سبک زندگی

پارچه جیر چیست

پارچه جیر چیست
پارچه جیر چیست

تولید محصولات چرمی همواره بخشی جدایی ناپذیر از صنعت مد و پوشاک بوده که طرفداران بسیاری دارد. امروز قصد داریم تا پارچه جیر را که نوعی چرم لوکس بوده و از لطافت بالایی برخوردار است را به شما معرفی کنیم.

در ابتدا شما می توانید ویژگی های این پارچه را به صورت کلی مشاهده کنید.

نام پارچه  جیر
عناوین شناخته شده دیگر چرم پرزدار، چرم خوابیده، اولتراسوید
ترکیبات پارچه قسمت زیرین پوست حیوانات یا مواد مصنوعی مشابه
قابلیت تنفس پارچه پایین
توانایی جذب رطوبت پایین
توانایی حفظ گرما بالا
قابلیت کش آمدن پایین
کرکی / گوله شدن پایین
کشوری که اولین بار پارچه در آن تولید شد سوئد
بزرگترین کشور صادرکننده /تولیدکننده امروزی چین
دمای شستشوی توصیه شده تمیز کردن حرفه ای توصیه می شود.
موارد رایج مصرفی کفش، ژاکت، دستکش، کلاه، کیف، آستر پوشاک، روکش صندلی، کمربند

پارچه جیر چیست؟

جیر یکی از انواع چرم به حساب می آید و می توان آن را از پوست هر نوع حیوانی که در تولید چرم معمولی استفاده می شود، به دست آورد. مهم ترین تفاوتی که پارچه جیر با سایر انواع چرم دارد این است که برای تهیه آن از قسمت زیرین پوست حیوانات استفاده می شود، در حالی که برای تهیه اکثر چرم های موجود از قسمت بالایی پوست حیوانات استفاده می کنند.

به خاطر آنکه سطح زیرین پوست حیوانات بسیار نرم تر از سطح بیرونی آنهاست جیر را پارچه ای لوکس به حساب می آورند. این لطافت باعث می شود تا به هنگام پوشیدن روی پوست راحت ترباشد، در عوض فاقد دوام چرم معمولی بوده و در مقابل عناصر و لکه ها نیز مقاومت کمتری از خود نشان می دهد.

یکی از مزیّت هایی که چرم معمولی دارد مقاومت در برابر نفوذ آب می باشد، در این مورد نفوذپذیری پارچه جیر بسیار بیشتر بوده و این به آن معناست که فاقد مزایای ضد آب بودن چرم است. بنابراین به شما توصیه می کنیم لباس های دوخته شده با این پارچه را در داخل خانه و یا در شرایطی بپوشید که شرایط آب و هوایی مطلوب باشد.

یکی دیگر از تفاوت های جیر با چرم معمولی منشاء مواد اولیه آنها می باشد، در حالی که اکثر انواع چرم از پوست گاو تولید می شوند، جیر را بیشتر از پوست بره تولید می کنند. با این وجود، می توان از انواع پوست حیوانات دیگر مانند بز، گوساله و آهو نیز برای تولید جیر استفاده کرد.

به دلیل آنکه تولید پارچه جیر یک سری ویژگی های منفی دارد تولیدکنندگان چرم سعی کردند برای کاهش اثرات آن بر روی حیوانات جایگزین های مصنوعی را ایجاد کنند. این پارچه های مصنوعی تولید شده درجات مختلفی دارند و ممکن است در بعضی موارد ارزان تر یا با دوام تر از کالای اصلی باشند، با این حال ایجاد ویژگی های جیر طبیعی به طور کامل غیر ممکن است.

تاریخچه پارچه جیر

از منظر ریشه شناسی، لغت جیر از اصطلاح فرانسوی “gants de suede”  گرفته شده که به معنای دستکش سوئدی می باشد. در دوره رمانتیک فرانسه، اشراف استقبال زیادی از واردات چرم سوئدی کردند. دلیل آن هم این بود که صنعتگران چرم سوئدی توانسته بودند به جای استفاده از پوست خشن حیوانات، راهی برای استفاده از پوست نرم داخلی به منظور تولید دستکش هایی فوق العاده نرم برای زنان پیدا کنند.

برای چندین دهه استفاده از جیر تنها برای ساخت دستکش محدود می شد، در نهایت صنعتگران در سوئد و سراسر اروپا متوجه شدند که پتاسنیل این پارچه فراتر از تولید دستکش است. با گذشت زمان، استفاده از جیر برای تولید کت، کفش، کیف و باقی مواردی که امروزه می شناسیم رواج پیدا کرد.

می توان گفت تولید پارچه جیر پدیده ای نسبتاً جدید در تاریخ بشر محسوب می شود، اما هزاران سال است که بشر از پوست حیوانات برای تولید لباس و اکسسوری های دیگر استفاده می کند. به طور مثال  شواهدی وجود دارد که نشان می دهد ۸۰۰۰ الی ۳۵۰۰ سال قبل از تاریخ مردمان دوره نوسنگی برای تولید منسوجات و پوشاک خود از پوست و چرم استفاده می کردند و این روند تا به امروز ادامه دارد. تفاوت عمده چرم امروزی با همتایان ماقبل تاریخ خود، تنوع محصولات چرمی و مهارت فنی است که برای توسعه مواد چرمی مدرن به کار می رود.

ویژگی های پارچه جیر
ویژگی های پارچه جیر

ویژگی های پارچه جیر

سطح جیر حالتی پرز مانند دارد که بعضاً به آن “چرت” می گویند. می توان گفت اکثر انواع چرم سطحی صاف دارند، اما چرم جیر بیشتر شبیه پنبه و یا انواع دیگر پارچه های گیاهی است تا پوست حیوانات. از نظر ظاهری چرم معمولی براق است اما چرم جیر کدر است، چرم معمولی ضد آب بوده اما جیر نفوذپذیری بالایی نسبت به آب و یا لک شدن دارد.

پارچه جین برخلاف چرم معمولی که بسیار ضخیم است، نازک بوده و همین مورد باعث می شود تا از آن برای تولید پوشاک ظریف استفاده شود. تمیز کردن جیر بسیار سخت بوده و به راحتی کثیف می شود. شستن این پارچه با ماشین لباسشویی باعث تخریب بافت آن

شستن این پارچه با ماشین می تواند آن را خراب کند، اما از آنجایی که جیر به راحتی کثیف می شود، صاحبان لباس ها، کفش ها یا اکسسوری جیر باید به طور حرفه ای اجناس جیر خود را به طور نسبتاً مکرر تمیز کنند تا در شرایط خوبی قرار گیرند.

پارچه جیر چگونه تولید می شود؟

به صورت اجمالی مراحل تولید این محصول را می توانیم در هشت مرحله خلاصه کنیم :

مرحله اول : ذبح حیوان

فرآیند تولید جیر نخست با ذبح حیوانی که برای این پارچه مناسب است آغاز می شود. سپس، پوست حیوان را کنده و به منظور آمادگی برای مرحله بعدی آن را خشک می کنند.

مرحله دوم : پاک کردن فولیکول های مو

بعد از آنکه پوست حیوان به طور کامل خشک شد، از ماده شیمایی معروف آهک برای حذف تمام فولیکول های مو از روی سطح پوست استفاده می شود.

مرحله سوم : تبدیل کردن به چرم

در این مرحله پوست را در معرض آنزیم های طبیعی به نام تانین قرار می دهند، این عمل باعث می شود تا پوست خنثی شده و رسماً تبدیل به چرم شود. بدون این ماده، پوستی که برای تولید چرم استفاده می شود مانند سایر محصولات حیوانی باقی می ماند و در طول زمان تجزیه می شود. تانین از این تجزیه جلوگیری می کند و فرآینده استفاده از آن را دباغی می نامند.

نحوه تولید پارچه جیر
نحوه تولید پارچه جیر

مرحله چهارم : افزودن ویژگی های مختلف

چرم لازم برای استفاده در ساخت جیر هم اکنون کم و بیش در حالت تمام شده قرار دارد. با این حال، پارچه جیر دارای ویژگی های مختص به خود است که برای ایجاد آنها باید چند فرآیند دیگر نیز انجام شود.

سازندگان چرم در این فرآیندها مخلوطی از نمک، روغن و سایر ترکیبات طبیعی را به کار می برند که باعث دوام بیشتر چرم می شود. همچنین امکان دارد تولیدکنندگان چرم از مواد شیمایی مصنوعی به منظور ایجاد دوام بیشتر استفده کنند.

مرحله پنجم : شل کردن

در این مرحله پارچه چرم تکمیل شده و به منظور تبدیل شدن به پارچه جیر آن را نازک کرده و می شکافند. این عمل باعث می شود بافت بیرونی جیر حالتی پرزدار بگیرد و جذاب بنظر برسد.

مرحله ششم : بافتن

سپس از فرآیند بافت خاصی به منظور نرم و راحت کردن پارچه جیر استفاده خواهد شد. در این مرحله دیگر پارچه جیر آماده تولید لباس، اکسسوری و یا کفش است.

مرحله هفتم : رنگ آمیزی

با این وجود، بعضی از تولیدکنندگان امکان دارد قبل از فروش پارچه، آن را رنگ کنند. برخلاف چرم معمولی که رنگرزی آن بسیار کار سختی است، بافت منحصر به فرد جین این اجازه را به تولیدکننده می دهد که از انواع رنگ های طبیعی و مصنوعی برای رنگرزی آن استفاده کند.

مرحله نهایی

معمولاً پارچه جیر بر حسب واحد اندازه گیری یارد به فروش می رسد. سپس می توان آن را دوخت و برش داد تا محصول نهایی دلخواه برای فروش به مصرف کننده ایجاد شود. بعضاً امکان دارد تولیدکنندگان کفش و پوشاک قبل از آنکه اجناس جیر خود را بفروشند، یک پوشش نهایی ضد آب بر روی آن اعمال کنند.

کاربردهای پارچه جیر
کاربردهای پارچه جیر

کاربردهای پارچه جیر

این پارچه در انواع گوناگون پوشاک و اکسسوری ها کاربرد دارد. با توجه به آنکه جیر پارچه ای نسبتاً ظریف محسوب می شود، در صنعت کاربردی ندارد.

کفش

یکی از اجراهای به یاد ماندنی الویس پریسلی که در حافظه فرهنگی مردمان اروپا ماندگار شده، کفش های جیر آبی است، این اجرا باعث افزایش محبوبیت جیر برای تولید کفش شد. در حالت طبیعی رنگ پارچه جیر قهوه ای روشن و یا خاکستری است، اما همانطور که گفته شد می توان از فرآیندهای رنگرزی گوناگونی برای تغییر طرح رنگ پارچه استفاده کرد تا آن را به آبی، قرمز، زرد، سبز و هر نوع رنگ دلخواه دیگر درآورد.

به دلیل ظرافت، جذب آب و لک پذیری تنها از پارچه جیر برای تولید کفش مجلسی می توان استفاده کرد و برای تولید هیچکدام یک از کفش های بیرونی مناسب نمی باشد.

در حقیقت، اگر می خواهید کفش های جیرتان ظاهری زیبا داشته باشند باید به طور منظم از آنها مراقبت کنید، اما اگر این موضوع برایتان چالش برانگیز است می توانید از پارچه های مصنوعی این محصول استفاده کنید که نیازی به نگهداری قابل توجهی نداشته و قابل شستشو با ماشین لباسشویی هستند.

لباس های بیرونی

سوای از کفش، جیر برای تولید انواع مختلف لباس های بیرونی مانند کت و پالتو مختص به آب و هوای خنک کاربرد دارد. از آنجایی که این پارچه به راحتی کثیف و لک می شود، برای شرایط بارانی یا برفی مفید نیست.

همچنین می توانید از مقاله پارچه ابریشم نیز دیدن فرمایید.

کیف دستی

یکی دیگر از مواردی که به وفور برای ساخت آن از چرم جیر استفاده می شود، کیف دستی است. به دلیل بافت و لطافت منحصر به فرد این پارچه برای تولید کیف های دستی مد و سبک مناسب بوده و می تواند کیفیت اکسسوری گران قیمت شما را حفظ کند.

دستکش

امروزه از چرم جیر همچنان برای تولید دستکش استفاده می شود، اما به طور کلی بخاطر ویژگی های مطلوب دیگری که دارد کاربرد آن از این مورد فراتر رفته است.

کاربردهای دیگر

این پارچه کاربردهای دیگری نیز دارد که می توان به تولید آسترهای داخلی برای ژاکت‌ها، کمربندهای گران‌ قیمت، کلاه‌های طراحان و روکش صندلی‌های خودرو اشاره کرد. با این وجود در مورد روکش صندلی، اکثراً از  جیر مصنوعی استفاده می شود چرا که دوام بیشتری داشته و در برابر لک مقاوم تر هستند.

پارچه جیر کجا تولید می شود؟

در حال حاضر بزرگترین تولیدکننده محصولات چرمی کشور چین است، این موضوع باعث می شود تا این غول نساجی آسیایی را بزرگترین تولیدکننده جیر هم دانست. با این حال، بعضی از منابع ادعا می کنند که بیشترین سهم بازار در تولید جیر متعلق به اروپا می باشد.

در هر صورت، چین دارای بزرگترین بازار نساجی در جهان است و سایر بازارهایی که در آسیای جنوب شرقی و آمریکای جنوبی در حال گسترش هستند به افزایش تقاضا برای پارچه جیر در دهه های آینده ادامه خواهند داد. با وجود آنکه جایگزین های مصنوعی جیر برای برتری با یکدیگر در حال رقابت هستند، جیر طبیعی با ویژگی های منحصر به فردی که دارد از محبوبیت پایداری در سراسر جهان برخوردار است.

انواع مختلف پارچه جیر
انواع مختلف پارچه جیر

انواع مختلف پارچه جیر

به صورت کلی تنها یک نوع جیر واقعی وجود دارد، با این وجود چند جایگزین برای این پارچه وجود دارد که ممکن است تحت شرایط خاصی به عنوان جیر شناخته شوند.

جیر (Suede)

با وجود آنکه جایگزین های زیادی برای جیر در بازار وجود دارد، تنها چرم پرزدار به دست آمده از پوست حیوانات را می توان به عنوان جیر اصلی نامید. در ادامه سه تا از پرطرفدارترین آنها را به شما معرفی می کنیم.

جیر گوسفند : نرم و نازک ترین نوع جیر از گوسفند و بره تولید می شود که به نسبت سایر جیرها وزن کمتری دارد.

جیر گاو : پارچه به دست آمده از پوست این حیوان سطحی ناهموار داشته و هر چه سن آن بیشتر باشد، جیر تولید شده هم از ضخامت بیشتری برخوردار خواهد بود.

جیر خوک : از پوست خوک هم برای تولید جیر استفاده می شود که وزن بالایی داشته و با دوام است.

اولتراسوید (Ultrasuede)

یکی از اولین جایگزین های تولید شده برای پارچه جیر، اولترا سوید می باشد. در سال ۱۹۷۰ دانشمند ژاپنی میوشی اوکاموتو توانست این محصول را بسازد. بیشتر فرم های پارچه اولترا سوید از ۸۰% میکروفیبر پلی استر و ۲۰% پلاستیک پلی اورتان تشکیل شده اند. یکی از مزیّت هایی که این پارچه دارد آن است که برخلاف جیر حیوانی، شما می توانید آن را درون ماشین لباسشویی بیندازید و خشک کنید.

آلکانتارا (Alcantara)

یکی دیگر از نام های تجاری اولتراسوید، آلکانترا می باشد. این پارچه به عنوان قسمتی از سرمایه گذاری مشترک بین صنایع تورای (Toray) ژاپن و شرکت ایتالیایی آلکانترا توسعه پیدا کرد. این پارچه به طور کامل مشابه اولتراسوید بوده و مانند آن قابلیت شستشو در ماشین لباسشویی را دارد. تفاوت این دو محصول در موارد مصرفی آن ها است، از اولتراسوید بیشتر برای کاربردهای صنعتی و مصارف عمومی استفاده می شود، اما آلکانترا اکثراً به عنوان روکش خودروهای لوکس و آسترهای کیف دستی طراحان به کار می رود.

جیر ابریشم (sueded silk)

امکان دارد بعضی از تولیدکنندگان به منظور مشابه کردن بافت ابریشم به جیر آن را تحت فرآیند شیمایی به خصوصی قرار دهند. پارچه ای که از این فرآیند حاصل می شود تمامی ویژگی های مفید ابریشم را دارا بوده و برخلاف جیر معمولی می توان آن را ماشین لباسشویی هم شستشو داد.

جیر پنبه (sueded cotton)

پارچه پنبه را هم مانند پارچه ابریشم تحت فرآیند شیمایی قرار می دهند که باعث زبر شدن سطح بیرونی و مشابهت ظاهری آن با پارچه جیر می شود. این نوع پارچه نیز قابلیت شستشو با ماشین لباسشویی را دارد.

نحوه قیمت گذاری پارچه جین

قیمت پارچه جیر در هر یارد بر حسب مواد طبیعی به کار رفته و روند تولید متفاوت است. با این وجود قیمت پارچه جیر طبیعی به طور کلی چیزی بین ۳۰ تا ۴۰ دلار در هر یارد است.

اشکال مصنوعی پارچه جیر به طور قابل توجهی ارزان تر از جیر طبیعی هستند که همین عامل باعث محبوبیت جیر مصنوعی شده است. انواع جیر مصنوعی را شما می توانید تنها با قیمت ۸ الی ۱۲ دلار در هر یارد تهیه کنید. جیرهای مصنوعی مانند اولتراسوید (Ultrasuede) و آلکانتارا (Alcantara) برای تولیدکنندگان کوچک اکسسوری و پوشاک به راحتی و بدون نیاز به سرمایه چندان در دسترس هستند.

اثرات پارچه جیر بر روی محیط زیست
اثرات پارچه جیر بر روی محیط زیست

اثرات پارچه جیر بر روی محیط زیست

می توان گفت پارچه جیر به طور کلی تاثیر چندانی بر محیط زیست ندارد. به دلیل طبیعی بودن الیاف حیوانی این نوع پارچه زیست تخریب پذیر است، به این معنا که در اکوسیستم های حساس کره زمین جمع نشده و به بحران میکروفیبر کمک نمی کند.

با این وجود، فعالان حقوق حیوانات و باقی نهادهای مربوطه در مورد رفتار با حیواناتی که برای تولید پارچه جیر استفاده می‌شوند، ابراز نگرانی کرده اند. به خصوص برای فعالان این واقعیت نگران کننده است که حیوانات برای تولید پارچه های چرمی باید کشته شوند. در اکثر موارد، زمان برداشت چرم از سایر قسمت های حیوان نیز استفاده می شود، اما در شرایط نادر باقی مانده حیوان را دور می ریزند که کاری افراطی بنظر می رسد.

زمانی می توانیم بگوییم که تولید حیوانات برای اهداف چرمی از نظر زیست محیطی پایدار است که از کل حیوان استفاده شود. برای تولید چرم از حیواناتی مانند گوسفند، گاو و بز استفاده می شود که مقدار قابل توجهی غذا و آب مصرف می‌کنند. به همین خاطر اگر از تکنیک‌های مناسبی برای مراقبت از زمین انجام نشود، پرورش حیوانات بزرگ می‌تواند اثرات مخربی بر خاک و شرایط محیطی اطراف داشته باشد.

با این اوصاف، اگر نگرانی های اخلاقی و کاربری زمین را کنار بگذاریم، تولید محصولات چرمی مانند جیر سازگاری بالایی با محیط زیست دارد. برای تولید انواع الیاف گیاهی معمولاً از آفت کش ها و کودهای شیمیایی استفاده می شود و تولید الیاف مصنوعی نیز مستلزم استفاده از سوخت های فسیلی می باشد و در قدم بعدی این الیاف قابل تجزیه زیستی نیستند.

بخاطر آنکه الیاف حیوانی، مانند جیر، تجدید پذیر و زیست تخریب پذیر هستند، تا وقتی که تکنیک های پرورش و تولید مناسب رعایت شود، اثرات زیست محیطی بسیار کمی خواهند داشت. می توان گفت ذاتاً تولید پارچه جیر از نظر زیست‌محیطی پایدار نیست، اما تولیدکنندگان این الیاف باید از روش‌های سخت‌گیرانه کشاورزی ارگانیک استفاده کنند تا از هرگونه تأثیر منفی زیست‌ محیطی قابل توجه جلوگیری شود.

گواهینامه های پارچه جیر

به طور خاص هیچ گواهینامه برای جیر وجود ندارد. با این حال، به صورت کلی انواع گواهینامه ها برای چرم وجود دارد. به طور مثال، سازمان صدور گواهینامه جهانی OEKO-TEX گواهینامه استاندارد چرم را برای محصولات چرمی ارائه می دهد. همچنین موسسه گواهی کیفیت برای بخش چرم (ICEC) نیز برای محصولات چرمی گواهی ارائه می دهد.

گروه کاری چرم (LWG) هم سازمانی است که خدمات صدور گواهینامه را در هر بخش از زنجیره تامین پارچه چرم ارائه می کند. توجه داشته باشید با وجود آنکه چرم محصولی مبتنی بر حیوان است، اما در حوزه استاندارد جهانی نساجی ارگانیک (GOTS) یا نهادهای گواهی نساجی ارگانیک مشابه قرار نمی گیرد.

منبع : SEWPORT

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا