سبک زندگی

پارچه تافته چیست

پارچه تافته چیست
پارچه تافته چیست

با گذر زمان و گسترش پیدا کردن صنعت مد به دلیل استقبال اشخاص پارچه های مختلفی تولید و روانه بازار شدند. این موضوع باعث شد تا صنعت نساجی پیشرفت خوبی پیدا کند. در ادامه قصد داریم تا پارچه تافته را که یکی از انواع پارچه های بهاری و مجلسی لوکس بوده و برای اولین بار در ایران باستان تولید شده را به شما معرفی کنیم، می توانید با ما همراه شوید.

شما می توانید در جدول زیر به طور اجمالی ویژگی های پارچه تافته را مشاهده کنید.

نام پارچه تافته
عناوین شناخته شده دیگر تافته کاغذی، ابریشم شات
ترکیبات پارچه ابریشم، ریون یا پلی استر
قابلیت تنفس پارچه بسیار تنفس پذیر
توانایی جذب رطوبت پایین
توانایی حفظ گرما پایین
قابلیت کش آمدن پایین
کرکی / گوله شدن ندارد
کشوری که اولین بار پارچه در آن تولید شد ایران
بزرگترین کشور صادرکننده /تولیدکننده امروزی هند
دمای شستشوی توصیه شده به صورت دستی با آب سرد و یا خشکشویی
موارد رایج مصرفی لباس عروس، لباس شب، بلوز، لباس مهمانی، پرده، عایق، کیسه خواب

پارچه تافته چیست؟

تافته پارچه ای خشک و سبک بوده که معمولاً از آن برای تهیه انواع پوشاک زنانه گران قیمت استفاده می شود. این پارچه ساده بافت بوده و سطح آن صاف است. تولیدکنندگان این محصول را از انواع مواد گوناگون تهیه می کنند.

از منظر ریشه شناسی تافته از کلمه تافتا گرفته شده است که در زبان فارسی به معنای “بافت پیچ خورده” می باشد. درست است که تافته از پیچاندن نخ ها به هنگام بافت ساخته می شود، اما بسیاری از پارچه های دیگر را نیز با این روش می سازند. به عبارت دیگر سفت بودن، ثبات شکل و کیفیت تافته بیشتر از آنکه به نام پارچه اشاره داشته باشد، به ویژگی های منحصر به فرد آن اشاره دارد.

تاریخچه پارچه تافته

در زمان های قدیم به طور سنّتی تافته را از ابریشم طبیعی می ساختند، اما پس از انقلاب صنعتی و ظهور الیاف مصنوعی در قرن بیستم، تولیدکنندگان پارچه برای ساخت تافته شروع به استفاده از موادی مانند ریون و پلی استر کردند. در حال حاضر شما می توانید پارچه تافته ابریشمی را در بازار پیدا کنید، اما پیدا کردن انواع این پارچه که از پلی استر تولید شده اند بسیار آسان تر است.

نزدیک به هزاران سال است که از اصطلاح “تافته” برای توصیف لباس های ابریشمی سبک وزن استفاده می شود. با این وجود نمی دانیم آیا تافته در گذشته های دور مشابه پارچه ای است که امروزه با این نام می شناسیم یا خیر. پارچه تافته چندین بار در طول تاریخ ظاهر شده است. برای مثال، گزارش شده که نام گربه های تابی را از نوع خاصی پارچه تافته که راه راه است گرفته اند. به طور مثال، گزارش ها حاکی از آن است که گربه های تابی در اصل بخاطر شباهت آنها به نوع خاصی از پارچه تافته راه راه نام گذاری شده اند.

تافته در طول قرن هجدهم برای آزمایشات هوایی خاصی مورد استفاده قرار گرفت. همچنین اخیراً، به دلیل دوام بالا و بافت نازک، از آن برای آزمایش تولید رگ خونی مصنوعی استفاده شده است.

محل تولید پارچه تافته

منشاء پیدایش این پارچه به ایران باستان باز می گردد، با این حال مشخص نیست که پارچه تولیدی آن زمان چقدر شبیه به تافته مدرن است. با گذر زمان تولید این پارچه به چین و هند گسترش یافت که همچنان بزرگترین کشورهای تولید کننده ابریشم در جهان هستند. روسیه نیز یکی از صادرکنندگان نسبتاً قابل توجه این محصول نساجی است.

می توان گفت در حال حاضر تا حدودی تافته در خاورمیانه هم تولید می شود، اما کارخانه های مستقر در هند برای قرن ها تولید کننده برتر تافته بوده اند. همچنین این پارچه در کشور پاکستان هم تولید می شود. کشور چین نیز از پیشروان تولید انواع منسوجات بوده و کارخانه های بسیاری دارد که این نوع پارچه را چه از ابریشم و چه الیاف مصنوعی تولید می کنند.

کارخانه های نساجی هند تنها در دهه ۱۹۹۰ از ماشین های بافندگی مکانیکی برای تولید تافته استفاده کردند. کشور چین هم در بین سالیان ۱۹۷۰ تا ۱۹۹۰ با کیفیت ترین پارچه های تافته را تولید می کرد. پارچه تافته مدرن برای اولین بار در اواخر قرن نوزدهم در فرانسه و ایتالیا تولید شد و همچنان مرغوب ترین نوع این پارچه در کشورهای غربی تولید می شود.

ویژگی های پارچه تافته
ویژگی های پارچه تافته

ویژگی های پارچه تافته

ثبات شکل : بارزترین ویژگی پارچه تافته حفظ شکل آن است. خیلی از پارچه های نازک دیگر هنگام پوشیدن تغییر شکل می دهند، اما بافت آهار دار تافته به شما این اجازه را می دهد تا آن را به اشکال مختلفی در بیاورید که یک شبه بد فرم نشده و تغییر شکل نمی دهد.

استحکام و ظرافت : ممکن است از نظر ظاهری اشخاص فکر کنند که به دلیل ظریف و نرم بودن پارچه تافته مقاومت چندانی ندارد اما این چنین نیست. ساختار منحصر به فرد تافته این اجازه را به آن می دهد که در عین ظرافت و زیبایی از بافتی مستحکم و مقاوم برخوردار باشد.

عدم پرز دادن : یکی دیگر از ویژگی های مثبت این پارچه که اشخاص را به دوخت لباس مجلسی از آن ترغیب می کند عدم پرز دادن است که باعث می شود سطح آن همچنان صاف باقی بماند و بد بنظر نرسد.

موارد دیگر : به دلیل خشک بودن بافت تافته زمانی که آن را می پوشید خش خش نسبتاً پر سر و صدایی ایجاد می شود. همچنین امکان دارد بسته به نوع تافته ای که می پوشید هنگام حرکت جلوه ای رنگین کمانی ایجاد کند و یا بافت کاغذی آن ممکن است جریان هوای جاری در اتاق را به دام بیندازد. مردم تافته را بخاطر ویژگی های منحصر به فردی که دارد، پارچه ای لوکس تلقی می کنند، این تصور یا وجود این که مواد پارچه تافته سنتی مانند ابریشم به طور گسترده با پلی استر و ابریشم مصنوعی جایگزین شده‌اند، همچنان ادامه دارد.

کاربردهای پارچه تافته
کاربردهای پارچه تافته

کاربردهای پارچه تافته

پارچه تافته کاربردهای متنوعی دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره می کنیم.

لباس عروس و لباس مجلسی : تافته پارچه ای لوکس به حساب می آید و تا حدودی مستعد آسیب است، به همین خاطر معمولاً در لباس های روزمره از آن استفاده نمی شود. در عوض، استفاده از این نوع پارچه در لباس های گران قیمتی مانند لباس عروس و لباس شب بیشتر رواج دارد.به دلیل خش خش نمادین و وزن سبک، پارچه تافته برای تولید انواع لباس مهمانی کارایی دارد. همچنین امکان دارد از این پارچه برای دوخت لباس مخصوص نمایش های صحنه ای استفاده شود.

آستری : به علت لطاف تافته رنگرزی شده، بعضاً از آن برای ساخت آستر ژاکت و کت به کار می رود.

دکوراسیون : برای دکوراسیون داخلی خانه ها نیز از این پارچه استفاده می شود. به طور مثال از پارچه های سنگین تافته برای دوخت پرده های شیک و مجلل به کار می رود. همچنین این پارچه برای تولید کاغذ دیواری که امروزه بسیار محبوب است نیز کاربرد دارد.

موارد دیگر : علاوه بر پوشاک، از پارچه تافته برای ساخت برخی اقلام مصرفی استفاده می شود. به طور مثال در جنگ جهانی دوم از این پارچه برای ساخت چتر نجات استفاده می شد و چترهایی که هم اکنون در بازار وجود دارند با این پارچه ساخته می شوند. همچنین بعضاً برای تولید کیف های دستی و پر کردن کیسه های خواب هم کارایی دارد و یا از آن برای ساخت اشکال خاصی از عایق هم استفاده می شود.

معیاب پارچه تافته

در کنار ویژگی هایی که گفته شد بهتر است به برخی از چالش هایی که به هنگام خرید این پارچه با آن روبرو می شوید اشاره کنیم.

دشواری در دوخت :  به دلیل لغزنده بودن ساختار پارچه تافته دوخت زدن بر روی آن کار بسیار سختی است. به همین خاطر ما به شما پیشنهاد میکنیم قبل از آنکه پارچه تافته خود را بدوزید یک بار آن را مورد شستشو قرار دهید تا بافت آن نرم تر شود. همچنین به هنگام دوخت از سوزن های تیز و ظریف استفاده کنید تا کار تمیزتر در بیاید.

مستعد پارگی :  درست است که این پارچه مقاومت بالایی دارد اما به دلیل نازک بودن نباید آن را در معرض لوازم تیز قرار دهید چرا که ممکن است منجر به تخریب بافت و پارگی آن شود.

عدم انعطاف پذیری : پارچه های تافته انعطاف ندارند و اگر قصد دارید تا پارچه مجلسی با انعطاف بالا انتخاب کنید، تافته انتخاب مناسبی نمی باشد.

پارچه تافته چگونه تولید می شود؟

با توجه به نوع ماده ای که در تولید پارچه تافته به کار می رود از تکنیک های مختلفی برای ساخت آن استفاده می شود.

نحوه تولید پارچه تافته از ابریشم

اگر از قرار باشد از ابریشم طبیعی تولید شود شامل کشت و برداشت پیله کرم ابریشم خواهد بود.این فرآیند از نظر زیست محیطی بسیار پایدار است، اما باعث مرگ کرم‌های ابریشم می‌شود.

بعد از آنکه پیله های کرم ابریشم جوشانده شدند، آن ها را باز کرده و نخ به دست آمده را در محلول غیر سمی ملایمی غوطه ور می کنند. در آخر، این نخ ها به شکل الیاف ریسیده می شوند و امکان دارد در همین مرحله رنگ شوند.  با این حال، انواع خاصی از پارچه تافته پس از تبدیل شدن به توپ پارچه که از قبل بافته شده، رنگ می شوند.

با وجود آنکه بعضاً از مواد نیمه مصنوعی مانند کوپر آمونیوم ریون برای ساخت پارچه های تافته استفاده می شود، یافتن این محصول که با پلی استر ساخته شده باشد، رایج تر است. از آنجا که پلی استر الیافی کاملاً مصنوعی می باشد، نحوه تولید آن به طور گسترده با آنچه در ساخت ابریشم استفاده می شود متفاوت است.

نحوه تولید پارچه تافته
نحوه تولید پارچه تافته

نحوه تولید پارچه تافته از پلی استر

مرحله اول : تولید الکل مونومر

پلی استر از ترکیبی به نام اتلین که بخشی از نفت بوده به دست می آید. زمانی که دما بالا باشد اتیلن با دی متیل ترفتالات واکنش داده و الکل مونومر تولید می کند.

مرحله دوم : تولید پلی استر

در ادامه مونومر را با اسید ترفتالیک ترکیب می کنند تا پلیمری به نام پلی استر تشکیل شود.

مرحله سوم : خارج شدن

سپس این ماده مذاب را از طریق یک شکاف خارج می کنند و اجازه می دهند تا به شکل نخ های بلند خنک شود.

مرحله چهارم : خرد کردن

نخ های خنک شده را خرد کرده و مجدداً ذوب می کنند.

مرحله پنجم : نخ ریسی

در این مرحله، پلی استر مذاب از طریق یک نخ ریس خارج شده و خنک می شود.

مرحله ششم : کشیدن

رشته های حاصل از عملیات مرحله قبل طی فرآیندی کشیده می شوند.

مرحله نهایی

در نهایت، این الیاف کشیده شده رنگ می شوند یا تحت فرآیندهای ضد شعله و آنتی استاتیک قرار می گیرند.

بافتن

بعد از آنکه الیاف نساجی خام به دست آمد، می توان پارچه تافته را به صورت دستی و یا با استفاده از ماشین بافندگی صنعتی شکل داد. برای ایجاد حالت خشک و سبک این پارچه از روش پیچاندن خاصی استفاده می شود. همچنین بسته نوع پارچه تافته تولید شده، امکان دارد قبل یا بعد از بافتن رنگ شود.

انواع پارچه تافته
انواع پارچه تافته

انواع مختلف پارچه تافته

انواع گوناگی از این پارچه وجود دارد که لازم است شما تفاوت آنها را بدانید :

تافته ابریشم

تافته در اصل از ابریشم تهیه می شد و در حال حاضر بسیاری از تولیدکنندگان از ابریشم برای تهیه این پارچه استفاده می کنند.

تافته مصنوعی

در عصر کنونی، یافتن پارچه تافته ای که از مواد مصنوعی مانند پلی استر یا ریون تولید شده باشد، بسیار رایج است.

تافته رنگرزی شده پیش از بافتن

اگر پارچه قبل از بافته شدن رنگرزی شود نتیجه آن پارچه ای خشک و سفت است.

تافته رنگرزی شده پس از بافتن

اگر پارچه پس از بافته شدن رنگرزی شود به طور قابل توجهی نرمتر از انواع مورد قبلی می باشد.

تافته کاغذی
تافته کاغذی

تافته کاغذی

برای تولید این نوع تافته الیاف ابریشم و یا پلی استر بسیار نازک را به کار می برند که باعث ایجاد پارچه ای فوق العاده نازک و خشک می شود.

تافته ابریشم شات

برای تولید این نوع تافته، از نخ های رنگارنگ برای تار و پود استفاده می شود که دو نخ عمود بر هم هستند که برای بافتن منسوجات به کار می روند. پارچه به دست آمده ظاهری رنگین کمانی دارد و اگر از زوایای مختلف به آن نگاه کنید، رنگ های مختلفی را خواهید دید. با وجود آنکه این پارچه بعضاً از پلی استر ساخته می شود اما ابریشم همچنان ماده ترجیحی برای تولید تافته ابریشم شات است. این نوع پارچه به تافته چینه (chiné) یا پمپادور (Pompadour) هم معروف است.

تافته باستانی

این پارچه بسیار محکم است، اما در فواصل معین دارای توده های نرم نخ نیز می باشد.

تافته موجدار

آخرین مورد پارچه تافته موجدار است که الگوی واترمارک موّاج دارد.

عوامل موثر بر قیمت پارچه تافته

بسته به جنس پارچه استفاده شده و نوع پارچه تافته، قیمت محصول متفاوت است. به طور مثال، تافته ابریشم به دلیل طبیعی بودن الیاف بسیار گرانتر از پلی استر است، با وجود قیمت بالا بیشتر کارشناسان معتقدند که تافته ابریشم بر اشکال مصنوعی آن برتری دارد.

در حالی که تافته از انواع پارچه های مصنوعی ساخته می شود، قیمت اکثر این پارچه ها حدوداً برابر است. با این وجود، امکان دارد پارچه پلی استر به خاطر تفاوت بین حجم تولید جهانی، ارزان ‌تر از کپرآمونیوم ریون باشد.

نحوه مراقبت از پارچه تافته
نحوه مراقبت از پارچه تافته

مراقبت از پارچه تافته

نحوه شستشو پارچه تافته

همانطور که گفته شد این محصول از الیاف مصنوعی و طبیعی تولید می شود و نحوه مراقبت از هر یک مقداری متفاوت است. در ابتدا باید گفت که به هیچ وجه برای شستشوی این نوع پارچه ها از لباسشویی استفاده نکنید. برای تمیز کردن پارچه تافته ابریشمی آن را به خشک شویی بسپارید و اگر تافته شما از الیاف مصنوعی است شما می توانید از آب سرد و شوینده های ملایم برای شستشوی آن استفاده کنید. حواستان باشد که از پیچاندن و یا فشردن پارچه در هنگام شستشو خودداری کنید.

نحوه خشک کردن پارچه تافته

بعد از شستشوی پارچه برای خشک کردن آن را در معرض تابش مستقیم آفتاب قرار ندهید و تنها بر روی سطح صافی پهنش کنید. همچنین اگر قصد اتوکشی داشتید با حرارت کم و به صورت غیر مستقیم این کار را انجام دهید.

تاثیر پارچه تافته بر روی محیط زیست

بسته به الیافی که برای ساخت تافته به کار رفته تاثیر آن بر روی محیط زیست متفاوت است. از بین انواع موادی که تولیدکنندگان برای ساخت این پارچه استفاده می کنند، ابریشم بیشترین سازگاری با محیط زیست را دارد.

تنها اثر منفی که تولید ابریشم بر روی محیط زیست دارد، از بین بردن کرم های ابریشم زنده است که تا حد زیادی برای سازمان های حقوق حیوانات مطرح می باشد. اگر این مورد را نادیده بگیریم، اکثر علاقه مندان به پارچه و فعالان محیط زیست حداقل تأثیرات زیست ‌محیطی ابریشم را به خرابی ‌هایی که توسط الیاف مصنوعی یا نیمه مصنوعی ایجاد می‌شود، ترجیح می دهند.

محل زندگی کرم ابریشم سطح درختان توت است و برای رشد این نوع درختان به هیچگونه آفت کش و یا کود نیازی نیست.  همچنین برای تولید الیاف ابریشم هم مواد شیمیایی قلیایی به کار نمی روند و در اکثر موارد از رنگ های سازگار با محیط زیست برای رنگ آمیزی این نوع پارچه ها استفاده می شود.

علاوه بر این موارد، ابریشم به طور کامل زیست تخریب پذیر است. زمانی که شخص لباس ابریشمی خود را دور می اندازد، این لباس طی چند سال و یا پند دهه توسط محیط زیست بازیابی می شود. با وجود این ویژگی مصرف کننده اطمینان حاصل می کند که وقتی محصولات ابریشمی را خریداری می کند، چندان باعث آلودگی محیطی نمی شود.

همچنین می توانید از مقاله پارچه جیر نیز دیدن فرمایید.

از طرف دیگر، پلی استر و ابریشم مصنوعی از جهات مختلف به شکل قابل توجهی برای محیط زیست مضر هستند. به طور مثال پلی استر از روغن نفت خام به دست می آید که منبعی غیر پایدار بوده و تنها مقدار معینی از آن در جهان باقی مانده است. از آنجا که این ماده برای ساخت انواع محصولات پلاستیکی، سوخت ماشین و روغن استفاده می شود، تقاضای زیادی داشته و با کمبود مواجه می شود.

در طول فرآیند تولید پلی استر انواع مواد شیمیایی سمی مورد استفاده قرار می گیرند و بعضی از این مواد شیمیایی در صورتی که به درستی توسط کارخانه های تولیدی نگهداری نشوند ممکن است در محیط پیرامون خود منتشر شوند. علاوه بر این، پلی استر زیست تخریب پذیر نبوده و طبق تحقیقات اخیر تخمین زده می شود که لباس های پلی استر پس از دور ریختن آنها قرن ها یا حتی هزاران سال در اکوسیستم باقی می مانند.

می توان گفت کوپرآمونیوم ریون که معمولاً برای تولید پارچه تافته استفاده می شود، نسبت به باقی اشکال مصنوعی برای محیط زیست بهتر است، دلیل آن هم این است که با استفاده از فرآیند استخراج حلقه بسته تولید می شود. با این وجود، حلال هایی که برای تولید این محصول استفاده می شوند، زمانی که به صورت صحیح دفع نشوند به محیط زیست آسیب می رسانند. ریون به دلیل آنکه از سلولز درختی ساخته شده زیست تخریب پذیر است، اما با این حال محصولی نیمه مصنوعی است، به این معنا که به سرعت الیاف کاملاً طبیعی در محیط جذب نمی شود.

گواهینامه های پارچه تافته

بسته به ماده ای که برای ساخت پارچه تافته استفاده می شود، امکان دارد واجد شرایط دریافت گواهینامه های مختلف باشد.

به طور مثال، اگر پارچه ابریشمی در داخل ایالات متحده ساخته شود، امکان دارد برای این ایالات واجد شرایط باشد. وزارت کشاورزی (USDA) در صورتی که این پارچه با استفاده از استانداردهای پایدار و غیر سمی ساخته شده باشد، مجوز صادر می کند. همچنین خدمات صدور گواهینامه محصولات ارگانیک اتحادیه اروپا نیز امکان دارد گواهی مشابهی را برای محصولات ابریشمی که در اروپا رشد می کنند ارائه دهد.

در صورتی که تافته از مواد مصنوعی مانند پلی استر اما %۱۰۰ بازیافتی تولید شود، ممکن است واجد شرایط برای دریافت گواهینامه استاندارد جهانی (GRS) باشد. اگر این طور نبود، شما می توانید برای اطمینان حاصل پیدا کردن از کیفیت محصول پارچه پلی استر یا ریون تافته بر اساس برچسب مطابقت یا عدم مطابقت با استانداردهای ISO 9001 اطمینان حاصل کنید. همچنین اگر منسوجات ساخت آمریکا نیز توسط مؤسسه استاندارد ملی آمریکا (ANSI) تأیید شده باشند، کیفیت آن تضمین شده است.

منبع : SEWPORT

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا