سبک زندگی

پارچه پلی استر چیست

پارچه پلی استر چیست
پارچه پلی استر چیست

امروزه کاربرد محصولات مصنوعی به دلیل ارزانی و ویژگی های مختلف رواج زیادی داشته است. یکی از این محصولات پارچه پلی استر می باشد که به دلیل کاربردهای گوناگونی و دوام بالا بسیار مخاطب پسند بوده و در سراسر دنیا شناخته شده است. در ادامه قصد داریم تا به معرفی این پارچه تاریخچه، نحوه تولید و…. بپردازیم، می توانید با ما همراه شوید.

مشخصات این پارچه به صورت اجمالی در جدول زیر گنجانده شده است.

نام پارچه  پلی استر
عنوان شناخته شده دیگر پلی اتیلن ترفتالات، PET، میکروفیبر
ترکیبات پارچه پلیمرهای گرفته شده از سوخت های فسیلی یا منابع آلی
میزان تراکم نخ پارچه ۱۰۰۰ – ۲۰۰
قابلیت تنفس پارچه بسیار تنفس پذیر
توانایی جذب رطوبت بالا
توانایی حفظ گرما متوسط
قابلیت کش آمدن متوسط
کرکی / گوله شدن متوسط
کشوری که اولین بار پارچه در آن تولید شد ایالات متحده
بزرگترین کشور صادرکننده /تولیدکننده امروزی چین
دمای شستشوی توصیه شده سرد، گرم یا داغ
موارد رایج مصرفی پیراهن، شلوار، هودی، لباس، ژاکت، لباس زیر، جوراب، پتو، کلاه، ملحفه، طناب، اثاثه

پارچه پلی استر چیست؟

پلی استر یک پارچه مصنوعی است که معمولاً از نفت گرفته می شود. می توان این محصول را یکی از محبوب ترین پارچه های موجود در سراسر جهان دانست که کاربردهای بسیار مختلف مصرفی و صنعتی دارد. اگر بخواهیم به صورت شیمیایی نحوه تشکیل پلی استر را شرح دهیم می توان گفت پلی مری است که بیشتر از ترکیبات داخلی گروه عامل شیمی تکشیل شده است.

در بعضی مواقع کهه از پلی استر برای تولید پوشاک استفاده می کنند ممکن است تنها ماده تشکیل دهنده آن ها باشد، اما بیشتر مرسوم است که پلی استر را با الیاف طبیعی دیگری مانند پنبه مخلوط کنند تا کیفیت محصول بهتر شود. گرچه استفاده از پلی استر در پوشاک هزینه های تولید را کاهش می دهد اما نباید این نکته را فراموش کرد که این کار باعث کاهش راحتی پوشاک نیز می شود.

می توان گفت بهترین نحوه استفاده از الیاف پلی استر به صورت ترکیبی با سایر الیاف ها می باشد. به طور مثال زمانی که پلی استر را با الیاف پنبه ترکیب می کنند باعث بهبود ویژگی های این الیاف طبیعی نظیر انقباض، دوام و چین خوردگی آن می شود. این پارچه در برابر شرایط محیطی مقاومت بالایی از خود نشان می دهد که همین مورد باعث می شود تا برای استفاده در محیط باز به مدت طولانی مناسب باشد.

پیدایش پارچه پلی استر

پارچه ای که در حال حاضر ما آن را پلی استر می نامیم در سال ۱۹۲۶ برای نخستین بار توسط W.H تحت عنوان تریلن تولید شد و پس از آن به سمت نقش حیاتی فعلی خود در اقتصاد معاصر صعود کرد. در طول ده های ۱۹۳۰ و ۱۹۴۰ دانشمندان بریتانیایی دست به توسعه پارچه اتلین برای ایجاد اشکال بهتر زدند و در انتها این تلاش ها باعث شد تا توجه سرمایه گذاران و نوآوران آمریکایی به آن جلب شود.

در اصل پلی استر توسط دُوپن شرکت صنایع شیمایی آمریکا به منظور مصرف انبوه ساخته شد. این کمپانی الیاف مصنوعی محبوب دیگری مانند نایلون را نیز توسعه داده بود. به طور مثال در طول جنگ جهانی دوم قدرت های متفقین نیاز بسیاری به الیاف مصنوعی برای تولید چتر نجات و سایر ابزار جنگی داشتند. همچنین پس از جنگ جهانی به دلیل شکوفایی اقتصادی برخی کشور ها، شرکت دوپن و سایر شرکت های آمریکایی بازار مصرف جدیدی برای مواد مصنوعی خود پیدا کردند.

در ابتدای عرضه پلی استر مصرف کنندگان این الیاف مصنوعی را از نظر مقاومت با سایر الیاف طبیعی مقایسه می کردند و این مزیت با گذشته زمان طولانی هنوز هم پا برجاست. با این وجود در دهه های گذشته، تأثیرات زیست محیطی مخرب این گونه الیاف مصنوعی با جزئیات بسیاری آشکار شده و موضع مصرف کنندگان محصولات نساجی در مورد الیاف پلی استر به طور قابل توجهی تغییر کرده است.

با این حال هنوز هم پلی استر را می توانیم یکی از پرتولیدترین پارچه های دنیا بدانیم، امروزه کمتری پوشاکی را پیدا می کنید که حداقل درصدی از مواد تشکیل دهنده آن از پلی استر نباشد. یکی از نکاتی که باید به آن توجه داشته باشید این است که پوشاک حاوی پلی استر در گرمای شدید ذوب می شوند و این الیاف مذاب می توانند آسیب جبران ناپذیری به بدن وارد کنند. این در حالی است که اکثر الیاف طبیعی در گرمای شدید نیم سوز می شوند.

ویژگی های پارچه پلی استر
ویژگی های پارچه پلی استر

ویژگی های پارچه پلی استر

پیش تر به برخی از ویژگی های این پارچه اشاره کردیم و در ادامه به معرفی برخی دیگر می پردازیم.

عایق رطوبت 

یکی از ویژگی های این پارچه ضد آب بودن آن می باشد. به دلیل عدم نفوذ آب درون بافت این پارچه شما می توانید از آن به عنوان عایق برای الیاف دیگر استفاده کنید.

رنگ پذیری مناسب

الیاف به کار رفته برای تولید پارچه پلی استر علاوه بر دوام بالا از قابلیت رنگ پذیری مناسبی هم برخوردار هستند که همین موضوع باعث شده تا تنوع رنگ در این نوع پارچه بالا باشد.

مراقبت ساده

به دلیل دوام بالای آن شما دیگر نگرانی زیادی بابت شستشو ندارید و با خیال راحت می توانید آن را مداوم استفاده کنید.

پارچه پلی استر چگونه تولید می شود؟

به صورت کلی تولید پارچه پلی استر شامل پنج مرحله است که در ادامه با آن آشنا می شوید.

مرحله اول : ایجاد مونومر

فرآیند تولید الیاف پلی استر با واکنش شیمیایی اتیلن گلیکول با دی متیل ترفتالات در حرارت بالا آغاز می شود و ثمره این واکنش ایجاد یک مونومر است.

مرحله دوم : ایجاد پلیمر

در ادامه مونومر دوباره با دی متیل ترفتالات واکنش  می دهد و باعث ایجاد پلیمر می شود.

مرحله سوم : خارج کردن

این پلمیر پلی استر مذاب به شکل نوارهای بلند از محفظه واکنش خارج می شود. این نوارها سرد و خشک شده و سپس آن ها را قطعات کوچک تقسیم می کنند.

مرحله چهارم : نخ ریسی

در این مرحله خرده های به دست آمده را مجدداً ذوب می کنند تا یک ماده عسل مانندی ایجاد شود و این ماده را از طریق یک نخ ریس به الیاف تبدیل می کنند. در بیشتر موارد فرآیندهای شیمایی و رنگ کردن را بعد از اتمام این مرحله انجام می دهند.

مرحله پایانی

امکان دارد رشته های پلی استر به دست آمده بریده شوند یا با مواد شیمیایی مختلف واکنش دهند تا به نتیجه نهایی صحیح برسند.

در بیشتر کاربردها، الیاف پلی استر قبل از رنگ آمیزی یا قرار گرفتن در معرض سایر فرآیندهای پس از تولید، در نخ ریسیده می شوند.

نحوه تولید پارچه پلی استر
نحوه تولید پارچه پلی استر

ممکن است فرآیندهای تولید به کار رفته برای ساخت پلی استر بسته نوع آن، متفاوت باشد :

اتیلن پلی استر

می توان گفت پلی استر اتیلن (PET) رایج ترین نوع تولید شده از الیاف پلی استر می باشد. جزء اصلی این محصول اتیلن است که از نفت گرفته می شود. در فرآیند تولید الیاف پلی استر، اتیلن به عنوان پلیمر عمل می کند و از طریق تعامل کردن با سایر مواد شیمیایی، ترکیب فیبری پایداری ایجاد می کند.

در حال حاضر از چهار روش می توان اتلین پلی استر را تولید کرد. همچنین فرآیند تولید پلی استر بسته به روش مورد استفاده مقداری تفاوت دارد.

رشته ای (filament)

فیلامنت یک نخ یا الیاف ریز و نازک تابیده شده است. طول ساخت آن نامحدود (پیوسته) بوده و از طریق نخ ریس در طول فرآیند تولید حاصل می شود. پارچه های تولید شده با فیلامنت صاف و نرم هستند.

الیاف کوتاه (staple)

به الیاف کوتاه استیپل می گویند. الیاف کوتاه پلی استر مشابه همان الیاف هایی هستند که برای تولید الیاف پنبه ای استفاده می شوند. روند تبدیل آن ها به نخ نیز مشابه است و از طریق بافتن به موادی نخ مانند تبدیل می شوند.

زنجیری (tow)

پلی استر زنجیری همانند پلی استر فیلامنتی است، اما در این مورد رشته ها به صورت شل در کنار هم قرار گرفته اند.

فیبرفیل (fiberfill)

این محصول از رشته های پلی استری که پیوسته هستند تشکیل می شود، با این تفاوت که به صورت خاصی تولید می شوند تا بیشترین حجم ممکن را برای تولید محصولات حجیمی مانند بالش، لباس های بیرونی و پر کردن حیوانات عروسکی داشته باشند.

پلی استر PCDT

فرآیند تولید پلی استر PCDT شبیه به فرآیند ایجاد پلی استر اتیلن است، با این تفاوت که این نوع پلی استر از ساختار شیمایی متفاوتی برخوردار است. پلی استر PCDT اتیلن گلیکول را هم شامل می شود که با دی متیل ترفتالات واکنش داده است. به طور کلی از فرآیندهای مختلفی برای تولید این دو پلی استر رایج استفاده می شود.

پلی استر گیاهی

اکثر انواع پلی استرهای گیاهی از اتیلن گلیکولی که با دی متیل ترفتالات واکنش داده، ساخته شده اند. با این تفاوت که منبع اتیلن مورد استفاده در پلی استر PET و PCDT نفت است، اما تولیدکنندگان پلی استرهای گیاهی به جای آن از منابع گیاهی اتیلن مانند نیشکر استفاده می کنند.

کاربردهای پارچه پلی استر
کاربردهای پارچه پلی استر

کاربردهای پارچه پلی استر

در ابتدا لازم است بدانیم که PET  مورد استفاده برای تهیه پارچه پلی استر از همان نوعی است که از نفت گرفته شده و برای تولید پلاستیک به کار می رود. امروزه از پلاستیک برای ساخت بسیاری از چیزها مانند ظروف غذا، بطری های آب و انواع دیگر محصولات صنعتی و مصرفی استفاده می شود.

با این وجود زمانی که PET  به شکل الیاف درآمده و از آن برای ساخت پارچه پلی استری استفاده می شود، صدها کاربردی مختلف دیگر پیدا می کند. می توان گفت به طور سنّتی، پلی استر را به عنوان جایگزینی برای پنبه به کار می برند و در بعضی موارد امکان دارد جایگزین خوبی برای سایر الیاف طبیعی مانند پشم و ابریشم باشد.

در حقیقت تمامی مواردی که از پنبه ساخته شده را شما می توانید با پلی استر نیز بسازید. کاربردهای پارچه پلی استر در پوشاک حد نداشته و شما می توانید برای دوخت پیراهن، شلوار راحتی، لباس های شب پر زرق و برق و… از آن استفاده کنید. در این زمینه تولید کنندگان از این پارچه ها برای ساخت کت و شلوار، ژاکت، جوراب، لباس زیر و تقریباً هر چیزی که می توانید برای مناسبت های روزمره، تجاری یا رسمی بپوشید، استفاده می کنند.

اضافه بر این ها تولیدکنندگان از این محصول برای ساخت انواع لوازم خانگی هم استفاده می کنند. به طور مثال پلی استری به نام میکروفایبر در دسته لوازم حمام و آشپزخانه شهرت یافته است. به دلیل نرمی و قابلیت جذب این پارچه از آن برای تهیه حوله حمام، حوله صورت و حوله آشپزخانه استفاده شده و مورد استقبال مصرف کنندگان قرار گرفته است. همچنین ممکن است تولیدکنندگان از پلی استر برای ساخت وسایلی مانند پتو، فرش، اثاثه، لوازم داخلی و یا پرده استفاده کنند.

از کاربردهای دیگر این پارچه می توانیم به استفاده از آن به عنوان بالشتک برای صندلی، مبل و بالش اشاره کنیم. دلیل این کاربرد مقاومت بالای این پارچه در برابر لک شدن است که باعث شده تا بسیاری از والدین و یا صاحبان حیوانات خانگی محصولات پلی استری را به سایر آنها ترجیح دهند.

پلی استر کاربردهای صنعتی نیز دارد که به طور مثال می توانیم به استفاده در نمایشگرهای LCD، فیلم هولوگرافیک، قایق، برزنت و بطری اشاره کنیم.

همچنین می توانید از مقاله پارچه موسلین نیز دیدن فرمایید.

پارچه پلی استر کجا تولید می شود؟

طبق یک مطالعه ای که در سال ۲۰۰۶ انجام شد، چین به عنوان بزرگترین تولید کننده الیاف پلی استر شناخته شد. همچنین بزرگترین بازار پلی استر جهان در این کشور است و باعث شده تا چین به قطب صنعت بین المللی پلی استر تبدیل شود.

کشورهای دیگری نظیر تایوان، کره، هند، ژاپن و اندونیز نیز تولیدکنندگان عمده این محصول هستند و می توان گفت هنوز هم مقداری پلی استر در ایالات متحده تولید می شود.

زمانی که الیاف پلی استری در چین و سایر کشورهای آسیایی تولید می شود، اکثراً در آسیا باقی می ماند تا به پوشاک و باقی مواد مصرفی مبتنی بر پلی استر تبدیل شود. سپس از آنجا این محصولات پلی استری به کشورهای مختلف در جهان غرب و فراتر از آن صادر می شود.

نحوه قیمت گذاری پارچه پلی استر

در حال حاضر می توان گفت قیمت فعلی الیاف پلی استر به صورت خام حدوداً ۱ دلار برای هر پوند (۴۵۴ گرم) است، اما این قیمت ثابت نبوده و همواره در حال نوسان است. حتی اگر این نوسانات را در نظر بگیریم، هنوز هم پلی استر یکی از ارزان ترین محصولات نساجی در جهان باقی می ماند و این عامل به محبوبیت جهانی آن کمک شایانی می کند.

زمانی که تولیدکنندگان پلی استر خام را به پارچه تبدیل کنند قیمت آن حدوداً به ۱۰ دلار در هر یارد (۳۶ اینچ) افزایش می یابد. در ادامه تولیدکنندگان پارچه را به شکل محصول نهایی پوشاک و سایر مواد مصرفی تبدیل می کنند و در نهایت این محصولات به بازار عرضه می شوند.

می توان گفت زمانی که پارچه پلی استری به بازار برسد تفاوت قیمت بین آن و سیار پارچه به مقدار قابل توجهی برابر می شود. با این حال قیمت پایین جهانی پلی استر به طور سنّتی به محبوبیت کلی این الیاف در زمینه پوشاک مصرفی کمک کرده است. درست است که مقرون به صرفه بودن همیشگی پلی استر قیمت پوشاک را پایین نگه می دارد اما باعث عدم استفاده مصرف کنندگان از امتحان الیاف طبیعی که اثرات زیست محیطی مضر کمتری دارند نیز می شود.

انواع مختلف پارچه پلی استر
انواع مختلف پارچه پلی استر

انواع مختلف پارچه پلی استر

در ادامه به جزئیات بیشتری در مورد سه نوع اصلی این پارچه که پیش تر معرفی شد می پردازیم و مطالعه آنها به شما کمک می کند تا اطلاعات خود را پیرامون پارچه پلی استر افزایش دهید.

پلی استر اتیلن

این محصول با نام PET  نیز شناخته می شود و می توان آن را محبوب ترین پلی استر موجود در بازار به حساب آورد. در بیشتر متن ها کلمه “پلی استر” مترادف با “PET” است حتی اگر انواع دیگری از پلی استرنیز وجود داشته باشند.

پلی استر گیاهی

یکی از اصلی ترین دغدغه ها به هنگام تولید پلی استر اثرات آن بر محیط زیست است. مزیت اصلی پلی استر گیاهی این است که این پارچه زیست تخریب پذیر می باشد. با این وجود برا تولید پلی استر گیاهی هزینه بیشتری می شود و امکان دارد تا از دوام کمتری در مقابل پلی استرهایPET  و PCDT برخوردار باشد.

پلی استر PCDT

می توان گفت پلی استر PCDT به اندازه پلی استر PET محبوب نیست اما خاصیت کشسانی آن بیشتر است که باعث می شود تا کاربردهای به خصوصی داشته باشد. همچنین پلی استر PCDT از پلی استرPET  بادوام تر بوده و برای کاربردهای سنگین مانند اثاثه، لوازم داخلی و یا پرده ها از آن استفاده می شود.

اثرات زیست محیطی پارچه پلی استر

متاسفانه علارغم کاربردهای فراوان این محصول، به طور کلی اثر منفی بر محیط زیست دارد. این پارچه از ابتدای تولید تا استفاده و دفع اثرات نامطلوبی بر روی محیط زیست پیرامون خود می گذارد.

به طور مثال برای استخراج مواد اولیه به کار رفته برای تولید پلی استر، از سوخت های فسیلی استفاده می شود که منابع محدودی هستند و برای کاربردهای انرژی حیاتی و تولید پلاستیک نیز استفاده می شوند. در فرآیندی که توسط آن نفت خام پالایش شده و به نفت تبدیل می شود، سموم مختلفی به محیط زیست وارد می شود که قابلیت آسیب زدن به موجودات زنده در آب و یا خشکی را دارد.

با یکبار پالایش نفت تولید می شود اما برای تولید اتیلنی که برای تهیه پلی استر استفاده می شود به فرآیندهای پالایش بیشتری نیاز است. این فرآیندهای استخراج زیاده روی بوده و سموم بیشتری را وارد محیط پیرامون خود می کند.

در فرآیندی که اتیلن به الیاف پلی اتیلن ترفتالات تبدیل می شود، محصولات جانبی مصنوعی مضرتری هم تولید می شوند. همچنین رنگ ها و سایر فرآیندهای مراقبتی که تولیدکنندگان برای پارچه پلی استر به کار می برند هم امکان دارد راه خود را به محیط اطراف باز کرده و اکوسیستم آن منطقه را مسموم کند.

اثرات زیست محیطی پارچه پلی استر
اثرات زیست محیطی پارچه پلی استر

افرون بر این ها تولید پلی استر اکثراً دارای هزینه های اجتماعی و فرهنگی قابل توجهی هم می باشد. بیشتر تولیدکنندگان پلی استر در سراسر دنیا اساساً از کارگران خود بیگاری می کشند و این کارگرانی همواره در معرض مواد شیمیایی سمی هستند که امکان دارد باعث آسیب عصبی، سرطان و یا سایر شرایط مستعد کشندگی شود.

می توان گفت تقریباً همواره شرکت های بزرگ تولید کننده پلی استر متعلق به شرکت های بزرگ بین المللی هستند که خود را از طریق بهره وری از اشخاص بی سواد در کشورهای فقیر، ثروتمند می کنند.

اثرات زیست محیطی پلی استر با عرضه به بازار مصرف نیز ادامه دارد. طبق مطالعه ای پیشگامانه در سال ۲۰۱۴، هنگامی که پارچه های پلی استری با دست و یا ماشین لباسشویی مورد شستشو قرار می گیرند، باعث آزاد شدن میکروالیاف مصنوعی ریز در منبع آب می شوند.

در این مطالعه از نظر آلودگی میکروفیبری، پارچه اکریلیک بدترین متخطی محسوب شده و پلی استر در رتبه دوم قرار گرفت. آلودگی میکروفیبری آثار مخربی بر روی محیط زیست دارد و باعث می شود تا سلامت جانداران دریایی آسیب ببیند و آب آشامیدنی در نقاط مختلف جهان هم آلوده شود.

بالاخره دیر یا زود همانند کاری که مصرف کنندگان با سایر پوشاک انجام می دهند، پوشاک پلی استری نیز دور ریخته می شوند. با این تفاوت که برخلاف الیاف زیست تخریب پذیر مانند پنبه، ابریشم و پشم، پلی استر به طور طبیعی در محیط تجزیه نمی شود.

به صورت دقیق نمی توان گفت که پلی استر تا چه مدت قبل از تخریب در اکوسیستم های زمین باقی می ماند، اما با این وجود دانشمندان محیط زیست همه توافق دارند که پارچه های مصنوعی مانند پلی استر امکان دارد قرن ها طول بکشد تا از طریق شرایط محیطی طبیعی تجزیه شوند.

همچنین می توانید از مقاله پارچه ارگانزا نیز دیدن فرمایید.

به صورت کلی در هر مرحله از تولید پلی استر به محیط زیست آسیب وارد می شود و مواد مضر و سمی حاصل از این فرآیند در اکوسیستم های جهان تجمع می یابد. متاسفانه در حال حاضر روش مناسبی هم برای حذف این مضررات وجود ندارد. می توان گفت ظهور الیاف پلی استر گیاهی گامی در جهت تغییر این وضعیت ناگوار است. با این حال مشخص نیست که این الیاف می تواند جایگزین PET مبتنی بر نفت باشد و به قدری شناخته شود که باعث کاهش اثرات آلاینده ای پلی استر شود.

نحوه مراقبت از پارچه پلی استر
نحوه مراقبت از پارچه پلی استر

نحوه شستشو پارچه پلی استر

الیاف پلپی استری از خاصیت آبگریزی بالایی برخوردار هستند و به آسانی خشک می شوند. قبل از اقدام به شست و شوی لباس نگاهی به راهنمای آن بیندازید، شما می توانید این پارچه را با ماشین لباسشویی بشورید اما قبل از آن از شرایط ماشین لباس شویی خود مطلع شوید. اگر بر روی پارچه شما لکه ای وجود داشت می توانید از مایع و مواد از بین برده لکه پیش از شست و شو استفاده کنید. همچنین اگه لباس شما به صورت خالص از پلی استر تشکیل شده بهتر است به علت خاصیت استاتیکی این پارچه از یک مایع نرم کنند هم استفاده کنید.

نحوه خشک کردن پارچه پلی استر

به طور معمول پارچه های پلی استری نیازی به اتوکشیدن ندارند و اگر آنها را در هوای آزاد و دمای متوسط قرار دهید خشک می شوند. اگر خواستید از اتو استفاده کنید آن را در دمای کم قرار دهید. همچنین شما می توانید از بخار به جای اتوی مستقیم نیز استفاده کنید.

گواهینامه های موجود برای پارچه پلی استر

امکان دارد پارچه پلی استربرای اخذ انواع گواهینامه ها واجد شرایط باشد اما به طور کلی پلی استر بازیافتی به نسبت اشکال جدید این پارچه از شانس بیشتری برای اخذ گواهینامه برخوردار است.

برای مثال گواهی استاندارد ۱۰۰ توسط OEKO-TEX به پارچه های پلی استری خاص داده می شود و استاندارد جهانی بازیافت (GRS) هم پلی استر قابل بازیافت را تایید می کند.

برخی از سازمان های دیگر مانند Interteck هم پارچه های PET بازیافتی را تأیید می کنند. به طور کلی مصرف کنندگان ممکن است دید بهتری نسبت به پلی استر بازیافتی تأیید شده داشته باشند.

همچنین از آنجایی که پلی استر پارچه ای مصنوعی می باشد، شرایط صدور گواهینامه ارگانیک را ندارد. حتی در اشکال گیاهی پلی استر هم به قدری فرآیندهای شیمیایی مهم طی شده که حالت آلی مواد اولیه گیاهی شباهتی به وضعیت ابتدایی آن ندارد.

منبع : SEWPORT

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا