سبک زندگی

پارچه جناغی چیست

پارچه جناغی چیست
پارچه جناغی چیست

امروزه تعداد بسیار زیادی پارچه در بازار وجود دارد که از آن ها برای تولید پوشاک گوناگون استفاده می شود. یکی از مشهورترین این محصولات شلوار جین است که از پارچه جناغی دوخته می شود. در ادامه قصد داریم تا به معرفی پارچه جناغی، تاریخچه، نحوه تولید و… آن بپردازیم، می توانید با ما همراه شوید.

در جدول زیر اطلاعات این پارچه به صورت اجمالی آورده شده است.

نام پارچه جناغی (توییل)
ترکیبات پارچه الیاف ارگانیک یا مصنوعی
میزان تراکم نخ در پارچه ۱۰۰-۵۰۰
قابلیت تنفس پارچه متوسط
توانایی جذب رطوبت بستگی به نوع الیاف پارچه مورد استفاده قرار دارد.
توانایی حفظ گرما متوسط
قابلیت کش آمدن پایین
کرکی / گوله شدن بستگی به نوع الیاف پارچه مورد استفاده قرار دارد.
کشوری که اولین بار پارچه در آن تولید شد کشورهای مختلف؛ لغت “پارچه جناغی” از انگلیس قدیم سرچشمه می گیرد.
بزرگترین کشور صادرکننده /تولیدکننده امروزی چین
دمای شستشوی توصیه شده بستگی به نوع الیاف پارچه مورد استفاده قرار دارد.
موارد رایج مصرفی شلوار جین، شلوار کار کرباسی، پیراهن، ملافه

پارچه جناغی چیست؟

برای بافت منسوجات از سه نوع بافت اصلی با نام های ساتن، ساده و جناغی استفاده می شود. نام پارچه جناغی برخلاف بسیاری از پارچه ها به جای آنکه نشان دهنده نوع خاصی از الیاف باشد، به نوع خاصی از بافت اشاره دارد که این بافت در انتها منجر به تولید پارچه با الگویی مورب می شود. دو بافت اصلی دیگر که ساتن و ساده هستند الگویی مستقیم دارند.

تاریخچه پارچه جناغی

هزاران سال است که از الگوهای جناغی برای بافت پارچه استفاده می شود، به همین خاطر تعیین اینکه دقیقاً منشأ پیدایش این نوع از پارچه ها کجا می باشد بسیار دشوار است. با این وجود، کلمه جناغی ( در زبان انگلیسی “twill” ) یک شکل جدید از کلمه انگلیسی قدیمی “twili” است که این کلمه نیمی از کلمه لاتین “bilix” می باشد. بنابراین، پارچه جناغی با وجود آنکه در فرهنگ های قدیمی تر هم مورد استفاده قرار گرفته، بیشتر با فرهنگ بریتانیا آمیخته است.

به صورت کلی روش های گوناگونی برای بافتن پارچه های جناغی وجود دارد و ممکن است بعضی از پارچه های بافته شده به لحاظ ساختاری با انواع دیگر پارچه هایی که به همین نام هستند متفاوت باشند، اما در آخر همگی بافت جناغی محسوب می شوند. اصولاً، مادامی که خطوط مورب در پارچه نهایی دیده شود، آن پارچه را به عنوان پارچه ای جناغی در نظر می گیرند.

یکی از نمادین ترین محصولاتی که با استفاده از پارچه های جناغی تولید می شود و اکثر مردم آن را می شناسند، شلوار جین است. شلوارهای جین خطوط مورب بسیار واضحی دارند که این خطوط حاصل الگوی بافت منحصر به فرد آنها می باشد. با این وجود، الگوی بافت جناغی در سایر انواع پوشاک و منسوجات خانگی نیز به کار می رود.

در ابتدا از پنبه برای تولید لباس های جناغی و منسوجات خانگی استفاده می کردند، اما امروزه از مواد مصنوعی مانند پلی استر نیز برای تولید این پارچه استفاده می شود. ممکن است در نگاه اول پارچه جناغی پنبه ای بنظرتان مشابه پارچه اردک پنبه ای برسد، اما پارچه دوم با الگوی بافت ساده تولید می شود که این الگو منجر به ظاهری مورب نمی شود. پارچه جناغی به دلیل افت بسیار خوب خود که ناشی از الگوی بافت آن است، مشهور بوده و می توان آن را  در رنگ ها، تعداد نخ  و سبک های گوناگون تولید کرد.

نحوه تولید پارچه جناغی
نحوه تولید پارچه جناغی

پارچه جناغی چگونه تولید می شود؟

الگوی الماسی مشخصه یکی از انواع پارچه جناغی است و بدون توجه به نوع الیافی که برای تولید این پارچه استفاده می شود، در همه موارد یکسان است. برای تولید پارچه های جناغی گوناگون از فرآیندهای تولید متفاوتی استفاده می شود که در ادامه با دو مورد از آنها آشنا می شوید.

نحوه تولید پارچه جناغی پنبه ای

مرحله اول : برداشت محصول و بسته بندی

پنبه الیافی طبیعی می باشد که از الیاف کرک دار که دانه های گیاه پنبه را در زمان بلوغ احاطه کرده اند، به دست می آید. پس از برداشت این الیاف، آنها را به صورت مکعب بسته بندی می کنند و به کارخانه های تولید نخ پنبه می فرستند.

مرحله دوم : مخلوط کردن و شکل دادن به الیاف

این مکعب ها را در طبقه تولید کارخانه باز کرده، محتویات آنها را مخلوط می کنند و سپس الیاف به شکل رشته هایی نازک و بلند کارد می شوند. منظور از کارد شدن مرتب کردن الیاف بدون شانه کردن آن ها است.

مرحله سوم : ریسندگی

در این مرحله الیاف را شانه می کنند تا آلودگی و ناخالصی های آن از بین برود، سپس الیاف را می شویند تا بتوان آنها را به صورت نخ ریسید.

مرحله چهارم : رنگ کردن

نخ پنبه ای به دست آمده را ممکن است در همین مرحله رنگ کنند و یا به سادگی بر روی قرقره های بزرگ قرار دهند تا به کارخانه ارسال شده و تبدیل به محصول نهایی شود.

همچنین می توانید از مقاله پارچه کرباس نیز دیدن فرمایید.

نحوه تولید پارچه جناغی پلی استری

این روزها به وفور از الیاف مصنوعی مانند پلی استر برای پارچه جناغی استفاده می شود، اما فرآیند متفاوتی برای ساختن نخ آن نسبت به نخ پنبه ای طی می شود.

مرحله اول : تهیه اتیلن

برای تولید پارچه جناغی پلی استری از ترکیبی به نام اتیلن استفاده می شود که در نفت خام می توان آن را یافت.

مرحله دوم : تولید الکل مونومر

در این مرحله به منظور ایجاد الکل مونومر که برای ادامه فرآیند نیاز است، اتیلن را با دی متیل ترفتالات واکنش می دهند.

مرحله سوم : تولید پلی استر

الکل مونومر به دست آمده را با ماده شیمایی دیگری به نام اسید ترفتالیک پیوند می دهند تا پلی استر تشکیل شود.

مرحله چهارم : استخراج

پلی استر را ذوب می کنند و با عبور دادن از منافذی به شکل نوارهای بلند در می آورند  و صبر می کنند تا خنک شود.

مرحله چهارم : خرد کردن

سپس این نوارها را خرد کرده و بار دیگر ذوب می کنند.

مرحله پنجم : ریسیدن الیاف

در آخر، پلی استر تصفیه شده را به منظور ایجاد الیاف پارچه از طریق یک نخ ریس استخراج می کنند، همچنین این الیاف پیش از آنکه بر روی قرقره ها بارگیری شوند، تحت فرآیندهای گوناگونی قرار می گیرند.

بعد از آنکه الیاف مورد نیاز برای تولید پارچه تامین شد، می توان از روش های گوناگونی برای تبدیل کردن آن به پارچه جناغی استفاده کرد. به لحاظ فنی، هر نوع پارچه بافتی را می توان “پارچه جناغی” نامید و الگوهای بافتنی زیادی هم برای ساخت این مسنوجات وجود دارد.

به صورت کلی اگر بخواهیم نحوه بافتن پارچه جناغی را توضیح دهیم به این شکل است که ابتدا نخ پود باید از روی یک یا چند نخ تار رد شود و مجدداً از زیر دو یا چند نخ تار دیگر عبور کند. این تکنیک بافندگی منجر به ایجاد الگوی “گام” می شود که پس از تولید پارچه نهایی، طرح آن به صورت مورب ظاهر می شود.

کاربردهای پارچه جناغی
کاربردهای پارچه جناغی

کاربردهای پارچه جناغی

از پارچه جناغی و مشتقات آن ممکن است برای ساخت انواع گوناگون پوشاک و پارچه های خانگی استفاده شود.

همانطور که پیش تر گفتیم بیشتر محبوبیت پارچه جناغی به دلیل استفاده در شلوار جین می باشد. تمامی شلوارهای جین این الگوی مورب نمادین را دارند.

در زمان های قدیم عموماً از این پارچه برای ساخت ژاکت استفاده می شد که این عمل این روزها کمتر رخ می دهد. در عوض، استفاده از این نوع بافت برای تولید پیراهن های یقه دار و انواع لباس های مشابه بیشتر باب شده است.

معمولاً پارچه جناغی برای تولید رکابی، لباس زیر یا هر نوع پارچه سبک دیگری که مستقیماً با پوست تماس دارد استفاده نمی شود. به جای آن، بیشتر این محصولات نساجی با پارچه های ساده بافته می شوند.

به دلیل تراکم بالای نخ پارچه جناغی، در زمینه لوازم خانگی تقاضا برای ساخت ملحفه از آن بسیار است و برای تولید پتوهای سبک و روکش لحاف و تشک نیز از آن استفاده می شود.

همچنین می توان از این پارچه برای تولید انواع دیگر لوازم خانه نظیر حوله، پرده و رومیزی استفاده کرد.

انواع خاص پارچه جناغی مانند جناغی الماسی برای تولید فرش و قالیچه به کار می روند. حتی ممکن است در بعضی موارد از این محصول برای ساخت آویزهای دیواری استفاده شود.

انواع مختلف پارچه جناغی
انواع مختلف پارچه جناغی

انواع مختلف پارچه جناغی

همانطور که پیش تر گفته شد از انواع الیاف طبیعی و مصنوعی برای ساخت این پارچه استفاده می شود و می توان الگوهای گوناگونی را بر روی آن پیاده کرد. در ادامه شما با انواع مختلف پارچه جناغی آشنا می شوید :

پارچه جناغی طبیعی 

انواع پارچه جناغی که از الیاف طبیعی مانند پنبه برای ساخت آن استفاده می شود، جناغی طبیعی گفته می شود.

پارچه جناغی مصنوعی 

انواع دیگری از پارچه جناغی وجود دارند که از منسوجات مصنوعی مانند پلی استر ساخته می شود.

پارچه جناغی شکسته
پارچه جناغی شکسته

پارچه جناغی شکسته

این پارچه برخلاف نامش پاره نشده و یا آسیب ندیده است. جناغی شکسته به وضوح یک الگوی متناوب را نشان می دهد.

پارچه جناغی زیگزاگی 

این الگو رایج ترین شکل بافت پارچه جناغی است که طرح موربی دارد که آن را قابل تشخیص می نماید.

پارچه جناغی استخوان شاه ماهی 

بعضی از کارشناسان نساجی، پارچه استخوان شاه ماهی را سوای از پارچه های جناغی می دانند اما در واقع این پارچه نیز از پارچه های جناغی مشتق شده است. این پارچه الگوی نمادین زیگزایگی را از خود به نمایش می گذارد که با استفاده از نخ های تار و پود رنگی بافته شده است.

پارچه جناغی الماسی 

اگر شما به یک پارچه جناغی الماسی تکمیل شده نگاه کنید، ظاهر آن الماس هایی را نشان می دهد که از خطوط متحدالمرکز متعدد تشکیل شده و به موازات یکدیگر در سراسر پارچه چیده شده اند. با وجود آنکه بعضاً این نوع پارچه جناغی برای تولید پوشاک استفاده می شود، دیدن آن به عنوان نقش و نگار در فرش نیز رایج است.

پارچه جناغی پوشک

در ابتدا برای ساخت پوشک بچه از این پارچه استفاده می شد. الگوی به کار رفته برای تولید این محصول الماسی می باشد.

پارچه جناغی کشیده

این نوع پارچه جناغی با عبور نخ های پود از یک نخ بافت، بافته می شود و ظاهری کشیده دارد.

پارچه جناغی کجا تولید می شود؟

این پارچه در کشورهای متعددی تولید می شود اما واضح است که چین بزرگترین صادرکننده این محصول نساجی است. کشور چین غول صنعت نساجی به حساب آمده و بزرگترین تولید کننده الیاف پلی استر و پنبه در جهان نیز می باشد. از آنجا که این الیاف برای تولید پارچه های جناغی به کار می روند، می توان چین را رهبر بازار در تولید این پارچه نمادین دانست.

برخی از کشورها نظیر هند، ایالات متحده و پاکستان نیز تولیدکنندگان مهم پارچه پارچه جناغی هستند. با توجه به تحولات اقتصادی اخیر در این کشورها، ممکن است چین در آینده ای نه چندان دور عنوان بزرگترین تولید کننده پارچه در جهان را از دست بدهد.

عوامل موثر بر قیمت پارچه جناغی

از جمله عواملی که بر روی قیمت پارچه جناغی تاثیر گذار است الیاف به کار رفته و فرآیند تولید برای ساخت آن می باشد. بعضی از کارخانه ممکن است این منسوجات را کارآمدتر از سایرین تولید کنند که این کار باعث کاهش هزینه برای عمده فروشان خواهد شد. همچنین، اگرچه الیاف پنبه و پلی استر حدوداً از لحاظ قیمت معادل هستند، انواع به خصوصی از پنبه، مانند پی ما و سو پی ما، بسیار گرانتر از پنبه معمولی یا پلی استر هستند.

تاثیرات پارچه جناغی بر روی محیط زیست
تاثیرات پارچه جناغی بر روی محیط زیست

تاثیرات پارچه جناغی بر روی محیط زیست

مانند سایر محصولات نساجی بسته به نوع الیافی که برای تولید پارچه جناغی استفاده می شود، اثرات زیست محیطی متفاوت است. به طور مثال، زمانی که الیاف از منابع طبیعی به دست بیایند، معمولاً تأثیر محدودی بر روی محیط زیست پیرامون خود دارند، اما پارچه های مصنوعی بنا به دلایل مختلف برای اکوسیستم جهانی مضر هستند.

علاوه بر این مورد، روش هایی که تولیدکنندگان برای ساخت این پارچه استفاده می کنند نیز بر روی اثرات زیست محیطی آن موثر است. با وجود آنکه تولید پنبه از لحاظ طبیعی ذاتاً پایدار است، ممکن است از روش هایی استفاده شود که ساخت این ماده را برای محیط زیست مضر کند. از سمت دیگر می توان از روش هایی برای تولید مواد مصنوعی مانند پلی استر استفاده کرد که اثرات مخرب زیست محیطی آن محدود شود.

پنبه در حالت عادی منبع تجدید پذیری به حساب می آید، اما هنگامی که از روش های کشاورزی غیر اصولی برای رشد این محصول استفاده شود، ممکن است خاک را تخریب کند. همچنین، اگر تولیدکنندگان از کودها و یا آفت کش های مضر برای رشد پنبه استفاده کنند، این مواد شیمیایی سمی می توانند وارد منابع آبی شوند و آن را آلوده کنند.

همچنین می توانید از مقاله پارچه توئید نیز دیدن فرمایید.

برای تولید پنبه بدون استفاده از مواد مضر مانعی وجود ندارد، اما بعضی از تولیدکنندگان امکان دارد برای صرفه جویی در زمان و هزینه از مواد شیمایی سوز دار استفاده کنند. در آخر این موضوع اهمیت ندارد که از کدام عامل منفی برای تولید پنبه استفاده می شود، این ماده زیست تخریب پذیر بوده و این معنی است که به سرعت توسط محیط زیست تجزیه و بازیافت می شود.

علاوه بر این موارد، تعداد زیادی از تولیدکنندگان پنبه از روش های ارگانیک و پایدار برای تولید الیاف نساجی خود استفاده می کنند. شما می توانید با جستجوی برچسب های گواهی USDA و ASA  این شرکت ها را پیدا کنید.

امروزه الیاف پلی استری که ذاتاً برای محیط زیست مضر هستند، تقریباً به اندازه پنبه برای تولید پارچه جناغی به کار می روند. این الیاف از نفت به دست می آید که منبعی تجدید ناپذیر بوده و برای استخراج پلیمرهای قابل استفاده این “سوخت فسیلی” از تعدادی مواد شیمیایی سمی استفاده می شود.

در حال حاضر راهی برای جلوگیری از آلودگی تولید پلی استر وجود ندارد، اما با استفاده از فرآیندهای تولید پیشرفته می توان اثرات آن را کاهش داد. زمانی که پلی استر به بازار عرضه می شود به ناچار محیط زیست را آلوده می کند زیرا زیست تخریب پذیر نیست. با گذر صدها سال پس از تجزیه پارچه های نخی، پارچه های پلی استری همچنان در در جنگل ها، اقیانوس ها و آبراه های کره زمین وجود خواهند داشت.

گواهینامه های پارچه جناغی

با توجه به نوع پارچه ای که برای بافت پارچه جناغی به کار می رود، ممکن است انواع گواهی ها موجود باشد. به طور مثال، اگر تولیدکنندگان ثابت کنند که پارچه جناغی پنبه ای خود را با استفاده از ابزارهای پایدار و سازگار با محیط زیست رشد داده اند، امکان دارد بتوانند گواهی ارگانیک وزارت کشاورزی ایالات متحده (USDA) را أخذ کنند.

همچنین اگر پنبه مورد استفاده برای تولید پارچه جناغی، پنبه پی مایی باشد که در ایالات متحده کشت می شود، این امکان هم وجود دارد که این پارچه توسط انجمن سو پی ما آمریکا (ASA) تأیید شود. این انجمن یک نهاد نظارتی مستقل در ایالات متحده بوده که بر تولید پنبه پی ما نظارت دارد

برای انواع دیگر پارچه های جناغی که از الیاف مصنوعی تولید شده اند نیز برخی از گواهینامه ها موجود است. به طور مثال، استاندارد جهانی بازیافت (GRS) به شرکت‌هایی که منسوجات مصنوعی را با مواد کاملاً بازیافتی می‌سازند گواهینامه‌ها اعطا می‌کند، اما أخذ این نوع گواهی‌ نامه دشوار است.

با این وجود، بعضی از استانداردهای تولید وجود دارند که تمامی محصولات مصنوعی باید آن را رعایت کنند تا برای مصرف کنندگان مناسب باشند. به طور مثال، تمام پارچه های مصنوعی باید استانداردهای ISO 9001 را داشته باشند و اگر در ایالات متحده تولید شوند، باید با استانداردهای تولیدی که توسط موسسه استاندارد ملی آمریکا (ANSI) تعیین شده نیز مطابقت داشته باشند.

منبع : SEWPORT

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا