم ماندگار از زمان پیدایش آن تبدیل شده است.

کاربرد مورد علاقه شما از پارچه موسلین چیست؟

آیا تا به الان الگویی با این پارچه طراحی کرده اید؟ می توانید در بخش نظرات تجربه خود را با ما در میان بگذارید!

منبع : SILVERBOBBIN

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا